1 załącznik(i)
Alfa 156 1.9 JTD 105 km gaśnie Pomocy
Witam
Jestem już posiadaczem Alfy od prawie 3 lat i przez ten czas sprawowała się świetnie:)
Ale niestety ostatnio mam z nią same problemy i nie wiem co z tym począć dlatego zapytam się was tych co dłużej już mają z nią do czynienia.
Mianowicie chodzi o to jak w temacie że Alfa gaśnie jak wciskam gaz do podłogi. Taki objaw pojawił się gdy odebrałem auto od speca co zajmuje się uszczelnianiem pomp wysokiego ciśnienia (pompa ociekała ropą i to w całkiem sporych ilościach). Dziwną rzeczą jest to że na pierwszym biegu wszystko jest ok. problem zaczyna się dopiero na 2 biegu gdy silnik ma około 2,5 tyś obrotów, na biegu 3, 4, i 5 biegu problem jest już przy około 2 tyś obrotów. Po podłączeniu do FES-a pojawia się błąd ciśnienia P0191 (tego błędu nigdy wcześniej nie miałem) i był jeszcze błąd regulatora ciśnienia że ma za słabą masę (ten problem rozwiązałem okazało się że spec nasmarował regulator jakimś silikonem uszczelniającym i gdy tylko umyłem regulator w ropie problem znikł). Po drodze zmieniłem również filtr paliwa na nowy, regulator ciśnienia podmieniałem i nic nadal błąd P0191 dotyczący ciśnienia i P0215 Engine Shutoff Solenoid. Spec mówi że to może być problem tego iż 3 wtrysk leje podobno. Dodam że przed uszczelnianiem pompy wszystko śmigało jak ta lala auto nie gasło v-max był prawie 190 km/h nie dymiło a teraz nie idzie tym nawet malucha wyprzedzić bo gazu do deski nie mogę wcisnąć bo mi zgaśnie. Załącznik 56528Zamieszczam poniżej dane jakie zapisałem poprzez FES-a. Może wy coś pomożecie.