Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [146] Wyjąca pompa wspomagania ?

Szymonik
    Gość

Domyślnie [146] Wyjąca pompa wspomagania ?

Po powrocie z wakacji usłyszałem wycie nasilające się wraz ze zmianą obrotów tzn. słyszę takie charakterystyczne wycie jakby małego silniczka zaraz po odpaleniu auta nasilające się wraz ze wzrostem obrotów a najbardziej słyszalne jest podczas hamowania silnikiem kiedy obroty spadają.Niema znaczenia czy jadę prosto czy skręcam zawsze jest tak samo.Czy możliwe,że doszczętnie padła mi pompa wspomagania i to ona wyje ?

oran
    Gość

Domyślnie

Najprościej sprawdzić czy to ona właśnie wyje w taki sposób:

Odpalasz Alfinke

Otwierasz maske

Dodajesz "gazu" przepustnicą

Nasłuchujesz skąd te wycie pochodzi

Inną kwestią jest fakt, że to raczej ona - możliwe, że poszło na niej łożysko, ale teoretycznie pompa jest nierozbieralna, a łożysko jest bardzo mocno osadzone (wprasowane chyba). Ale jakbyś miał możliwość właśnie takiego założenia łożyska (na prasie czy coś takiego) to warto by się było w to zabawić, ponieważ nowa pompa sporo kosztuje, a tutaj wymieniając przy okazji simering (uszczelniacz) masz praktycznie to samo co w nowej pompie, może na krótszy czas i ogólnie już sam fakt, że pompa rozebrana i klejona (przynajmniej ja tak z bratem rozebrałem, że trzeba było wkleić takie blokadki bo niestety je przy otwieraniu wyłamaliśmy), ale w cenie 50 zł się zamykasz bez problemu.

EDIT:

Aha Ty masz Twin Sparka więc może być także całkiem inną pompe posiadasz

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Jeśli podejrzewasz układ wspomagania kierownicy - zacznij od najprostrzych zabiegów, czyli sprawdź stan i poziom oleju w zbiorniczku wyrównawczym :wink:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Szymonik
    Gość

Domyślnie

Zastanawia mnie czy w Boxerach pompa jest taka sama jak w TS ? Chodzi konkretnie o pompe z Boxera rocznik 96,czy do ts z 99 będzie pasowała czy tam jest już inna ?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie Re: Wyjąca pompa wspomagania ?

Cytat Napisał Szymonik
    Po powrocie z wakacji usłyszałem wycie nasilające się wraz ze zmianą obrotów tzn. słyszę takie charakterystyczne wycie jakby małego silniczka zaraz po odpaleniu auta nasilające się wraz ze wzrostem obrotów a najbardziej słyszalne jest podczas hamowania silnikiem kiedy obroty spadają.Niema znaczenia czy jadę prosto czy skręcam zawsze jest tak samo.Czy możliwe,że doszczętnie padła mi pompa wspomagania i to ona wyje ?
    doszczetnie padnieta pompa wspomagania???raczej czul bys ze ciezko sie kreci co za"silniczek"tobie brzeczy?trudno powiedziec po takim opisie.maska w gore i spróbuj zlokalizowac skad ten dzwiek.rozlacz pasek napedu alternatora i pompy wspomagania (klimy) odpal.jesli ustalo to ktores z tych urzadzen.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.