Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [33] Remont i kilka pytań.

odar
    Gość

Domyślnie [33] Remont i kilka pytań.

Ostatnimi czasy przymierzałem się do zakupu 145-tki, jednak trafiła się 33-ka po pieniądzach. Silniczek 1.7 16v - boxer. Ale jak to już jest, nic za darmo. Do roboty mam zawieszenie, hamulce, pare poprawek blacharskich. No ale kupiłem ją ze względu na silniczek. Fajnie chodzi, chociaż mam z nim kilka problemów. Jako że jestem lewy jeszcze w sprawach remontów mojej maszyny zwracam się z szeregiem pytań do was, bo pewnie wiecie lepiej.

1. Sprawa pierwsza - czyli zawieszenie. Widziałem na allegro za 600 zł, przednie orginalne amortyzatory Magnetti Marelli. Pytanie moje takie: Czy są zamienniki, które z czystym sumieniem możecie polecić, we w miare przystępnej cenie, oraz czy jest jakaś ogromna różnica w prowadzeniu się samochodu na tych zamiennikach, a orginałach.

2. Sprawa druga - czyli hamulce. Temat podobny, kumpel który jeździł 33-ką narzekał żę musiał kupić orginały, bo miał jakieś problemy z ręcznym, a do tego mówił że wyłożył na to coś koło ośmiu stówek. Pytanie zatem: Czy są jakieś sensowne zamienniki, które moge wsadzić i spać spokojnie.

3. Sprawa trzecia - czyli sinik. Wszystko gra, ale:

- po przejechaniu autem 3 km temperatura wskakuje momentalnie na 110 stopni i rośnie. Musze zjeżdżać, albo deptać po 120, to wtedy zaczyna spadać. Pokapowałem już że wentylator od chłodnicy nie kręci, tylko nie wiem czy to głównie jego wina czy przytrafiło się coś jeszcze.

- kiedy przed zakrętem, jade na wyższym biegu i żeby troche wychamować redukuje bieg do dołu, to nie zawsze ale czasem silnik "kicha". Nie dzieje się tak w kółko, ale czasem się zdarzy. Wydaje mi się że być może trzeba wyregulować zapłon.

Chyba wszystko. Proszę o jakieś podpowiedzi, bo półki co nie chcę jej męczyć kiedy jest w tak "chora". A chciałbym ją zrobić i się troche nacieszyć jazdą. Pozdrawiam.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

1. Amortyzatory nowe kosztują właśnie około 600 zł za sztukę tańszych zamienników raczej nie znajdziesz no i magnetti to nie są oryginały.

2. Z hamulcami niema żadnego problemu są dostępne tarcze i klocki różnych firm w dobrych cenach klocki na przód około 100 zł komplet na tył około 50zł, tarcze na tył pasują od punto i dwie kosztują coś około 80 zł na przód 180zł za komplet.

3.
    -Przypuszczam że masz popsuty termostat koszt około 90 zł.
    -Zapłonu w 1.7 16v się nie reguluje zamiast tego wymienił bym świece na nowe platynowe Ngk (takie jakie mają być) i przyjrzał bym się przewodom zapłonowym.
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

ad 1. Zamienników (pewnie chodzi Ci o to czy amortyzatory przednie pasują np z innego samochodu) nie ma. Zresztą do tego samochodu powinno się stosować takie jakie są przewidziane- dobre prowadzenie 33-ki to min zasługa amortyzatorów. Cóż, trzeba trochę wydać (warto) chociaz jeśli poszukać w sieci tanie okazje czasem sie się zdarzaja.

ad 2.Mechanizm zacisków hamulca recznego (tarcze z tyłu) faktycznie mogą przysporzyć niemałych problemów jesli są zaniedbane. Jak już było wspomniane koszt wymiany mechanizmu na nowy niemały (dostępność tych części też nie najlepsza). Jeśli iść na "łatwiznę" małym kosztem a chce się mieć sprawny układ rozwiązaniem jest zmiana tylnej belki/ piast itp . na hamulce bębnowe. Bębny w zupełności wystarczają i są praktycznie niezawodne (znam osobiście przypadek takiej zmiany i w 100% się sprawdziła)

ad3.jak już słusznie zauważył Lejek20- termostat do wymiany. Sprawa prosta i tania :wink:
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

odar
    Gość

Domyślnie

Hm. Czyli nie jest tragicznie. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Mam tylko jedno pytanie - czy spojler z tyłu jest fabryczny czy to jakiś wieśniacki patent, bo auto kupiłem od panów z kadeta 1.4 po niesamowitym "tuningu". Czeka mnie jeszcze odkręcenie dość obciachowej końcówki wydechu, która uroku jakoś nie dodaje. Jak tylko ją zrobie podeśle fotki.

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Ja właśnie jestem po wymianie hamulców. Na przód kupiłem komplet klocków za około 120 zł a z tyłu mam szczęki i koszt nowych to około 75 zł, nie ma tragedii.

kwazi33
    Gość

Domyślnie

Spojler z tyłu nie jest fabryczny. Ja w mojej czerwonej strzale mam taki i uważam, że dodaje to uroku.
    Pozdr

Użytkownik Romeo Avatar maciejbydg_87
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 147 & 156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

-Przy wymianie termostatu nie oszczędzaj na wymianie węży, bo to sie może zemścić.

-jeśli bedziesz wymieniał z tyłu hamulce byłbym zainteresowany zaciskami - moge Ci w zamian wysłać moje bębny które zamieniłem na tarcze, ale z zaciskami od P4 przez co nie mam ręcznego :/

-zależy jaki spoiler bo są fabryczne spoilery do 33 ale nie we wszystkich były montowane... w 16v napewno musiał być. Przejrzyj sobie np. allegro i zobacz jakie mają spoilery

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 12-08-2009 o 07:43

Moje Belle:
    Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
    Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
    Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
    Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
    Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
    Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )

gruby164
    Gość

Domyślnie

Jeżeli posiadasz jakieś stare amortyzatory to jestem w stanie zrobić Tobie na zamówienie jaką będziesz chciał wysokość i twardość. Potrzebuje stare pochwy. Co do tylnych hamulców to widziałem również jak koleś przełożył zaciski od Audi 80 B4 i też działają.
    Z tym dławieniem w zakresie - ja tak miałem w swojej 155. Okazało się, że mam wode w zbiorniku paliwa i na zakręcie zasysało do filtra. Sprawa banalna, a szukałem przez miesiąc
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 12-08-2009 o 07:42 Powód: brak polskich znaków i znaków interpunkcyjnych