Witam.
Mam następujący problem:
czasami (bardzo rzadko) pedał sprzęgła chodzi lekko, wtedy auto ma 100% mocy i niskie spalanie a w zasadzie przez cały czas pedał sprzęgła chodzi ciężko - wtedy brakuje autu mocy i spalanie jest automatycznie wyższe o jakieś 1,5-2 litry.
Pytanie co mogłoby być tego powodem.
Jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem sprzęgło (poprzednie wytrzymało jakieś 50tys km) i po samej wymianie przez chwilę wszystko było ok, ale znowu tak nie jest.
Mechanik twierdzi, że od strony skrzyni wszystko działa jak powinno.
Dzisiaj wymieniłem pompę sprzęgła na inną (używaną) i bez zmian, a nawet jest gorzej - mniejsza moc i jeszcze większe spalanie.
Sprawdziłem też przewody - wszystkie wydają się być dobre (nie są pozatykane, powietrze swobodnie przez nie przepływa, płyn jednak był koloru szarego).
Wysprzęglik (ten przy skrzyni) mniej więcej 2 lata temu na nieoryginalny. Czy mógłby się zepsuć? Jak można sprawdzić, czy działa poprawnie?
Szybkie zużycie sprzęgła można by tłumaczyć nieprawidłową pracą pedału sprzęgła - w jakimś stopniu jazda na półsprzęgle. A to z kolei wynikałoby z opisanej dziwnej pracy pedału sprzęgła. Przecież na logikę powinno zawsze chodzić tak samo, albo ciężko, albo lekko.
Co mogłoby powodować takie dziwne zachowanie się pedału sprzęgła? Jakie macie pomysły?
PS
Dolot jest szczelny. Od strony elektryki też wszystko jest ok.
Jedyny błąd jaki często się pojawia to P0235 - czujnik ciśnienia doładowania, chociaż wymieniłem go na nowy, przewody podciśnienia również.