Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Hak do alfy 166 3.0 sportronic, jaką masę można ciągnąc???

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 3.0 v6 sportronic

Domyślnie Hak do alfy 166 3.0 sportronic, jaką masę można ciągnąc???

Cześć, mam dylemat, kupiłem alfę i czasami potrzebuje coś delikatnego przewieść i chciałbym zamontować hak... tak wiem takie auto i hak... tylko trochę się obawiam, ponieważ mocy nie brakuje ale co na to ta skrzynia??? automat z sportronicem ile można pociągnąć nie zabijając jej??? bo jeżeli chodzi o inne auta to zawsze są pozycje przed D 1 lub 2 a czasem 3 a alfa tego nie ma. Co możecie mi doradzić??? Pozdrawiam

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Bez problemu. Pociągniesz przyczepę z ładunkiem o łącznej masie równej masie auta. Tak mówią przepisy i auto z pewnością zostało do tego przygotowane. Oczywiście to już nie jest miła przejażdżka (nawet 220KM lekko z trzema tonami nie będzie miało). Tak więc spokojnie możesz montować i ciągnąć przyczepkę z rozsądnymi ładunkami (1,5-2t). Skrzynia nie ma osobnych trybów 1 i 2, ponieważ po pierwsze to automat adaptacyjny i jak będzie "mu ciężko"to sobie zredukuje a po drugie masz tryb sekwencyjny gdzie też możesz zrzucić bieg. ASB z funkcją sekwencyjnego zmieniania biegów nigdy nie mają tych dodatkowych trybów pracy.
    Ja co prawda jeszcze haka nie założyłem (mam i założę) ale holowałem z 70km auto o masie 1t i szczerze nie czułem że w ogóle coś ciągnę. A skrzynia przekładała biegi jakbym nic nie miał zaczepionego normalnie przekładka przy ~1300obr i się odpycha.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    Od 1998 164 v6 , GT JTD 2004.Volvo V70 2007

Domyślnie

Na tabliczce znamionowej nie ma?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Bez problemu. Pociągniesz przyczepę z ładunkiem o łącznej masie równej masie auta. Tak mówią przepisy i auto z pewnością zostało do tego przygotowane. Oczywiście to już nie jest miła przejażdżka (nawet 220KM lekko z trzema tonami nie będzie miało). Tak więc spokojnie możesz montować i ciągnąć przyczepkę z rozsądnymi ładunkami (1,5-2t). Skrzynia nie ma osobnych trybów 1 i 2, ponieważ po pierwsze to automat adaptacyjny i jak będzie "mu ciężko"to sobie zredukuje a po drugie masz tryb sekwencyjny gdzie też możesz zrzucić bieg. ASB z funkcją sekwencyjnego zmieniania biegów nigdy nie mają tych dodatkowych trybów pracy.
    Ja co prawda jeszcze haka nie założyłem (mam i założę) ale holowałem z 70km auto o masie 1t i szczerze nie czułem że w ogóle coś ciągnę. A skrzynia przekładała biegi jakbym nic nie miał zaczepionego normalnie przekładka przy ~1300obr i się odpycha.
    Mysle,ze 1500 kg max hamowana.

Auto
    Alfa Romeo 3.0 v6 sportronic

Domyślnie

Dzięki za pomoc to i tak wystarczy. Grunt że autko nie ucierpi. Pozdrawiam.

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

max 1500 kg + hamulec najazdowy, naprawdę nie będzie żadnych problemów. ja co prawda mam manual 2.5 ale nie ma problemów nawet z bardzo przeładowaną przyczepą ok 2500kg . z wiatrem bocznym to jest problem, jak przesuwa przyczepę dwa pasy obok