Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: obniżona moc silnika po wymianie świec TS

igor49
    Gość

Domyślnie obniżona moc silnika po wymianie świec TS

Proszę o pomoc - 156 2.0 TS - były problemy z zapalaniem na zimnym silniku. Przy ruszaniu samochód szarpał (szczególnie gdy na dworze było zimno i mokro). Po rozgrzaniu silnika objawy ustępowały. Zdecydowałem się na wymianę świeć i przewodów - były faktycznie w nienajlepszym stanie. Po wymianie odpala bez zarzutu, ale nadal szarpie jak zimny. Ponadto zauważalny spadek mocy silnika, szczególnie w wyższym zakresie obrotów nawet na ciepłym silniku - wcześniej tego nie było. Macie jakieś pomysły??

pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Jakie przerwy na swiecach ustawiłeś??
    Nie pomieszałeś kolejności przewodów zapłonowych??
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

igor49
    Gość

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź. Sam nie wymieniałem - w warsztacie to robili. A jakie powinny być przerwy na świecach ustawione? Zapomniałem też dodać, że występuje też falowanie obrotów, ale to było też przed wymianą i pewnie nie ma związku.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Falowanie obrotów może to być przepływka czujnik położenia wału, sonda lambda(po wymianie tych rzeczy w mojej byłej falowanie ustało, spalanie się zmniejszyło) wymieniłeś komplet świec(zapłonowe+dopalające?), w jakim stanie są przewody? tyle razy to było że nawet nie chce mi się pisać.
    Poszukaj falowanie obrotów

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

Podepnij pod kompa i zobacz czy nie wywala błędu lambdy lub przepływki . Z szarpaniem na zimnym nie napisałeś czy masz tam założony gaz jeżeli tak może masz ustawioną za niską temperaturę przerzucania na LPG i wtedy po prostu wtryski gazowe są jeszcze zimne i może szarpać dopóki one się nie zagrzeją.
    Nie napisałeś również jakie świece kupiłeś może po prostu się nie nadają.
    Sprawdź po kolei:
    -komp -błedy
    -jak jest gaz temperaturę przerzucania
    -świece jakie założone

igor49
    Gość

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Samochód w warsztacie. Przekazałem Wasze uwagi. Wymieniony był komplet przewodów i świeć (zapłonowe+dopalające) - w warsztacie poinformowali mnie że świece były zamówione w autoryzowanym serwisie fiata - i nie są od alfy ale od fiata - podobno to samo tylko cena inna - czyli te same parametry i przerwy na świecach. Samochód nie ma instalacji gazowej więc ten trop odpada

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Fiat ma w jakichś silnikach TwinSpark?
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Miałem podobny problem, gdy była zimna szarpała. Najpierw zmieniłem świece - nie pomogło, później zmieniłem termostat (na starym słabo się grzała) i jak ręką odjął. Jak u ciebie z temperaturą?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał igor49 Zobacz post
    Dzięki za podpowiedzi. Samochód w warsztacie. Przekazałem Wasze uwagi. Wymieniony był komplet przewodów i świeć (zapłonowe+dopalające) - w warsztacie poinformowali mnie że świece były zamówione w autoryzowanym serwisie fiata - i nie są od alfy ale od fiata - podobno to samo tylko cena inna - czyli te same parametry i przerwy na świecach. Samochód nie ma instalacji gazowej więc ten trop odpada
    Dajesz auto do jakiegoś warsztatu w którym zakładają świece dedykowane do fiata (zapewne za cenę z kosmosu bo kupione w ASO) a potem się dziwisz, że są problemy. Nie ma czegoś takiego, jak "podobno to samo" w tym przypadku. O świecach jest na forum wszystko napisane, więc nie ma się co produkować ale napiszę Ci tylko tyle w skrócie, że dedykowane do TS'ów są tylko jedne NGK Laser Platinium. Poza tym po objawach raczej bym stawiał na przepływomierz i to co niektórzy koledzy wyżej pisali. Świece i kable zmienili, skasują za to a silnik jeszcze słabszy ogorzej chodzi... Tradycyjne podejście znafcuf a właściciel płaci za ich pustotę. Ciekawe co teraz jeszcze wymienią zanim pójdą po rozum do głowy (czyli np na forum). Koledze natomiast radzę najpierw spytać/szukać np u nas zanim ktoś Ci całe auto następnym razem rozgrzebie.

igor491
    Gość

Domyślnie

Przyczyną był uszkodzony przepływomierz - po wymianie auto śmiga jak nigdy. Pozostaje zagadką dlaczego ostatecznie "rozsypał się" po wymianie świec i przewodów.