Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak wymienić drążek stabilizacji alfa 146

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    alfa romeo 146 1,4 TS

Domyślnie Jak wymienić drążek stabilizacji alfa 146

Witam,
    Mój problem z zawieszeniem zaczął się od momentu kiedy pękła mi przekładnia automatyczna, zaprowadziłam auto do warsztatu, zapłaciłam 700zł za wymianę przekładni, przez jakiś czas było dobrze a po jakimś miesiącu zaczęło się pukanie, pojechałam na gwarancje okazało się że nie dokręcili mi jednej śruby w belce (oczywiście jest to karygodne ale ja jako kobieta nie mam nawet co się kłócić) dokręcili mi tą belkę i na jakiś tydzień przestało pukać teraz się okazało, że puka mi przy skręcie, zdenerwowałam się i postanowiłam sama zajrzeć co się tam dzieje, okazało się że mam urwany gwint drążka stabilizatora tuż przed samą końcówka stabilizatora, w moim modelu alfy drążek stabilizatora jest zakończony nie dziurką tylko gwintem na który się wsuwa końcówkę drążka która idzie do wahacza i zakręca się ja śrubą. Oczywiście teraz nie ma możliwości tego dokręcić bo gwint urwał się przy samej końcówce, końcówka jest na drążku ale nie jest trzymana żadną śrubą więc przy pierwszej lepszej większej dziurze może się z sunąć z drążka i narobić szkód w zawieszeniu.
    Jeżeli ktoś ma jakąś rozpiskę jak wymienia się taki drążek stabilizatora, bądź jakiś graficzny opis była bym wdzięczna.
    Żeby wykręcić ten drążek trzeba rozkręcić belkę ponieważ drążek jest nad belką, więc trzeba będzie poluzować przekładnię i całe zawieszenie.
    Bardzo proszę o pomoc ponieważ już nie wierze tym mechanikom bo nie naprawiają tylko robią krzywdę mojej czerwonej Strzale

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Boxer, czy T.S.?
    Przekładnia automatyczna w 146?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    alfa romeo 146 1,4 TS

Domyślnie

TS. przekładnia automatyczna była wymieniana a teraz poszedł drążek stabilizacji. ten co trzyma wahacz żeby opuszczał i podnosił się tylko do pewnego momentu

- - - Updated - - -

TS w 146

- - - Updated - - -

1,4 TS rocznik 97 od momentu wymiany przekładni zaczęły się moje problemy z pukaniem w zawieszeniu.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

zapewne chodzi o przekładnie kierownicza nie automatyczną.
    swoją drogą to jechać do nich na reklamacje i niech to robią, ewentualnie postraszyć że sie przyjedzie z kimś większym (partnerem, o ile jego brak to zatrudnić jakiegoś kolege) i niech nadrze tam na nich porządnie się
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    alfa romeo 146 1,4 TS

Domyślnie

Tak przekładnię kierowniczą tą co wspomaga kierownice a teraz poszedł mi drążek stabilizacji i mam wielki dylemat...Do tych dziadów nie chce iść bo znowu coś zrobią, że za pół roku znów wyląduję u nich z reklamacją
    Ktoś już wymieniał ten drążek ? Jeśli tak proszę o wskazówki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

A gdzie tak schrzanili robotę?

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Cytat Napisał emilta22 Zobacz post
    Tak przekładnię kierowniczą tą co wspomaga kierownice a teraz poszedł mi drążek stabilizacji i mam wielki dylemat...Do tych dziadów nie chce iść bo znowu coś zrobią, że za pół roku znów wyląduję u nich z reklamacją
    Ktoś już wymieniał ten drążek ? Jeśli tak proszę o wskazówki
    Wymieniałem. Z tego co pamiętam to nie musisz zrzucać belki, wystarczy odkręcić łączniki stabilizatora, oraz obejmy stabilizatora po czym wyciągnąć drążek na prawo lub lewo.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    alfa romeo 146 1,4 TS

Domyślnie

Schrzanili mi to w Łodzi w "Doscar" na aleksandrowskiej, nie polecam nikomu, nie maja nawet normalnego podnośnika tylko podpieraja pod auto metalowe stojaki i takim oto sposobem wgnietli mi podłogę od strony pasażera ale też oczywiście za późno to zauważyłam.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Wicked Zobacz post
    Wymieniałem. Z tego co pamiętam to nie musisz zrzucać belki, wystarczy odkręcić łączniki stabilizatora, oraz obejmy stabilizatora po czym wyciągnąć drążek na prawo lub lewo.
    Nawiązując do stabilizatora, dziękuję bardzo za wskazówkę, mam nadzieję że da się to zrobić bez zrzucania belki, oczywiście trzeba będzie wymienić łączniki.
    Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś wskazówki to bardzo proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam Emilia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Czyli o przysłowiowego Pana Mietka . A jest temat o mechanikach w Łodzi - najlepiej skorzystać z usług warsztatu zajmującego się tylko włochami bo z zasady mają trochę inne podejście do tematu.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    alfa romeo 146 1,4 TS

Domyślnie

Oczywiście że tak, tylko jak mi strzeliła ta przekładnia, wywalił się cały płyn do wspomagania i nie było w ogóle prowadzenia, więc na tamtą chwilę podjechałam do nich bo było najbliżej i "wydawali" się solidni, no niestety okazało się inaczej, ale nauczona na błędach teraz ostrożniej dobieram mechaników.