Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Skrzypi po wymianie zawieszenia z przodu

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie Skrzypi po wymianie zawieszenia z przodu

Więc jestem świeżo po wymianie zawieszenia z przodu w 156SW 2004.

Po odebraniu od mechaników było OK. Niestety po przejechaniu trasy 1000km zaczyna skrzypieć i lekko pukać z przodu od strony kierowcy.

Górne i dolne wahacze, gumy na stabilizatorze, łączniki stabilizatora. Wszystko nowe od TRW (góra z ASO) oprócz dołu.

Skrzypienie dochodzi z przodu od strony kierowcy przejeżdżając progi zwalniające. Jest też lekko słyszalne stukanie. Czyżby gumy na stabilizatorze mogły się wyrobić po przejechaniu 1000km?

Jest możliwość sprawdzenia co skrzypi nie wjeżdżając na szarpaki. Jestem za granicą i nie chce tu jechać na diagnostykę zawieszenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janusz_w5
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,8TS

Domyślnie

co skrzypi to ch... wie. co do stukania to pewnie srednica stabilizatora byla inna niz srednica wewnetrzna gum ktore kupiles. Skad wiedziales jaka srednice wziac?? ja mialem tak samo... u mnie skrzypial sworzen dolny. dostal strzykawe oleju i sie uspokoil )

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Gumy stabilizatora zakupione w autosklep24.pl. Pytałem się czy podejdą do mojego po numerze VIN. Mechanik twierdził że stabilizator nie był wytarty i że dobrze siedzą. Mogłem kupić nowy stabilizator i miał bym spokój raz na zawsze.

Co do skrzypienia to jestem totalnie wk...riony bo nie po to ładuję w oryginały by mi to teraz skrzypiało.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Przejedz przez prog zwalniajacy jedna strona i zobacz z ktorej skrzypi. Latwiej dojdziesz do tego.
    Sprawdz sobie tuleje wahacza od widelek.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159SW 08' JTD 150KM Nero Carbonio, GTV 96' 2.0V6 Rosso Proteo Met.

Domyślnie

Mi jak zacznie skrzypieć to leję WD40, ale mam poliuretan, na gumę baardzo odradzam - rozpuszcza. Skrzypiały mi na nierównościach drzwi (!) przy górnych uszczelkach. Kumpel akurat zmieniał uszczelkę w magazynku (ASG - mniejsza o to) i konserwował ją specjalnym smarem. Nie pamiętam dokładnie czy silikonowy czy miedziany, to Ci powiedzą albo tu albo w sklepie, w każdym razie 'przykleja' się do gumy świetnie, i mam ciszę. Spróbuj psiuknąć czymś takim może? Poprawcie mnie jakby co

Użytkownik Rowerzysta Avatar janusz_w5
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,8TS

Domyślnie

jak mowisz ze stabilizator ok to jedz do mechanika ktory to skladal i wez go na jazde probna i niech kase oddaje. a jak cos nie tak z wachaczami to tez niech kase oddaja ) i za montarz jeszcze ich nalicz. ogolnie to nie powinno sie lac zadnego wd40... tuleje stabi na pewno smarem potraktowac ale jakim to juz zalezy jaki masz material. do pu miedziany polecjaja np.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radek 145
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Auto
    AR 156 1,9 JTD 16v Sportwagon

Domyślnie

Nie wiem czy mamy to samo ale ja tez po zrobieniu zawieszenia mam podobny problem tylko u mnie pojawia sie dopiero po przejechaniu np 10-20 km jak wyjezdzam rano z domu cisza a po jakims czasie dziwne skrzypienie stukanie no chuba ze jest chlodniej lub deszczowo to objaw nie wystepuje. sklaniam sie ku tulejach w gornych wahaczach chyba je przesmaruje tylko nie wiem jaki srodek wybrac zeby nie uszkodzilo gumy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

U mnie przestało skrzypieć za to stuka przy byle nierówności. Skłaniam się ku stabilizatorowi. Za dwa tygodnie będę w kraju to sprawdzę. Chyba zamówię nowy stabilizator. Gdzie jest w najlepszej cenie nowy drążek reakcyjny zwany stabilizatorem?

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

stukają na byle pierdołkowatych nierównościach gumy na stabilizatorze, jak wymienione na ori to po parunastu kilosach moga zacząć stukać , ale wystarczy podłożyć jakąś gumą między tuleje a dolną obejme i problem znika . Warto nasmarować olejem silikonowym ale ten guma wpija albo woda wypłucze najlepsza jestb wazelina techniczna, jeśli dalej stuka to łączniki stabilizatora. Wystarczy ze w jednym miejscu jest niewielki luz i już klupie jak głupie.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Może skręcili wachacze na podnośniku a nie pod obciązeniem, czyli poluzować śruby przjecać parę metrów i skręcić