Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: paląca się kontrolka wtrysków + włączający się nawiew

adastra7
    Gość

Domyślnie paląca się kontrolka wtrysków + włączający się nawiew

Nie jest dane cieszyć się moją Alfunią bezstresowo Trzeba ją ewidentnie dopieścić i się nią zaopiekować.

Po zdiagnozowaniu uszkodzonego termostatu, temp pracy silnika cały czas w granicach 50-60 stopni postanowiłam dzisiaj zalać ją do pełna (BP Diesel Ultimate)
    Poza mrugającą kontrolką od świec żarowych (świece do wymiany - problem raczej zdiagnozowany) dzisiaj zapaliła się nowa kontrolka - wtryski.
    Mechanik ze mnie żaden, więc przestraszyło mnie to przyznam szczerze, zgasiłam silnik mając nadzieję, że problem sam zniknie - niestety, kontrolka wtrysków cały czas się pali, do tego załączył się nawiew. Stwierdziłam, żę moje Alfiątko wariuje.

Poczytałam trochę na forum i może to być spowodowane uszkodzonym termostatem, ale wolę się upewnić.
    Świece i termostat mam zamówiony - w weekend będzie robione, kontrolka wtrysków pali się cały czas, temperatura nie wzrasta, kontrolka od świec mruga.
    Pytanie teraz od totalnego laika? Czy z wyżej wymienionymi objawami moja Alfunia do piątku może jeszcze jeździć czy już raczej powinna odpoczywać i czekać na regenerację?

Ps. Mimo, że kontrolka od świec mruga po odpaleniu to silnik, mimo mrozów, łapie od razu.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

adastra7
    Gość

Domyślnie

Dzięki
    Problem mam nadzieję rozwiązany, po wymianie termostatu poinformuję o efektach. Zastanowiło mnie to po prostu, bo auto od 4 dni jeździ z prawdopodobnie walniętym termostatem, temperatura osiąga max 60 stopni, a kontrolka wtrysków się nie pojawiała. Pojawiło się tak dopiero po zalaniu jej do pełna - zdziwiłam się, że moje Alfiątko nie lubi mieć pełnego baku)

Pozdrawiam

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał adastra7 Zobacz post
    Pojawiło się tak dopiero po zalaniu jej do pełna - zdziwiłam się, że moje Alfiątko nie lubi mieć pełnego baku)
    Może paliwo marnej jakości

adastra7
    Gość

Domyślnie

Też się nad tym zastanawiałam, ale nie wywaliłoby mi przecież od razu kontrolki wtrysków. Poza tym starałam się nie tankować na stacji "krzak" tylko na BP. Pomyśleć, że jeszcze wybrałam Diesel Ultimate Mimo wszystko zapobiegawczo wrócę jednak do Vervy. Ale najpierw trzeba wyjeździć pełen zbiornik, a w obawie przed przeciążeniem Alfiątka przy tylu błędach ;p może mi to zająć ... trochę!

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Po zdiagnozowaniu uszkodzonego termostatu, temp pracy silnika cały czas w granicach 50-60 stopni
    dzisiaj zapaliła się nowa kontrolka - wtryski.
    do tego załączył się nawiew.
    temp wskazywałaby na termostat - lub tylko czujnik temperatury cieczy w nim ( bo domyślam się że temp podajesz nam ze wskaźnika kabinowego ? )
    nawiew - w sensie dmuchawa w kabinie ? czy może wentylator chłodnicy działa nawet przy zimnym silniku ?
    jeżeli wentylator chłodnicy włącza się od razu nawet na zimnym silniku to ewidentnie czujnik temperatury cieczy może być walnięty
    a co za tym idzie owa kontrolka wtrysków będzie świecić

- - - Updated - - -

sam przerabiałem coś takiego u siebie w 156 kilka lat temu :
    niska temp na wskaźniku
    wentylator załączający się po kilku sekundach od odpalenia silnika
    kontrolka wtrysków świecąca

wymieniłem kpl ( termostat + czujnik temperatury cieczy )
    efekt :
    temp 90 na wskaźniku
    wentylator też działał wtedy kiedy powinien
    kontrolka - zgasła bez potrzeby kasowania błędu

adastra7
    Gość

Domyślnie

być może jest to wentylator chłodnicy, a raczej na pewno

Zamówiłam termostat, czujnik temperatury cieczy i świece. Pytanie od laika: auto będzie robione dopiero w weekend, czy do tego czasu mogę nim jeździć z tymi błędami (kontrolka wtrysków, walnięty termostat i migająca kontrolka od świec)?

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Pytanie od laika: auto będzie robione dopiero w weekend, czy do tego czasu mogę nim jeździć z tymi błędami (kontrolka wtrysków, walnięty termostat i migająca kontrolka od świec)?
    Nic nie powinno się stać Poza drobnym szczegółem... że Bella strzeli focha i będziesz musiała ją dowieźć do warsztatu

adastra7
    Gość

Domyślnie

Tak na poważnie? zgaśnie i koniec? Myślałam, że chociaż do pracy pośmigam nią i po części, z walniętym termostatem przejechała 300km, teraz te wtryski do tego to już rozumiem, że się buntuje? ;/

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Tak na poważnie? zgaśnie i koniec? Myślałam, że chociaż do pracy pośmigam nią i po części, z walniętym termostatem przejechała 300km, teraz te wtryski do tego to już rozumiem, że się buntuje?
    Termos nie będzie miał większego wpływu na jazdę (poza tym że silnik będzie się dłużej grzał). Dasz radę do weekendu