Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Temat: Ratunku zapaliła się kontrolka oleju nie odpala JTD

icek
    Gość

Domyślnie Ratunku zapaliła się kontrolka oleju nie odpala JTD

Witam potrzebuje pomocy mianowicie podczas jazdy zapalila mi się kontrolka oleju silnik zaczoł głośniej chodzić (tak jakby stukac) gdy zjechałem po chwili na pobocze silnik zgasł i nie chce odpalić. czy zeka mnie remont silnika? dodam że oleju jest. jakie są ewentułalne koszty??

Użytkownik Rowerzysta Avatar dragon855
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 JTD 136KM

Domyślnie

kolego nie denerwuj sie ale kreci nie odpala?? moze byc problem z czujnikiem polozenia walu

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Prędzej wymiana bo na pewno złapała panewka. Plus na 100% zatarta turbina bo jej wystarczy kilka sekund bez oleju. Swoją drogą to ładny kawałek musiałeś zrobić po zapaleniu kontrolki. Po zaniku ciśnienia zdrowy silnik zrobi jeszcze kilka-kilkanaście kilometrów zanim obróci panewkę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Cytat Napisał Numberuno Zobacz post
    Prędzej wymiana bo na pewno złapała panewka. Plus na 100% zatarta turbina bo jej wystarczy kilka sekund bez oleju. Swoją drogą to ładny kawałek musiałeś zrobić po zapaleniu kontrolki. Po zaniku ciśnienia zdrowy silnik zrobi jeszcze kilka-kilkanaście kilometrów zanim obróci panewkę.
    Że co? Skoro na obrotach wydajność pompy to 60l/min to jakie kilka kilometrów?

icek
    Gość

Domyślnie

Panowie jak tylko się zaświeciła to przejechałem może ze 100 m do miejsca żeby stanąć. normalnie załamka akurat wracałem po wymianie amorkow wachacza linek ręcznego. naprawy. ktoś wie może jaki koszt bo moja miłość od pierwszego wejżenia do alfy coraz bardziej mnie boli. kręci silnik jak by chciał zlapać ale po chwili gaśnie

- - - Updated - - -

turbina cała nie dymiło się za mną. alfa dalej miała ochote iść nie było żadnego spadku mocy dopiero jak zjechałem na pobocze wrzuciłem luz to zgasł moentalnie

- - - Updated - - -

np i już nie chcial zapalić

- - - Updated - - -

dodam jeszcze że spalanie powoli wzrastało tak od 6.4 do 7.2

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maestro Zobacz post
    Że co? Skoro na obrotach wydajność pompy to 60l/min to jakie kilka kilometrów?
    Film olejowy jest stanie utrzymać się jeszcze jakiś czas. To nie jest tak, że od momentalnie po stracie ciśnienia silnik się zaciera, przynajmniej nie zawsze. Pamiętam jak w tvn turbi robili test ceramizera. Wylali olej ze starej Skody Favorit i dopiero po kilkunastu kilometrach zaczęła stukać panewka.

Co do tematu to silnik jest na pewno zatarty. Ja bym go nie robił bo te silniki chodzą w takich cenach, że za koszt inspekcji starego kupisz nowy (używany). Do tego sprzedasz jeszcze miskę olejową bo są pożądane na rynku wtórnym i może aż takich wielkich kosztów nie będzie.
    Daj jeszcze to oczywiście do oceny jakiemuś kumatemu mechanikowi.

icek
    Gość

Domyślnie

w sumie zle to określilem ten odgłos to nie były stuki tylko takie glośne szumenie przy przyśpieszaniu jak przy oponach do wymiany. silnik nie klekotał chodzil równo tylko że glośno

- - - Updated - - -

wiec niema co stawiać że poszedl czujnik położenia walu tylko?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak kolego zapaliła Ci się kontrolka oleju to ja bym zaczął od zdjęcia miski i sprawdzenia panewek. Może masz fart i jest ok. Wtedy szukasz problemu dalej. Ale szczerze to źle to wygląda.....
    Tak jak numberuno napisał. Te silniki są tanie, przeszczep.

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Swoją drogą ciekawe dlaczego się zapaliła. Czyżby łańcuszek napędzający pompę się zerwał? Ja chyba wezmę się za wymianę tej nieszczęsnej pompy oleju bo jak ę cieplej zrobiło to już wogóle dzwoni tak, że się szyby nie chce otwierać.

Adis
    Gość

Domyślnie

Słyszysz taki "dygotanie"? możliwe żę panewki sie przekreciły,wymiana dosyć droga sprawa