Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Nierówny hamulec ręczny

Użytkownik Rowerzysta Avatar meason
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie Nierówno działający ręczny

Witam
    Kupuję właśnie Alfę 156, byłem, widziałem wszystko super, jest zadbana od fana marki, sprawdzana na stacji kontroli i u lakiernika. Jedyna rzecz która mnie niepokoi to wyniki testu hamulca ręcznego. Siła hamowania na lewej stronie to 1050 a prawej 330. Hamulce przednie i tylne są po równo, natomiast tutaj już nie bardzo jak widać. Wydaje mi się, że to często występujący objaw i kwestia wymiany linek, ale chciałbym się upewnić, bo może to jednak grubsza sprawa. Co możecie mi na ten temat powiedzieć czysto teoretycznie nie widząc samochodu?
    Ostatnio edytowane przez meason ; 31-07-2012 o 00:38

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Być może że tak jak piszesz linka może się blokować, choć może być też tak że pdzyrdzewiał mechanizm i ciężko dzwigienka sie rusza. ale to nie powinno być jakimś wiekszym problemem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Hamulec ręczny w Alfie 156 jest technologicznie średnio udaną konstrukcją, a problem słabego ręcznego to typowa usterka w tym aucie. Sprawa jest prosta - linka do wymiany + spryskanie i oczyszczenie mechanizmu zaciskowego na tylnych kółkach.

Jeśli ręczny jest jedynym poważnym mankamentem auta, to takim felerem bym się nie przejmował

Pozdr.,

Użytkownik Rowerzysta Avatar meason
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

no spoko, tak też myślałem. Dzięki za upewnienie. Chociaż podejrzewam, że nawet gdybyście powiedzieli, że dużo z tym roboty i kosztowne to i tak jutro bym jechał po autko do niczego innego się nie mogę przyczepić w samochodzie, no na upartego to zepsuta sprężyna w mechanizmie lusterka prawego - składa się zbyt lekko, i prawa szyba ma mniej więcej w 1/4 jakby opór przy opuszczaniu + malutka dziurka w fotelu kierowcy. Ale to też drobiazgi, poza tym malina, wsiadać i jeździć na zloty

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Hamulec ręczny w Alfie 156 jest technologicznie średnio udaną konstrukcją, a problem słabego ręcznego to typowa usterka w tym aucie. Sprawa jest prosta - linka do wymiany + spryskanie i oczyszczenie mechanizmu zaciskowego na tylnych kółkach.
    E tam słaby W moje po zmianie linek blokuje koła bez problemu na asfalcie, co prawda najpierw lewe a później prawe ale blokuje, przed zmianą linek nie mogłem zablokować kół nawet na mokrej trawie.