Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: 156 - fabryczny dogrzewacz płynu chłodzącego w 1.9jtd

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie 156 - fabryczny dogrzewacz płynu chłodzącego w 1.9jtd

Hej,

Interesuje mnie, gdzie powinien sie znajdowac fabrycznie zamontowany dodatkowy podgrzewacz cieczy chłodzacej w 156 1.9jtd 2002r. (wersja po liftingu)? Eper po wpisaniu numeru Vin pokazuje, że u mnie tego fabrycznie niby nie było, lecz po sprawdzeniu komory silnika widze na przegrodzie grodziowej (obok filtra paliwa) dwa duże bezpieczniki Maxi Fuse. dokładnego Amperażu nie znam lecz sprawdze je jeszcze dokładnie. W każdym razie kabelki od nich biegną zaraz za nimi gdzieś do wnętrza pojazdu.
    Dodatkowo znalazłem jeszcze innny czujnik na jednym z przewodów cieczy chłodzącej biegnącym do wnetrza od termostatu. W poprzedniej belli rok starszej miałem ten sam silnik, ale tych bezpieczników tam ne było, tego czujnika równiez nie.

Oblukałem juz cały silnik i okolice, lecz nic nie widac. Moze wiec ten dogrzewacz znajduje sie we wnętrzu, gdzieś przy nagrzewnicy klimatronika? Jak sprawdzic oprócz rozwalania połowy deski czy tam rzeczywiscie jest? Czy fes może wykonac jego test?

---------- Post added at 21:54 ---------- Previous post was at 21:40 ----------

Naprawde dziwne, rzeczy wychodza po sprawdzeniu w elearn...
    Wg. tego programu ten dogrzewacz powinien sie znajdowac własnie pod filtrem paliwa, na jednym z przewodów nagrzewnicy....

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Z tego co wiem to jest to grzałka na wejściu do nagrzewnicy, ten czujnik to własnie grzałka,
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 08-04-2012 o 21:35

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Z tego co wiem to jest to grzałka na wejściu do nagrzewnicy, ten czujnik to własnie grzałka,
    Jak czujnik może byc grzałką? Już nawet w opisie pisze, że jest to czujnik temperatury cieczy dodatkowej nagrzewnicy. Faktycznie jest to czujnik, gdyż jest podobny do tego wkręconego w termostat.

Kolego chyba coś pomylił. Mowa o dodatkowej nagrzewnicy cieczy chłodzacej stosowanej fabrycznie w silnikach jtd jako opcja.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Sorki 4z 6 pomyliłem, gdzieś na foum ten temat był rozklepany pamiętam ,że grzałka jest na wejściu podobna do swiecy żarowej i włącza sie jeżeli silnik pracuje a temp jest poniżej 5 stopni
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 09-04-2012 o 06:10

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

Ja mam takie ustrojstwo u siebie, wygląda to dokładnie jak na zamieszczonym obrazku, na wężu doprowadzającym płyn do nagrzewnicy jest czujnik tem. Za nim jest taki aluminowy klocek do którego są wkręcone 3 świece żarowe a a z klocka wąż wchodzi do kabiny, świece są podłączone do 3 przekaźników usytuowanych po lewej stronie od centralki z swiec żarowych. Znajdują sie tam też 2 bezpieczniki, przekaźnikami zawiaduje system sterowania ogrzewaniem. U mnie to zaczyna działać po przekroczeniu 2 tysi obrotów tzn wystarczy ze raz przekroczy 2 tysie i już zaczyna działać niezależnie od obrotów.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jeżeli byłbyś łaskaw zrobic fotke tych przekaźników i bezpieczników - jak to wygląda i gdzie dokładnie sie znajduje, to byłbym wdzięczny i mógł to porównac ze swoimi.

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

z fotką cieżko ale, spróbije to łopatologicznie wytłumaczyć, jak otworzysz maske na przegrodzie masz zamontowaną centralke od świec żarowych, po jej lewej stronie powinna być taka mniejsza puszeczka plkastikowa przykręcona dwoma śrubami M6 na klucz 10mm. Odkręcasz te śrubki i ściągasz tą plastikową osłone , tam powinny być 3 przekaźniki o ile pamiętam 2 czerwone i 1 brązowy, i 2 bezpieczniki. Na obrazku który zamieściłeś nr 3

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Wracając do tematu, to ta dodatkowa nagrzewnica znajduje sie w komorze silnikowej, czy już gdzieś we wnętrzu np. przy nagrzewnicy? przyznam sie szczerz iż w komorze silnikowej nie moge jej nigdzie zlokalizowac.
    Pacjent to alfa 156 1.9jtd 116km 2002r. po lifcie wnętrza. Bezpieczniki oraz przekaźniki mam jak na fotce wyżej - na ściane grodziowej, czujnik temp. jest na przewodzie jak na fotce, lecz nagrzewnicy tam brak. Ktoś może mi to jakoś wytłumaczyc? Może to układ przygotowany do montażu dodatkowej nagrzewnicy?