Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Sprzęgło nie działa

adamski
    Gość

Domyślnie Sprzęgło nie działa

Zrobiłem błąd i dałem synowi swoją alfę, przejechał może z 2 km i przestały wchodzić biegi. Pedał sprzęgła daje opór normalnie, ale nie wysprzęgla. Jaka może być przyczyna, napęd sprzęgła jest z tego co wiem hydrauliczny zintergowany z układem hamulcowym ale hamulce działają poprawnie, możliwe żeby płyn uciekł tylko z układu sprzęgła albo np. zamarzł? Czy to raczej usterka samego sprzęgła ale to byłoby dziwne bo nie dawało żadnych znaków zużycia...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

To że coś zamarzło to raczej wątpliwa sprawa. Ze sprzęgłami tak właśnie jest, wszystko ok i nagle łup auto stoi. A na zgaszonym silniku możesz wbić biegi? Jeśli tak to co się dzieje jak odpalasz auto z wrzuconym biegiem trzymając sprzęgło?

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Nie koniecznie syn musiał Ci to sprzęgło popsuć, o ile jest popsute, mogło się coś zaczynać dziać znacznie wcześniej a teraz pierdykło na amen. Sprawdź tak jak kolega wyżej napisał i napisz jakie efekty.

Ewentualnie mogła strzelić jakaś linka od wybieraka zmiany biegów

adamski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PRE2ES Zobacz post
    A na zgaszonym silniku możesz wbić biegi? Jeśli tak to co się dzieje jak odpalasz auto z wrzuconym biegiem trzymając sprzęgło?
    Dokładnie, przy zgaszonym silniku biegi wchodzą bez żadnego problemu. A jak odpalam na biegu to od razu jedzie.

Jeżeli to sprzęgło to alfa chyba pójdzie na złom bo koszt naprawy byłby porównywalny z wartością auta zwłaszcza po tym co tu przeczytałem o tym jak upierdliwa jest wymiana sprzęgła w alfie... piszę z W. Brytanii a tu używane auta w wieku 10+ lat kosztują grosze, za to naprawy są obłędnie drogie. A może ktoś chce alfę z kierownicą po prawej stronie, tanio oddam (odbiór własny z płn. Anglii)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

No to tylko zrzucenie skrzyni pozostaje. Decyzja należy do Ciebie co z nią zrobisz. Szkoda autka.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał adamski Zobacz post
    Jeżeli to sprzęgło to alfa chyba pójdzie na złom bo koszt naprawy byłby porównywalny z wartością auta zwłaszcza po tym co tu przeczytałem o tym jak upierdliwa jest wymiana sprzęgła w alfie... piszę z W. Brytanii a tu używane auta w wieku 10+ lat kosztują grosze, za to naprawy są obłędnie drogie. A może ktoś chce alfę z kierownicą po prawej stronie, tanio oddam (odbiór własny z płn. Anglii)
    Co jak co, ale wybij sobie z głowy za przeproszeniem złomowanie auta. Tak nie postępuje alfoholik.
    Oddaj na warsztat, niech przynajmniej zdiagnozują co jest przyczyną i mniej więcej oszacują koszta. Może to błahostka, ewentualnie jakaś mniej skomplikowana naprawa, która wcale nie pochłonie aż tyle pieniędzy.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kamienica, Paczków, Opolskie
    Auto
    ar 166

Domyślnie

mam tanie sprzęgła do jts używki w dobrym stanie jak coś to pisz priv