Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Alfa gubi prąd

zawigrze
    Gość

Domyślnie Alfa gubi prąd

Od ostatniej zimy kilka razu po nocy w alfie nie było prądu. Dzień wcześniej ok a tu nagle lipa. Akumulator ma juz 4 lata więc stawiałem że raczej to jego wina. Dziś problem z prądem powrócił w nowej postaci. Przejechałem kilka km i odstawiłem na chwile samochód. Po ok pół godziny znowu wsiadam, odpala i jedzie w zasadzie wszystko ok. Nagle radio zaczyna się na zmianę wyłączać i włączać, w końcu cichnie na amen. Zapalają się kontrolki od ABSu i poduszek. Samochód jakby traci moc.Wskazówka ładowania zaczyna pokazywać coraz niższą wartość i po kilki km silnik zaczyna przerywać i gaśnie na luzie. Pożyczam troche prądu odpalam i jadę ale sytuacja się powtrarza. Wygląda to chyba raczej na alternator. Do końca nie jestem pewien. Może to zwarcie na akumulatorze? Kilka dni wcześniej zauważyłem w trakcie jazdy że wskaźnik ładowania pokazywał wartości takie jakby alternator siadł ale kontorlka się nie zaświeciła a na drugi dzień wszystko działało jak należy. Miał może ktoś coś podobnego?

Użytkownik Romeo Avatar krycho91
    Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

posprawdzaj przewody na alternatorze. u mnie była taka sama sytuacja i okazało się że jeden przewód sie obruszył i tylko tylko łapał
    Ze 164 trudno się wyleczyć

zawigrze
    Gość

Domyślnie

Przewody są ok. Po nocnym ładowaniu akumulatora dzis po rozruchu świeciła się kontrolka ładowania. Gasła dopiero przy wyższych obrotach ale wskażnik pokazywał niecałe 12. Pod maską słychąć dziwne wycie - huczenie. Wcześniej tego nie było. Obstawiam raczej alternator. W poniedziałek elektryk.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

może sprawdź miernikiem napięcie ładowania.

zawigrze
    Gość

Domyślnie

W końcu przestało padać więc była chwila na zabawę przy alfie. Samochód stał tydzień niew odpalany. Miernikiem znierzyłem akumulator i pokazał 12,34 więc wszystko ok. Trzyma prąd. Po przrekręceniu stacyjki wskazanie spadło do 11,73. Chciałem jeszcze sprawdzić jakie będzie ładowanie i ile pokaże pod obciążeniem. Niestety nie udało się. Alfa nie zapaliła. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać terkotanie. Tylko raz na jakiś czas silnik wydaje z siebie dzwięk taki jak przy rozruchu. Czy możliwe że to padł rozrusznik i on robił zwarcia powodując znikanie prądu? Gdzie w 2.0 TS jes zamontowany rozrusznik?

Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

czy to terkotanie typu trrrrrrr?? rozrusznik masz po otwarciu maski za silnikiem pod kolektorem ssącym sprawdź bendiks w rozruszniku on dużo nie kosztuje a może zaoszczędzi Ci kupna nowego

zawigrze
    Gość

Domyślnie

tak to te trrrrrrr. a silnik nie kręci. co więcej zabralem aku do domu. pomiar wskazuje 12v. Po chwili 11,80. Za jkiś czas 12v. A po podłączeniu do prostwonika wskazanie na prostwoniku 4A czyli tak jakby aku był pusty totalnie... Zeby było ciekawie wskażnik na desce w samochodzie pokazywał warotść najniższą mimo że miernik pokazywął 12. Wygląda że chyba aku walniety az miło

Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

może pożycz od kogoś aku a jeśli nie to sprawdź przez kable.. u mnie przy takich objawach był padnięty bendiks

zawigrze
    Gość

Domyślnie

na jutro mam ustawionego kumpla z aku i się zobaczy. mam nadzieję ze to aku bo alternator był robiony 2 lata temu i to na fulla co się dało, a wyjęcie tego rozrusznika no to pewnie niezła lipa

Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

u mnie mechanik wykręcał go na podpiętym aku bez patrzenia na niego więc źle nie jest alternator raczej odpada, u mnie gdy wariował soczewki mrugały jak stroboskop.