Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: KUPIE SILNIK Alfa 147, 1,6 T SPARK

hanusiak89
    Gość

Cool KUPIE SILNIK Alfa 147, 1,6 T SPARK

Hej Kochani,
    bardzo prosze o nie banowanie mnie i mojego pierwszego wpisu jesli okaze sie lamac jakiekolwiek zasady forum .

Pilnie poszukuje, DOBREGO dzialajacego silnika benzynowego do alfy romeo 147, 1.6 T SPARK. 105 koni

Jestem szczesliwa posiadaczka tego fajnego autka, niestety w oryginalnym serduchu poszedl rozrzad i wszystko razem z nim w srodku, remont sie nie oplaca a nie chce zegnac sie z ukochanym autkiem .

Moze ma ktos z Was do sprzedania, nie ukrywam ze chcialabym posluchac silnika przed zakupem (chyba nikt nie chce kota w worku).

Dziekuje z gory za pomoc, prosze o powazne potraktowanie wpisu Naprawde zalezy mi na dobrym serduchu, ktore pozwoli mi jeszcze nacieszyc sie tym fajnym autkiem

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa romeo 147 Spark

Domyślnie

kolezanko ja chce swoja sprzedac mam wersje 120km autko mialo wymienione pierscienie rozrzad wszystkie uszczelniacze w silniku autko po remacie ma przejechane jakies 2500km jbc daj znac

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- TYLKO to nie ten dział. Panie i Panowie.
    - gdzie jest administrator !!!
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał barjew Zobacz post
    kolezanko ja chce swoja sprzedac mam wersje 120km autko mialo wymienione pierscienie rozrzad
    ale ona chce kupić tylko silnik

Cytat Napisał hanusiak89 Zobacz post
    remont sie nie oplaca
    jak najbardziej się opłaca. zrobienie góry silnika to ok. 1800-2000 zł plus wypada sprawdzić i wymienić pierścienie i panewki korbowe a to dodatkowe 600-800 zł. nigdy nie wiadomo jaki silnik kupisz a rozrząd i drobiazgi i tak trzeba w nim wymienić. używane silniki do alfy to loteria więc jeśli za naprawę swojego silnika zapłacisz w sumie 500-1000 zł więcej to i tak się opłaca. no i pamiętaj żeby rozrząd zmieniać co 50 tys. km bo inaczej będzie powtórka z rozrywki

hanusiak89
    Gość

Domyślnie

Ja bardzo prosze o nie usuwanie mojego postu poniewaz na bazar nie uda mi sie go dodac bo jestem za swiezym uzytkownikiem a nie chcac polegac na anonimowych ogloszeniach na allegro dodalam tutaj, prosze o nie usuwanie i pomoc alfaholiczce w potrzebie

- - - Updated - - -

Odnosnie 120 konnego jak sie ma to do reszty czesci?? Prosze o rade jakie sa roznice przy wlozeniu wiekszego motoru.

- - - Updated - - -

Moj mechanik stwierdzil ze remont to za duze pieniadze, dodatkowo moj silnik mial juz najechane niemal 200 tysiecy

Wiem ze to loteria, dlatego pisze tutaj liczac na pomoc

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa romeo 147 Spark

Domyślnie

jesli kupisz silnik z tzw allegro musisz wymienić rozrząd wiec juz około 800zł będzie cie to kosztowało ja tyle dalem pierscienie dałem 400zł bo są jakieś dawa rodzaje ja oczywiście miałem te drosze w swojej belli i za jednym razem kalazem powymieniac wszystkie uszczelniacze mysle ze za remat gory silnika powinno ci starczyć jakieś 2000-2500zł no o ile nie kupisz jakiś najtańszych części których nie polecam używanych silników stoja nie odpalane bóg wie jak długo , więc jeśli chcesz swoją bella pojeździć jeszcze troszkę zrób remąt silnika obecnego albo tego co kupisz
    pozdro.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Jeśli chcesz Sie autem jeszcze długo nacieszyć tak jak powiedzialas to rób ten silnik co masz. Tak jak koledzy mówili, w nowym motorze musisz zmienić rozrzad, ale licho wie jak poprzredni właściciel go traktował. Takze może być że przejedziesz 10k i obróci się panewka...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

ja miałem już to "szczęście" z zerwanym paskiem
    koszty podobne a może nawet taniej wyjdzie robić swój silnik niż górę
    ja z płynami płaciłem 2300 zł 12 zaworów do wymiany uszczelniacze itd
    jak już wyżej koledzy pisali przynajmniej wiesz co masz
    zmień mechanika tak na marginesie
    do włoszczy poszukaj dobrego mechanika który robi włoskie auta a jak mu się robić nie chce i proponuje przekładanie silnika to ewidentnie mu się nie chce albo boi się podjąć tematu
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał hanusiak89 Zobacz post

Moj mechanik stwierdzil ze remont to za duze pieniadze, dodatkowo moj silnik mial juz najechane niemal 200 tysiecy
    Pomijając to, że stajesz się alfaholiczką w chwili uszkodzenia silnika i piszesz nie w tym dziale...

Szukasz silnika w stanie pewnie idealnym - nikt Ci go w cenie tych z allegro nie odda więc na ceną poniżej 2500 nie masz co liczyć. U mnie po pękniętym pasku rozrządu wolałem wymienić wszystkie elementy charakterystyczne dla awarii silników TS. Wszystko wyszło mnie w okolicach 4tys. No więc załóżmy że kupisz ten silnik za 2500zł, koszt przekładki wyniesie Cię jakieś 1000zł. Załóżmy, że rozrząd był robiony niedawno i nie będziesz go wymieniała. Doliczysz koszty płynów, transportu silnika itd i wyjdzie Cię coś około 4tys. No a teraz załóżmy że masz pecha i panewki w zakupionym silniku będą w średnim stanie i za powiedzmy pół roku Ci się taka panewka przekręci. Robota od nowa, a w przypadku tego samego mechanika szukanie nowego silnika. Lepiej dokładnie sprawdzić ten silnik, wymienić co trzeba i mieć spokój. Przebieg 200tys km nie powinien być dla tego silnika powodem by go nie naprawiać.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

ja mam ponad 280000 i jedzie dalej

- - - Updated - - -

ja mam ponad 280000 i jedzie dalej
    Kolejna alfa kolejne problemy