Od dłuższego czasu irytuje mnie piszczący wiatraczek, który odzywa się przy włączonym nawiewie. Jak go nasmarować? Gdzie on się znajduje i da się go sięgnąć WD40 z dołączoną rurką?
Od dłuższego czasu irytuje mnie piszczący wiatraczek, który odzywa się przy włączonym nawiewie. Jak go nasmarować? Gdzie on się znajduje i da się go sięgnąć WD40 z dołączoną rurką?
1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70
Możesz ją łatwo zdemontować. Bodajże 3 śrubki (krzyżak) i odkręcasz dmuchawę - dostaniesz się do niej jak sięgniesz ręką pod schowek (przed pasażerem). Najlepiej położyć się i poszukać. Oczywiście trzeba odłączyć jeden przewód.
Zdjęcia znajdziesz tutaj - http://www.google.pl/search?&q=dmuchawa+alfa+155 (przełącz sobie na "Grafika").
Odnośnie odgłosów - raczej ich nie zniwelujesz. Nie jest to zwykły wentylator, a dmuchawa. Ja u siebie zamontowałem nową i mam ten sam dźwięk co na starej - też takie jakby ciche piszczenie.
Bobryt bez wyciągnięcia go na zewnątrz nic nie wskurasz,
ja wyciągnąłem, odkurzyłem, dokładnie przeczyściłem nasmarowałem i ponad rok cisza pod schowkiem![]()
Paweł pod maską w okolicach podszybia powinien być otwór na filtr przeciwpyłkowy.Jak dobrze pamiętam wyciągasz filtr i widać silnik dmuchawy.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone