Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: 156 - sprzęgło nagle spalone?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pytlar
    Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie 156 - sprzęgło nagle spalone?

Witam,
    mam mały problem z cholerstwem mym... Zanim spadł śnieg autko smigało jakoś, tzn bez problemu przyspieszało, żadnych problemów, bez problemu jechało 180 i chciał więcej nawet. Potem spadł śnieg i jakieś 2 tygodnie bez wyjazdów, czyli praca - dom, dom - zakupy, praca - dom i tak w kółko. Krótkie trasy bez szaleństw tylko po mieście. I tak po 2 tygodniach takiej jazdy uznałem, że troche przegonie go po trasie, niech sie nagrzeje bo nawet pedały pokryte lodem są i mi sie nogi z nich ześlizgują, no i wyruszyłem na trase i tu małe ździwo, na 4 biegu silnik po osiągnięciu 2 tys obrotów nagle podnosi sobie obroty a nie przyspiesza, ujecie gazu i delikatnie przyspiesza, 5 bieg jeszcze gorzej.... a sprzedający mówił, że samochód 30tys po wymianie sprzęgła z dwumasem na weekend samochód do garażu na rozmrażanie - w niedziele przejażdżka z nadzieją głupiego, że może już sie nie ślizga... oczywiście się ślizga... :/ dzisiaj objazd sklepów informacyjnie o cene i wizyta u mechanika czy któryś łaskawie zechce przyjąć Alfe, która działa jak płachta na byka...
    ale najdziwniejsze jest to, że wracając od mechanika do pracy jechałem przez małą obwodnice i pedał w podłodze a ta cholera odziwo jedzie!! i na 5 nic uślizgu, 160 naliczniku a ona jedzie!! i co to do jasnej cholery sie dzieje?? żeby problem był ze zmianą biegów to wiadomo by było, że coś z wyprzęgnikiem by się działo, ale biegi elegancko chodzą, sprzęgło łapie tak od 1/4-1/3 długości wciśnięcia pedału...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Kolego mój tata miał podobny objaw w Lybrze i to jednak był wysprzęglik. Po prostu nie cofał się do końca. To że biegi lekko wchodzą itp. itd. nie jest wyznacznikiem że z wysprzęglikiem jest wszystko ok.
    To jest w pierwszej kolejności do sprawdzenia. Jak wyjmiesz aku i podstawę to dostęp jest bardzo dobry. Jest opis w dziale zrób to sam. Druga opcja to uszczelniacz na wale. Po długim postoju pociekło trochę oleju i po prostu zanim się nie wypalił to sprzęgło się ślizgało. No a trzecia opcja to kończące się sprzęgło. Ale zacznij od wysprzęglika.

Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

ubytku oleju nie zauważyłem, wycieku też nie widać - jak by ciekł na uszczelniaczu to by było widać na łączeniu skrzyni z silnikiem... może i faktycznie zobacze do tego wysprzęglika... a taki mróz, że nie chce sie nic robić :/

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Zobacz Pęknięta osłona trzpienia wysprzęglika, dostaje się woda/śnieg/cokolwiek. Potem przymrosi a jak nie zdąży sie rozgrzać i puścić to będą problemy. To całkiem możliwa diagnoza.

Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

dzisiaj mechanik wymienił mi płyn hamulcowy, podobno jak zlewał to był koloru zużytego oleju... może i w tym cholerstwie coś siedziało i zamarzło...na razie bynajmniej jest spokój

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Jeśli wymienił sam płyn bez rozebrania i czyszczenia wysprzęglika to problem może powrócić.
    Nie kwestia tutaj płynu ale tłoczka wysprzęglika i syfu który mógł się tam zebrać. Jak już miał płyn spuszczony to mógł go wyjąć (10 min roboty) bo tak będzie trzeba znowu spuszczać płyn hamulcowy...
    Bez sensu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał pytlar Zobacz post
    .... na 4 biegu silnik po osiągnięciu 2 tys obrotów nagle podnosi sobie obroty a nie przyspiesza, ujecie gazu i delikatnie przyspiesza, 5 bieg jeszcze gorzej.... ......
    To od jakich obrotów ty startowałeś na tym 4 biegu??????? Wiesz po co są inne biegi w samochodzie? Jak tak bedziesz przyspieszał to będziesz miał sprzęgło do wymiany z własnej winy....
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

wysprzęglik wyciągał i podobno nic niepokojącego na nim nie widać. Na wiosne i tak profilatycznie wyciągnie sie sprzęgło, żeby zobaczyć dokładnie co tam sie stało bo na pewno troche się przypaliło... także wtedy i ten wysprzęglik dokładnie się zrobi. Narazie będe miał moje Probe wywalić z garazu i alfe wstawiać na noc...
    a jeżdzę przeważnie po mieście tak, że troche powyżej 2 tys obrotów zmieniam bieg i praktycznie bez gazu spokojnie sobie jade do przodu. Ale teraz było tak, że silnik przekraczał 2 tys obrotów i momentalnie szedł wyżej mimo iż było tylko pół gazu wciśniete. Z resztą nie po to brałem samochód z tak dużym silnikiem, żeby go kręcić do odcięcia, żeby ruszyć...

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Z resztą nie po to brałem samochód z tak dużym silnikiem, żeby go kręcić do odcięcia, żeby ruszyć...
    Myśle ,że oprócz sprzęgła to jeszcze 2mas do wiosny załatwisz z taka technika jazdy
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 24-01-2013 o 16:45

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

....
    a jeżdzę przeważnie po mieście tak, że troche powyżej 2 tys obrotów zmieniam bieg i praktycznie bez gazu spokojnie sobie jade do przodu. Ale teraz było tak, że silnik przekraczał 2 tys obrotów i momentalnie szedł wyżej mimo iż było tylko pół gazu wciśniete. Z resztą nie po to brałem samochód z tak dużym silnikiem, żeby go kręcić do odcięcia, żeby ruszyć...
    No jak jeszcze ruszasz z 4 biegu... A na poważnie to więc jak chcesz przyspieszać to obroty silnika utrzymuj między obrotami maksymalnego momentu a obrotami mocy maksymalnej. Rozumiem że toczyłeś się na 4 biegu z obrotami poniżej 2000 i wcisnąłes pedał przyspieszenia do oporu - turbina po zmianie geometrii dała kopa i sprzęgło najzwyczajniej nie przeniosło całego momentu przy tak niskich obrotach. Postępując tak zniszczesz sprzęgło, a pewnie i dwumas jak pisał kolega.
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 24-01-2013 o 15:08
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)