Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Brak licznika, błąd ABS, ASR, poduszek, check

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Pępowo
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6TS 120KM Progression

Domyślnie Brak licznika, błąd ABS, ASR, poduszek, check

Witam, od ponad miesiąca jestem posiadaczem AR 147 1,6TS 120KM. Mam z moja bella parę problemów, miedzy innymi od początku świecił mi się check engine, zostały wymienione (przez mechanika) dwie sondy (niby winne) lecz po tygodniu ponownie się zaświecił (od innego mechanika słyszałem ze to może być wina katalizatora). Następną rzeczą jest brak wskazań licznika od paru dni, a co z nim idzie to błąd ABS, ASR. Po wczorajszej wizycie w myjni automatycznej doszedł jeszcze błąd poduszek. I w związku z tym chce kopic kabelek żeby dokładniej zdiagnozować problem. Wyczytalem troszke że warto kupic ten niebieski kabelek http://allegro.pl/interfejs-fiatecus...313139629.html ale czy nie opłaca się bardziej kupić takiego multi http://allegro.pl/uniwersalny-multi-...299764223.html prosze was o pomoc bo jak narazie jestem troszkę zielony, a nie chce wydawać majątku u mechanika.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Myślę, że błąd ABSu i brak licznika może być związany z którymś czujnikiem przedniego koła.
    Odnośnie kabelka powniem Ci kolego tak, ten który pokazywałeś pożyczałem od kolegów, ale średnio byłem z niego zadowolony. Dołożyłem pare groszy i zakupiłem doładnie ten- http://allegro.pl/diagnostyka-obd-op...205704879.html ,tylko wcześniej napisz do sprzedającego, że będziesz nim podłączał alfe 147 to dorzuci Ci oprogramowanie, dodam że można nim kodować kluczyki do stacyjki.

Mieszka w
    Pępowo
    Auto

Domyślnie

I jedziemy dalej z problemem, kabelek kupiłem taki jak polecałeś(jaki program używasz?). Błędy mi wyszły takie P0500, P1177, P1178, U1706. I w sumie nie wiem jak się zabrać dalej do tego?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Beny
    Gość

Domyślnie

Kolego miałem kiedyś podobny problem. Licznik przestał pokazywać prędkość z jaką się poruszam, nie nabijał kilometrów i do tego świeciły sie kontrolki od abs-u, asr i hamulca ręcznego. Mechanik po diagnozie stwierdził że do wymiany jest moduł abs. Znalazłem na allegro używke pod mój model, mechanik założył i wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał kamo350 Zobacz post
    Odnośnie kabelka powniem Ci kolego tak, ten który pokazywałeś pożyczałem od kolegów, ale średnio byłem z niego zadowolony. Dołożyłem pare groszy i zakupiłem doładnie ten- http://allegro.pl/diagnostyka-obd-op...205704879.html ,tylko wcześniej napisz do sprzedającego, że będziesz nim podłączał alfe 147 to dorzuci Ci oprogramowanie, dodam że można nim kodować kluczyki do stacyjki.
    Czemu byłeś z tego niebieskiego średnio zadowolony?
    Tym który polecasz wykasujesz błąd poduszek?

Mieszka w
    Pępowo
    Auto

Domyślnie

Pompa ABS'u jest scalona z modułem? Z którego koła pobiera dane o prędkości i jak można sprawdzić czy czujnik jest sprawny? I jeszcze gdzie znajdę jakieś złącze od tego czujnika? Wiem ze wiele pytań i ktoś powie o opcji szukaj ale naprawdę tematów jest tutaj sporo, co jest plusem dla forumowiczów którzy się udzielają

Beny
    Gość

Domyślnie

Z tego co pamiętam to kupiłem moduł razem z pompą abs ponieważ ciężko było znaleźć sam moduł o odpowiednim numerze pod mój silnik itd. Znalazłem wtedy jedną aukcje na allegro. Pewny jestem natomiast że przyczyną usterki był moduł abs.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Używam fiatECUscana. Niebieski łączył mi się tylko z abs-em, silnikiem i poduszkami. Tu mogę się połączyć dodatkowo z linią can, deską, klimatyzacją. Może to tylko kwestia ustawień Niebieski wystarcza do takich podstawowych spraw oczywiście wg. mnie.
    pozdrawiam

Mieszka w
    Pępowo
    Auto

Domyślnie

Mógłbyś mi zdradzić jak się łączyć tym kabelkiem z poduszkami(mam FiatECUSkan 3,5 full)? Błędy ABS ASR i brak licznika udało mi się usunąć, winna była wtyczka przy module, wystarczyło wyjąc i wsadzić;D
    Ostatnio edytowane przez LaMar ; 14-05-2012 o 21:05