Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: nie kręci, "gubi, rozładowuje" prąd

shimmi
    Gość

Domyślnie nie kręci, "gubi, rozładowuje" prąd

Witam. Pojawił mi się dziwny problem. Mianowicie wracając z trasy okolo 100km gdzie dwa razy gasiłem samochód za trzecim razem rozrusznik nie zakręcił. Słychać było tylko pstryknięcie. Jest to dziwne bo 30 km wstecz odpalił normalnie. Samochód odpaliłem na pych by dojechać do domu (6km) i nagle wszystkie żarówki świeciły się coraz słabiej, radio przestało grać a samochód jakby tracił moc. Przed samym domem nie reagował już na gaz i padł . Dosłownie po 5 minutach wszystkie kontrolki paliły się elegancko czyli aku jest dobry (chyba) ale rozrusznik ni cholere nie ruszył. Czyli znowu na pych i odpaliła a wszystkie żarówki ponownie coraz słabiej itd. Co to może być? Wygląda tak jakby traciła prąd. Alternator? Gdyby tak to by rozrusznik chyba kręcił? Może to jakieś spięcie? Ma ktoś jakieś pomysły? Bella to 156 V6 98r.
    Znalazłem podobny temat : http://www.forum.alfaholicy.org/33_1...bi_prad-3.html ale to chyba nie jest ten sam problem.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Zacznij od sprawdzenia połączeń akumulatora oraz masy nadwozia.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Podładuj aku, odpal silnik i zobacz jakie napięcie masz na zaciskach akumulatora. Przy ładowaniu powinno być co najmniej 13.6V. Jeśli po odpaleniu napięcie jest równe temu na zgaszonym, to alternator nie ładuje.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Na 90% brak ładowania.
    To że po pewnym czasie kontrolki świecą dobrze oznacza tylko że masz akumulator w dobrej kondycji i potrafi się sam trochę zregenerować.
    Tak jak szejk pisał naładuj akumulator , odpal auto i sprawdź ładowanie.
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta Avatar kurek94
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999r

Domyślnie

U mnie na odpalonym akumulator ma napięcie około 13,8V

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Jak koledzy wyżej piszą nie ma ładowania.
    Ja mam inny problem, bo u mnie po dwóch dniach ledwo kręci, gdzieś mi prąd ucieka ale nie wiem gdzie ;/
    Jutro wesele, a ja odłączam aku przy większych postojach, bo nie mam czasu do kolegi z miernikiem się wybrać ehh.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

shimmi
    Gość

Domyślnie

hmmm ale aku jest dobrze naładowany a rozrusznik tylko zrobi "pyk" i nie kreci. Gdyby zapalił i potem tracił prąd to byłbym przekonany ze to alternator. Chyba, że się mylę? Co o tym myślicie? Jest to dziwne. Zaraz pójdę sprawdzić czy ładuje. Może to kable od aku?
    @SCHNNAZZI mój znajomy miał podobny problem i co się okazało, alarm wpierdzielał mu prąd bo jakieś zwarcie robił. Mechanik usunął mu alarm i problem z głowy.
    Ostatnio edytowane przez shimmi ; 28-06-2013 o 16:00

Użytkownik Rowerzysta Avatar adamus
    Auto
    AR 156 GTA Q2 kolor Azzuro nuvola AR 156 2,5 V6 AR145 1,6Ts AR 146 2,0 Ts AR 146 1,9 TD

Domyślnie

Kolego sprawdź sobie dobrze masę do silnika od akumulatora czy przypadkiem nie przyśniedziała (klema na akumulatorze,śruba przy skrzyni biegów). Ażeby się upewnić że to masa do silnika to weź podepnij przewodem do odpalania minus do łap silnika przy rozrządzie. A alternator swoją drogą mógł się też skończyć a lampka od ładowania nie będzie się świecił bo mógł się moduł kontroli ładowania w obrotomierzu spalić (przerabiałem to u siebie)

shimmi
    Gość

Domyślnie

Problem rozwiązany. Tak jak paru pisało - problem z klemą. Kabel z klemy się wysuwał. Nowy kabel, klema i po problemie. Dzięki za pomoc