Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Problem z obiegiem wewnętrznym powietrza

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Lightbulb Problem z obiegiem wewnętrznym powietrza

Witam.

Mam problem z obiegiem wewnętrznym powietrza w mojej AR 156 rocznik 00'. Byłem na przeglądzie klimatyzacji, doładowano mi 200gr czynnika, odgrzybiono instalacje i podpowiedziano , żebym zainteresował się klapą sterującą obiegiem wewnętrznym powietrza, ponieważ ciągle jest w pozycji zamkniętej (obieg wewnętrzny), klapa nie reaguje na przycisk obiegu wewnętrznego.

W domu zabrałem się za demontaż schowka co by to się dostać do siłownika, ale jak już ujrzałem gdzie on jest to mi witki opadły, za nic nie wiem jak się do niego dostać. Po paru próbach po prostu poddałem się, na moje oko to chyba deskę trzeba ściągać aby się tam dostać ;/.

Odciągnąłem siłownik (jakoś wepchnąłem tam dłoń i odciągnąłem ramie siłownika), klapa zeszła na dół, zresetowałem układ klimatyzacji i nadal nie działa. Chociaż raz przy bawieniu się przełącznikiem obiegu, klapa zamknęła się i otworzyła. A potem znowu cisza.

Macie jakieś pomysły ??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

kolego sprawdź czy nie masz za daleko wepchnietego radia , może tak być, że to ono blokuje klapę .

Było
    AR 156 1.8ts
    AR 156 2,5V6
    FIAT CROMA II 1.9 150KM automat

JEST
    AR 166 3.2V6 FL
    VOLVO V70 III 2.0F 2010r

Auto

Domyślnie

Ale klapa od obiegu jest tuż nad silnikiem wentylatora (między wentylatorem, a filtrem przeciwpyłkowym) więc nie za bardzo rozumie co to ma wspólnego z radiem, mógłbyś wytłumaczyć ??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Podłącz kompa i zobacz co pokazuje "FES" może jest jakiś błąd który blokuje działanie silniczka, albo po prostu padł silniczek(w programie można wykonać test). Jak włączasz klimatyzacje to dioda zapala się na stałe czy może miga przez chwilę

Auto

Domyślnie

O jeny! No tak, podłączyć FESa Tak rzadko to ostatnio robię, że normalnie zapomniałem o tej możliwości Co do sygnalizacji to wydaje mi się, że wszystko ok, klikam przycisk klimatyzacji, zaświeca się dioda w przycisku klimy i obiegu wewnętrznego, klimatyzacja chłodzi, żadna dioda nie miga.

Idę podłączyć FESa i dam znać co i jak

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

hihi generalnie powinno być tak że jeśli jest jakaś usterka w układzie wentylacji powinna migać przez chwilę dioda od klimatyzacji- chodź mi gdy świrował silniczek od temperatury na nagrzewnicy nie migała, jedynie fes pokazywał rozbieżności z tym co było a co chciałem. Gdy padł mi czujnik temp. to z kolei migała dioda od klima, a klima działała bez problemu

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas-182 Zobacz post
    Ale klapa od obiegu jest tuż nad silnikiem wentylatora (między wentylatorem, a filtrem przeciwpyłkowym) więc nie za bardzo rozumie co to ma wspólnego z radiem, mógłbyś wytłumaczyć ??
    Racja kolego pomyliło mi się ze sterowaniem pozycją szyba nogi itd.

Było
    AR 156 1.8ts
    AR 156 2,5V6

JEST
    AR 166 3.2V6 FL
    VOLVO V70 III 2.0F 2010r

Użytkownik Świeżak Avatar kartezjush
    Mieszka w
    Wrocław Sołtysowice
    Auto
    156 1,8 T.S. + LPG, 159 1,9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Loco Zobacz post
    Racja kolego pomyliło mi się ze sterowaniem pozycją szyba nogi itd.
    Sorry za OT ale właśnie jestem na etapie przeprawy z nadmuchem i klimą. Radio kompletnie nie ma wpływu na działanie klapy od kierunku nawiewy (mało tego - klapy są dwie, jedna nogi - środek a druga szyba przednia). Klapa jest w obudowie systemu nadmuchu, a jej sterowanie jest po prawej stronie. Predzej uszkodziłbyś radio lub połamał ową obudowe niż wcisnołbyś to radio tak żeby zablokować klapę.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

A jednak kolego możliwe bo już 2 razy się z takim przypadkiem spotkałem( widziałem na własne oczy) i przez długie radio za daleko wciśnięte blokowało się sterowanie

Było
    AR 156 1.8ts
    AR 156 2,5V6

JEST
    AR 166 3.2V6 FL
    VOLVO V70 III 2.0F 2010r

Auto

Domyślnie

Miałem drobny problem z FESem, nie chciał mi zatrybić, ale uporałem się z tym I tak: Żadnych błędów nie było. W FESie jakoś nie widziałem testu całego układu klimatyzacji, jedynie test sprzęgła sprężarki klimatyzacji. Może jakaś wskazówka jak to przetestować ??

Sprawdziłem też opcję z radiem, wyciągnąłem je i nadal to samo, nie sądzę, żeby to miało jakiś wpływ na mój problem Więc obstawiam albo siłownik klapy, albo może sam włącznik w kokpicie ??

Jakieś rady jak się dostać do tego siłownika ??