Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Pytania amatora.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radoshliv
    Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V '03

Domyślnie Pytania amatora.

Witam. Zawsze chciałem i wreszcie mam okazję zakupić Alfę 147 1.9 JTD. Jest po sprawdzeniu przez znajomego fachowca. Przebieg oczywiście był kręcony, do czego sprzedawca się przyznał. Prawdziwy przebieg to ok 290K km, rocznik 2003. Wszystko jest ok w stanie mechanicznym ale mam pytanie co do pierwszych moich kroków które powinienem podjąć jesli dokonam zakupu. Wymiana paska rozrządu i płynów? Jakieś sugestie? Pzdr i dzieki z gory za pomocne odpowiedzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Tą wymianę paska rozrządu to ja bym rozwinął do wymiany rozrządu. Wymiana oleju najlepiej z płukanką bo ludzie leją czasem najtańsze co jest i syf się robi w silniki. Wymieniłbym też płyn chłodniczy bo bywa tak że jak ubywa to ludzie leją wodę a później w zimie może być problem. No i oczywiście filtry - oleju, paliwa, powietrza i kabinowy (x2).

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Tą wymianę paska rozrządu to ja bym rozwinął do wymiany rozrządu. Wymiana oleju najlepiej z płukanką bo ludzie leją czasem najtańsze co jest i syf się robi w silniki. Wymieniłbym też płyn chłodniczy bo bywa tak że jak ubywa to ludzie leją wodę a później w zimie może być problem. No i oczywiście filtry - oleju, paliwa, powietrza i kabinowy (x2).
    Plus sprawdzenie i ewentualna wymiana hamulców i zawieszenia.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radoshliv
    Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V '03

Domyślnie

czyli na przysłowiowe "dzień dobry" z jakim kosztem mogę się liczyć? I może pomoglibyście ustalić mi jakiś orientacyjny czas/kolejność w jakiej mogę to zrobić żeby nie zostać studentem-bankrutem? Oczywiście pomijając rozrząd, bo to nie podlega dyskusji i wymaga chyba natychmiastowej roboty. Chcę rozłożyć możliwie koszta, bo dochodzą mi jeszcze zimówki i OC.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

No oczywiście sprawdzenie zawieszenia i hamulców to oczywista oczywistość przy zakupie .

Jeśli chodzi o zawieszenie to na ten element zwróciłbym szczególnie uwagę i jest to podstawą do negocjacji ceny gdyż nie są to elementy tanie. Np. Przednie Wahacze TRW górne i dolne + łączniki stabilizatora + gumy stabilizatora w zeszłym roku kupowałem za 1050zł. Drugim elementem na który warto zwrócić uwagę jest stan turbiny oraz sprzęgła + dwumasu. Tak czy inaczej warto zabrać przed zakupem auto do serwisu i sprawdzić dokładnie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Tak czy inaczej warto zabrać przed zakupem auto do serwisu i sprawdzić dokładnie.
    Zacznij od tego.
    Podstawowy pakiet startowy 2000 powinno wystarczyć nie licząc kosztów przerejestrowania czyli :
    -rozrząd
    -olej
    -filtry-
    -płyn chłodniczy
    -parę innych dupereli , które na pewno wyjdą jak pościągasz osłony
    A potem w zależności co pierwsze padnie:
    -akumulator (prawie zawsze)
    -opony (prawie zawsze)
    -zawieszenie tu cię pocieszę przy świeżo sprowadzonych prawie zawsze jest dobre . Stuka tak za pół roku.
    -różnego rodzaju duperele pod autem tak jak zawieszenie odzywają się później
    -no i elektronika niewytłumaczalne ale trochę trwa zanim przestawi się na nasz klimat i przestanie kazać jechać do dilera.
    Na pocieszenie ci powiem że każda inna marka będzie wymagała tego samego ale tylko Alfa wzbudza tak duże emocje.
    Moja Bella