Hej,
Interesuje mnie, gdzie powinien sie znajdowac fabrycznie zamontowany dodatkowy podgrzewacz cieczy chłodzacej w 156 1.9jtd 2002r. (wersja po liftingu)? Eper po wpisaniu numeru Vin pokazuje, że u mnie tego fabrycznie niby nie było, lecz po sprawdzeniu komory silnika widze na przegrodzie grodziowej (obok filtra paliwa) dwa duże bezpieczniki Maxi Fuse. dokładnego Amperażu nie znam lecz sprawdze je jeszcze dokładnie. W każdym razie kabelki od nich biegną zaraz za nimi gdzieś do wnętrza pojazdu.
Dodatkowo znalazłem jeszcze innny czujnik na jednym z przewodów cieczy chłodzącej biegnącym do wnetrza od termostatu. W poprzedniej belli rok starszej miałem ten sam silnik, ale tych bezpieczników tam ne było, tego czujnika równiez nie.
Oblukałem juz cały silnik i okolice, lecz nic nie widac. Moze wiec ten dogrzewacz znajduje sie we wnętrzu, gdzieś przy nagrzewnicy klimatronika? Jak sprawdzic oprócz rozwalania połowy deski czy tam rzeczywiscie jest? Czy fes może wykonac jego test?
---------- Post added at 21:54 ---------- Previous post was at 21:40 ----------
Naprawde dziwne, rzeczy wychodza po sprawdzeniu w elearn...
Wg. tego programu ten dogrzewacz powinien sie znajdowac własnie pod filtrem paliwa, na jednym z przewodów nagrzewnicy....
![]()