Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: [156] Testowałem obie - jedna głośna druga cicha...

cosby
    Gość

Domyślnie [156] Testowałem obie - jedna głośna druga cicha...

Obie bez poważnego dzwonu. Dziś miałem brać jedną ale dosłownie pół godziny wcześniej znalazłem inną w mojej okolicy i też ją przetestowałem. Tańsza (14 tys) z mniejszym przebiegiem, lepszym lakierem ale białymi zegarami i drewnoszajowatym wykończeniem i druga droższa (16 tys) po lakierowaniu ale za to z lepszym LPG (znacznie lepszym), ciekawsza w środku ale....no właśnie. O dziwo ta pierwsza w środku jest jakby sporo cichsza. Mam wrażenie że w tej droższej pod maską słychać coś dziwnego po lewej stronie. Jak zacząłem wnikać to okolice rozrządu. W obu przypadkach wymiana zalecana jest za ok 10 tys. więc czy tylko to może być przyczyną? Dodam że róźnice w głośności tych aut słychać zwłaszcza w środku. Co jeszcze może mieć na to wpływ? Czy padający rozrząd może aż tak być słyszalny? A może to jeszcze coś? Ta droższa ma szersze gumy (205) i mam wrażenie że słychać łożysko koła. Możecie podpowiedzieć? I jak się kształtuje wymiana takiego łożyska? Rozrząd znalazłem na alledrogo ale jak wyceniają robociznę? Podpowiedzcie proszę bo jeszcze alfą nie pomykałem a baaaardzo mnie ciśnie. Jutro chciałbym jedną z nich kupić....

adamodg
    Gość

Domyślnie Re: Testowałem obie - jedna głośna druga cicha...

Cytat Napisał cosby
    Rozrząd znalazłem na alledrogo ale jak wyceniają robociznę? Podpowiedzcie proszę bo jeszcze alfą nie pomykałem a baaaardzo mnie ciśnie. Jutro chciałbym jedną z nich kupić....
    zobacz cennik roboty tu: http://www.pablogarage.pl/

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Rozrząd nawet ja zbliża się do okresu wymiany ale jest sprawny to jest w zasadzie bezgłośny a jak coś z niego słychać to bez względu na przebieg trzeba robić natychmiast. Na głośność w czasie jazdy ma wiele czynników ( rodzaj opon, stan uszczelek w drzwiach, łożyska, skrzynia biegów i pewnie wiele innych) a może nawet powyjmowane lub źle włożone wyciszenie ( np po naprawie powypadkowej)

cosby
    Gość

Domyślnie

Dzięki za podane informacje - przynajmniej nie będę przepłacał przy robocie bo tam jednak mam za daleko. Co do rozrządu to w sumie może to pompa wody tak daje czadu? Jutro jeszcze raz na chłodno przejadę się tą cichszą wersją bo nie ukrywam lepiej pasuje mi ta droższa mimo iż wymaga nakładów i ma ponad 225 tys...

Gdyby komuś coś wpadło do głowy to dajcie znać. Jutro godzina zero

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie olej

witam

Wbrew pozorom całkiem spore znaczenie na pracę silnika ma olej. Przy dwóch tych samych V6 (w 166) z podobnym przebiegiem, silnik na syntetyku był słyszalnie głośniejszy niż ten na półsyntetyku. Wystarczyła wymiana oleju i głośność ta sama :mrgreen:

Jeżeli jednak piszesz, że silnik chodzi podobnie, a głośniej jest tylko w kabinie, to raczej zostaje tylko zawieszenie/układ jezdny lub wyciszenie. W pierwszym przypadku albo opony, albo łożysko - przy łożysku jak puścisz na luz i powoli hamujesz będzie zwalniał jak tramwaj (takie specyficzne buczenie), opony raczej też usłyszysz jak się skupisz. A gorsze wyciszenie nie wróży nic dobrego - świadczy chyba tylko o poważnym wypadku?

powodzenia!
    i pozdrawiam,
    ~tomaz

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

jak dla ciebie stary drewno a Alfie jest jak to nazywasz drewnoszajowate to co ty wogole robisz w tym klubie ??? cos ci sie pomylilo chyba...

csscss
    Gość

Domyślnie

Nie każdemu musi odopowiadać drewno na konsoli i kierownicy. Są tacy co wolą skóre na wolancie i kevlar look na konsoli. I nie musi to oznaczać żę mu nie powinny ogólnie odpowiadać alfy.
    Są tacy którzy specjalnie wymieniali kierownice na drewno bo im ta się podoba i są tacy którzy chętnie drewno zamienili by na skóre. Kwestia gustu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    piwko dla Tacki . nie zamieniłbym mojego pseudodrewienka na jakieś plastikoaluminium czy parakarbon. Właśnie dlatego kupiłem swoją bellę , że ma białe zegary i drewnopodobne wykończenie. W zasadzie powinienem się więc obrazić na autora tego tematu , ale kultura osobista i miłośc do v6 156 nie pozwala mi na to. Dodam więc ,że głośniejsza praca może być też spowodowana zużytymi rolkami ( znienawidzone przez cosbiego tworzywo sztuczne ) jak rownież zużytym wydechem - skorodowane wewnątrz puszki i wypalone wytłumienie tłumikow. rozrząd nie daje sygnałow ostrzegawczych przed zerwaniem z regoły.
    pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Yo Kubacik pozdrawiam....dzieki stary a dla tych ktorzy nie zrozumieli chodzi mi o to ze kazde wykonczenie Alfy w tym przypadku mowimy o 156 jest zajefajne ... i mnie sie podoba tez i skora i carbon i drewno ktore tez mam u siebie ...w tym aucie nie ma po prostu nic szajsowatego wedlug mnie w przeciwienstwie do innych pseudodrewiem wygladajacych jak stare kredensy to jest sliczne jak ktos uwaza ze cokolwiek jest szajsowate w alfach w sensie dizajnu to sory ale pomyleczka jakas...raczej...POZDRAWIAM

cosby
    Gość

Domyślnie

Tacka - widzę ze z ciebie to już fanatyk jest a nie realista. Wsadziliby tam różowe winylowe tapety i też byś się obrażał. Mnie poprostu wszelka imitacja się nie podoba. O ile jestem w stanie zaakceptować to coś przypominające carbon to w żaden sposób nie trawię łączenia sportowych białych tarcz z okleiną drewnopodobną. Kwestia gustu to dlatego nie osądzam innych ale skoro alfa jest taka the best to czemu nie ma w niej wykończeń jak w starcyh BMach gdzie drewno leżało na prawo i lewo - drewno nie jakaś tam okleina...

Temat zszedł na psy... znaczy okleiny...