Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Seryjny radioodtwarzacz - wyciągnięcie i modernizacja

d0m1n1k_
    Gość

Question Seryjny radioodtwarzacz - wyciągnięcie i modernizacja

Witam wszystkich!Czy istnieje możliwość rozszerzenia możliwości seryjnego odtwarzacza kasetowego który można znaleźć w Alfie 166 (2.4 JTD, rocznik 1999).Konkretny egzemplarz który zaczynam "studiować" to wersja "uboższa" - ta wersja bez slotu karty.Moje pytania są następujące:1. Jak wyciągnąć taki sprzęt, tak aby nic nie popękało i nie popsuć niczego.2. Czy mogę go wzbogacić o zmieniarkę (np. audiostrada zmieniarka cyfrowa na karty sd i pendrive'y) oraz o nawigację GPS?3. Czy jest możliwość wgrania własnej nawigacji, innej niż seryjna - np. Automapa 2011?4. Czy ktokolwiek bawił się w modyfikacje oprogramowania? Chodzi mi o całokształt, począwszy od zmiany napisów na polskie (bez lub z ogonkami (ąęć)), poprzez modyfikacje grafiki, po pisanie całego oprogramowania pod siebie?5. Czy ktokolwiek modyfikował lub zmieniał napęd kasetowy na np. odtwarzacz CD/MP3? Lub przynajmniej zna firmę która by to zrobiła lub podarowała mi wskazówki i plany?6. Jest dostępne coś takiego jak DIY z tematami: montaż/demontaż radia, dodanie gps, zmieniarki, modyfikacje na zmieniarkę cyfrową. Coś co poprowadzi krok po kroku (najlepiej z dodatkiem zdjęć lub obrazków) jak to wykonać poprawnie, tak aby nic nie popsuć i żeby to działało 7. Czy można, jako alternatywę (prostą i relatywnie tanią) podłączyć w tylnym panelu radia kabel, który działa na zasadzie AUX IN (do podłączenia odtwarzacza MP3 / iPod'a) np. żeby wystawał w górnym schowku lub w schowku pasażera (to już do dogrania).Szukałem - nie wyszło mi szczerze powiedziawszy - manuali dotyczących tego sprzętu multimedialnego, ale nie znalazłem niczego. Czy ktoś przynajmniej zna dokładną nazwę tego sprzętu? Zależy mi na wszystkich możliwych publikacjach - może uda się zrobić coś dobrego, z czego skorzystamy wszyscy.Dziękuję wszystkim z góry za pomoc i udzielane odpowiedzi.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jesteś leniwy do bólu bo o wszystkim było. SZUKAJKA!!!
    Instrukcję wyciągnięcia znajdziesz na forum.
    O zmieniarce audiostrady też (przyklejony wątek jak byk).
    Nie wgrasz innej navi. Jak chcesz możesz co najwyżej zrobić jak ja mam.

Nie zmodyfikował nikt nigdy softu.
    Nic nie przerobisz z kasetą, możesz jedynie podlutować wejście AUX. Też masz jak byk temat przyklejony!!! Więc nie zadawaj głupich pytań skoro tłustą czcionką masz to na stronie wcześniej!

Nikt nigdy nie pokonał ICS'a i nigdzie nic takiego nie znajdzesz.

A tak na marginesie to pofantazjowałeś
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 25-05-2012 o 08:33

d0m1n1k_
    Gość

Domyślnie

Nigdy nie mów nigdy.
    Tak samo było mówione o MMI, a razem z kolegami z akademika trzy lata temu rozłożyliśmy "mima" na łopatki i nieco go przerobiliśmy.
    Tu może być problem z kodowaniem i użytym językiem. Pewnie włosi zaprojektowali go u Armaniego (będzie ładny ale porypany zarazem) ;-)
    Oczywiście, praco i czasochłonność byłaby olbrzymia ale wyobraź sobie jak można się ucieszyć z poprawy czegoś co jest dobre... a przynajmniej włoskie ;-)

I na marginesie - przepraszam za to że Cię wkurzyłem, i tak jestem leniem ;-)

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie Ty pierwszy i nie ostatni próbował. Rzecz w tym że tych aut jest za mało żeby zrobić biznes lub chociaż zwrócił się nakład pracy. System jest tak zryty że nie oszukasz go nawet emulatorami CD. Tylko loudlink albo audiostrada.
    Z navi były próby podmiany czytnika. Jest tylko jeden jedyny który zagada z ics'em. To jest vdo dayton ale żeby to poszło to trzeba się nieźle napocić a i tak to nie satysfakcjonuje bo mieszasz jakimś pilotem i są mizerne mapy.

Jednym słowem lipa. Dlatego ja wstawiłem osobną navi otwieraną ze schowka deski rozdzielczej i audio podłączone pod ics'a.

d0m1n1k_
    Gość

Domyślnie

Aha - no to mam już rozwiązanie i zakończenie tematu ;-)
    A tak na zakończenie, standardowy gps jest cos wart?
    I czy mógłbyś wysłać jakieś zdjęcie z tym GPS'em swoim w schowku?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To myślałeś że kasiorkę na tym zrobisz? Że tu od razu 1500 osób się zapisze? hehehehe
    Standardowy gps moim zdaniem nie jest nic wart. Nawet go odpiąłem żeby głupi komunikat o bezpiecznej jeździe mi nie wyskakiwał po każdym odpaleniu.
    Foto masz w moich tematach (założyłem specjalny) i w prezentacji swojej 166.

d0m1n1k_
    Gość

Domyślnie

Nie, nie myślałem o zarobku tylko dla siebie i dla wszystkich za free.
    W czasie wolnym, jak żywnie nie mam co robić to siedzę i programuję / dekoduję - taka zajawka z przeszłości ;-))
    Na MMI zarobiłem w sumie... całe 145 zł - koszt płyty DVD ;-)
    Od zarabiania mam firmę a nie hobby.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

jest takie przysłowie że jak jest coś czego nie da sie zrobić znajdź kogoś kto o tym nie wie i to zrobi. Jak sie czujesz na siłach i myślisz ze dałbyś rade to spróbuj. Ja ze swojej str moge CI tylko pomóc wyciągnąć ICSa i rozebrać

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał d0m1n1k_ Zobacz post
    Nie, nie myślałem o zarobku tylko dla siebie i dla wszystkich za free.
    W czasie wolnym, jak żywnie nie mam co robić to siedzę i programuję / dekoduję - taka zajawka z przeszłości ;-))
    Na MMI zarobiłem w sumie... całe 145 zł - koszt płyty DVD ;-)
    Od zarabiania mam firmę a nie hobby.
    To działaj
    To jak już jesteś takim programistą to może prościej by było "wynieść" informacje z ICSa o sterowaniu klimą i komputerem pokładowym. Wtedy można by było obsługiwać to z poziomu np windowsa z ekranem dotykowym.

d0m1n1k_
    Gość

Domyślnie

Winda?! FUJ! xD
    Łatwiej i stabilniej będzie już obrobienie tego pod unixa (z GNOME lub KDE) lub androida.

Fajnym efektem który ostatnio ktoś z krakowskiej polibudy wymyślił do swojego passata jest połączenie komputera (spalanie, informacje o zasięgu i takie tam dane) do chińskiego tableta.
    Tablet gościa kosztował łącznie 250 zł.
    Siedem cali, dotykowa matryca, prawie kwadratowy kształt panelu i z odrobiną zaparcia połączył go jakimś sposobem z jakimś emulatorem CCEP (Car CPU Emulator Processor, chyba) i bez większej ingerencji w okablowanie i komputer osiągnął ekstra efekt.

Jest to mniej więcej tak połączone (nie rozpisując się):
    Komputer samochodu, jednostronnie z tabletem
    Tablet, obustronnie z radiem i czytnikiem SD / USB

Precyzja średnia (wina sprzętowa), wykonanie dobre, ale pomysł ekstremalnie nieprzeciętny!!!

A wracając do źródła, mi chodzi o małą ingerencję w ICS'a, tak aby móc obsługiwać pliki mp3 ze zmieniarki lub poprostu audiostrada.pl i podłączyć zmieniarkę cyfrową. Ale co z tego wyjdzie, to zobaczymy za jakiś czas ;-))))