Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z silnikiem

slawek1988r
    Gość

Domyślnie Problem z silnikiem

Witam wszystkich. Nie myślałem, że kiedyś będę musiał tu pisać bo większość przypadków jest doskonale opisanych ale tym razem mam dość nietypowy problem. Posiadam Alfę Romeo 156 1.9 JTD z 2001 roku, mój problem polega na tym, że samochód odpala normalnie a po około 3 minutach silnik zaczyna falować i za chwilę gaśnie. Jeżeli dodam gazu to silnik zaczyna głośno chodzić "klekotać" jakby na wszystkie wtryski nie chodził. Podczas jazdy samochód się dusi i dostaje mocy na zmianę, po chwili zapala się komputerek i samochód gaśnie. Po odczekaniu 3 minut odpala i sytuacja się powtarza. podczas dodania gazu leci dużo czarnego dymu. Może troszkę zakręcone ale takie mam objawy. proszę o pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Pod komputer trzeba podłączyć i z analizować - inaczej nie pomożemy bo za dużo opcji może mieć wpływ na twoje objawy.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

olek23
    Gość

Domyślnie

stawiam na pompowtryski... u mnie byly wymieniane jeszcze za starego wlasciciela..... niestety koszt spory... chyba ze jest zestaw do regeneracji chociaz nie slyszalem.... ale jak napisal jaboleq komputer prawde ci powie

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał olek23 Zobacz post
    stawiam na pompowtryski... u mnie byly wymieniane jeszcze za starego wlasciciela..... niestety koszt spory... chyba ze jest zestaw do regeneracji chociaz nie slyszalem.... ale jak napisal jaboleq komputer prawde ci powie
    Pompo-wtryski stosował w autach osobowych tylko VW..
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Pompowtryski były montowane tylko w grupie VAG i w TIR-ach w JTD jest common rail tak w gwoli ścisłości. Tak jak kolega jaboleq napisał, podpiąć komputer i sprawdzić dokładnie czy nie ma błędów i wszystkie parametry związane z układem zasilania paliwem.

Edit. kolega lesio146 mnie uprzedził

slawek1988r
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Jestem tu na nowo. Nie podłączyłem pod komputer bo za dużo zamieszania z tym, laweta itd... Zabrałem się dziś do pracy z moją Alfką zacząłem od czyszczenia różnych rzeczy: czujnik położenia wału EGR <zaślepiony był nie wiem czy to dobrze czy nie??> filtr powietrza, sprawdziłem napięcie paska rozrządu i końcu dotarłem do listwy na której odłączyłem czujnik ciśnienia paliwa. O dziwo wszystko się naprawiło a po ponownym podłączeniu te same obiawy. Przeczyściłem troszkę ten czujnik i po podłączeniu samochód wykrył błąd ale pracuje równo i nic się z nim prawie nie dzieje. No właśnie prawie bo w ogóle nie uruchamia się turbina. Dlatego moje pytanie czy to może być spowodowane tym czujnikiem paliwa??

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Filtr paliwa nie jest zasyfiony? sprawdź filtr w baku a pompce i wyczyśc