Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 156 1.9 JTD gaśnie podczas jazdy przy gwałtownym przespieszaniu

alfaGirl99
    Gość

Domyślnie 156 1.9 JTD gaśnie podczas jazdy przy gwałtownym przespieszaniu

Mój problem zaczął się jakieś 3 miesiące temu. Nagle podczas przyspieszania do 100km/h zgasł mi samochód i pojawiła się kontrolka wtrysku. Zatrzymałam się i próbowałam odpalić Alfę.Jednak udało mi się dopiero za 3 razem. Ten sam problem pojawiał się już kilkanaście razy zanim domyśliłam się że dzieje się tak podczas gwałtownego przyspieszania. Teraz jeżdżąc rozpędzam się bardzo powoli i dzięki temu unikam tego problemu.Ale jestem pewna ze jak znowu przyspieszę gwałtownie to znowu się wyłączy.Mechanik sprawdzał akumulator oraz wymienił mi filtr paliwa , jednak to nie jest przyczyną tego problemu. Jest jeszcze jeden problem, podczas jazdy na trasie wskaźnik od temperatury nie pokazuję więcej niż 70 stopni.Kiedyś na diagnostyce był jakiś bład z tym zwiazany ale dokładnie nie pamiętam, czytalam troche tematow i widziialam ze jakis to ma zwiazek , tylko niewiem jaki ? czy wymiana termostatu moze pomoc ? Proszę o pomoc

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Powiedz czy nie świeci Ci się ''marchewka'' ? albo czy coś Ci się świeci na desce rozdzielczej?

Ja tam dieslowiec nie jestem,ale gaszenie może to głupie ,ale czujnik położenia wału korbowego?
    Coś z innej beczki : przepływomierz?
    Może czujnik ciśnienia doładowania?

ps Ja to napisałem,żeby ludzie Ci pomogli rozwiązać sprawę. Tutaj jest wiele miłych osób,które się dobrze znają na tych autach i z pewnością się coś dowiemy,ja też chętnie uzupełnię wiedzę bo w moim mieście to nie ma co liczyć haha

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _Mumin_
    Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Prawie identyczny temat sprzed paru dni. http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ie_pomocy.html
    Bunga, bunga per tutti!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

kontrolka wtrysku mogła się pojawić bo ci zgasł samochód najlepiej jakbyś podłączyła kompa i odczytała błedy potem je skasowała, następnie próba jazdy z gwałtownym przyspieszeniem i odczyt błędów i dopiero wrzuć je na forum, będziemy coś wiecej wiedzieć co ci się z autkiem dzieje, tak na szybko problemów może być kilka od: dziurawego dolotu, coś z układem zasilania paliwa lub któryś czujnik wariuje.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie

ja walczę z takim problemem już od jakiegoś czasu tylko że w 2.4 u mnie gaśnie w tej chwili jak zobaczy 4200 obrotów

najlepiej zacznij od diagnostyki jeżeli będziesz miał błąd P0191 lub P0190 to sprawdź kolejno

1) przekaźniki przy akumulatorze (czytałem że komuś pomogło)
    2) wtyczki na wtryskach (również to wyczytałem gdzieś na forum)
    3) regulator ciśnienia paliwa koszt około 350zł sam dasz rade wymienić (najczęstsza przyczyna - mnie niestety nie pomogła)
    4) pompa CR
    5) czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej

Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

U mnie było identycznie. Jak dałem ostro gazu to autko zgasło. W momencie gaśnięcia zapaliła mi się marchewka. Poczekałem kilkanaście minut na poboczu i auto zapaliło. I można było spokojnie jechać.
    Mechanik wymienił dwa wtryskiwacze i od tamtej pory spokój.
    Oczywiście przyczyn może być kilka. Bo auto zapewne jest gaszone z przyczyn bezpieczeństwa po wystąpieniu błędu. Może to być błąd zbyt niskiego ciśnienia paliwa w listwie, lub na przykład błąd braku synchronizacji między wałem a wałkiem rozrządu z powodu uszkodzenia któregoś czujnika. Mnie się zdarzyło i to i to.
    Koniecznie trzeba zczytać błędy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar misiek718
    Mieszka w
    strzelno
    Auto
    alfa romeo 156 1.9JTD 1998r

Domyślnie

Witam jesli to zwiazane z cisnieniem paliwa to zycze powodzenia i pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Należy podpiąć auto pod komputer odczytać błędy i zrobić odpowiednie logi w zależności od objawów... bez tego to wróżenie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar misiek718
    Mieszka w
    strzelno
    Auto
    alfa romeo 156 1.9JTD 1998r

Domyślnie

Witam ja walcze z tym juz 3 lata prawie wymienilem juz regulator na pompie CR pompe CR czujnik na listwie czujnik polozenia walu czujnik cieczy chlodzacej i jak przy zimnym silniku czyli pierwszy wyjazd z garazu depne okolo 3500obr to silnik zgasnie i oczywiscie P0190 P0191 szok mechanik teraz stwierdzil ze soft w kompie albo zle mapa wgrana

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie

ja już się uporałem z tym problemem u mnie przyczyną gaśnięcia podczas przyśpieszania był filtr paliwa !!! po wymianie brak kłopotów a swoją drogą mam do sprzedania 2 regulatory ciśnienia i pompę CR jakby co to PW