Czujnik to ty masz dobry - lepiej zmień termostat... i mechanika
Printable View
Dzieki Maciek,dzis bede sprawdzac termostat,wiec mam, nadzieje,ze na tym sie zakonczy,bo generalnie moja Alfa 147 jest sprawna,oprocz sporego spalania i tu mam pytanie,czy to normalne,ze przy moim zdaniem nieduzej mocy silnika 1,6 benzyna spalanie w miescie to 14,15l ?Rozumiem,ze to benzyna,ale czy to normalne?
Moja Julka też pali teraz 14 - to zależy od wielu rzeczy żeby dac jednoznacza odpowiedź
Maciek jednak termostat bedzie wymieniany,a z tym zuzyciem,to faktycznie na odleglosc nie da sie sprawdzic.Udam sie moze kiedys do profesjonalnego serwisu aut wloskich,poki co na razie musi tak byc.Dzieki
P0095 - kto wie co oznacza taki błąd ?
internet mówi że jakieś zwarcie w czujniku temperatury w dolocie - ale chyba nie ma czegoś takiego w GT diesel :/
MCSF wyskoczył po uruchomieniu ciepłego silnika, po skasowaniu błędu P0095 pół dnia nie było i powrócił komunikat MCSF :(
Oczywiście że jest czujnik temperatury powietrza zasysanego - jest zintegrowany z przepływomierzem - masz przepływomierz do wymiany
dziękuję za odpowiedź :) tak jak myślałem
(chodziło mi o to że nie ma osobnego elementu)
myślę że ma to związek z odmą - pod koniec stycznia doszło w aucie do awarii uszczelnień turbiny (przebieg auta 45kkm...)
jakich wiele było opisywanych w tym czasie na forum - okoliczności identyczne (chmura po porannym rozruchu, około 1,5 litra
oleju poszło w wydech), turbina po regeneracji wygląda na sprawną (podobno była uszkodzona w niewielkim stopniu)
po awarii turbiny był sprawdzany EGR (czysto - może dlatego że auto choć bez filtra cząstek jeździ na Motulu z normą C3),
została założona blaszka EGR z 4 otworami, oczywiście oczyszczono IC i elementy układu wydechowego (raczej skutecznie
- brak kopcenia, był widoczny przesiąk oleju przez łącznik elastyczny wydechu ale niewielki)
teraz plan jest taki - czyszczenie odmy, czyszczenie przepustnicy, sprawdzenie rur elastycznych no i oczywiście
wymiana samej przepływki na nową od Bosch (zaskakująco niska cena oryginału - około 190zł w detalu)
pytanie do Maciek-156 bo widzę że zna się na rzeczy :
czy spotkałeś sytuację gdy uszkodzona była sama instalacja elektryczna a nie przepływka ?
(opis błędu to zwarcie do masy na czujniku temperatury-przepływomierzu)
pytam tylko dla tego aby wiedzieć czy coś jeszcze sprawdzać czy w ciemno zakładać
nową przepływkę po wyczyszczeniu odmy ?
dodam że oprócz wspominanego P0095 w aucie nie było jakichkolwiek innych błędów
Skasuj błąd odepnij wtyczkę od przepływomierza uruchom silnik i sprawdź jaki błąd się pojawi
ok tak zrobię i dam znać
U mojego syna w JTDm 16V po czyszczeniu EGR i zaślepieniu stało się coś dziwnego.
1. Turbina (lub jakieś jej bliskie okolice) zaczęła gwizdać podczas zwiększania obrotów.
2. Zaświeca się kontrolka MCSF podczas przyśpieszania na od 3-ki wzwyż i oczywiście wraca do stanu normalnego po wyłączeniu zapłonu.
P0238 - Przeładowanie turbo
Boost Pressure sensor A circuit high
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika.
Wygląda to na zacięte łopatki w turbinie. Ale w teście podciśnieniowym wychodzi na to, że poruszają się w dużym zakresie i dość żwawo.
Wyczyszczony czujnik doładowania. Zmienione przewody podciśnieniowe. Wyczyszczony Overboost. Sprawdzona szczelność dolotu.
Efekt dalej ten sam. Jeszcze nie robiłem logów. Dopiero dzisiaj wieczorem się wybiorę na przejażdżkę z podpięciem do ECU.
Zastanawiam się jednak czy to aby nie EGR powoduje te efekty, bo dokładnie po jego oczyszczeniu i zaślepieniu (zaślepka z otworami) wszystko się zaczęło. Tylko, że powinien chyba pokazać się też błąd od EGR.
Przeładowanie to przeładowanie EGR częściowo zaslepiony nie ma nic do tego. Wymień overboost bo czyszczenie rzadko pomaga.
Zastanawiam się nad niedomkniętym EGR-em i przedostawaniem się spalin, a przez to wzrostem ciśnienia w dolocie. Tylko nie wiem czy to nie jest pomysł godny serialu science fiction ;) Z drugiej strony czyszczenie overboosta... jakiś wielce zabrudzony on nie był. Po otwarciu wydawało się, że wszystko chodzi bez problemu (tłoczek, zawór w tłoczku), gumka nie uszkodzona, a kanały są drożne. W sumie dla testu mogę wsadzić overboosta z mojej Ali.
Zastanawia mnie tylko to nagłe wycie turbawki. Łopatki źle ustawione ?
Tak właśnie - byc może się zacinają
Wieczorem, koło 19:00 zrobię logi obciążeniowe z "dmuchawki". Wrzucę je tutaj i poproszę Cie o konsultacje.
Jednak były zapieczone kierownice. Rano syn wlał STP do wtrysków diesla. Znacznie spadło spalanie. Rewelacyjny środek. Syn sztangę od geometrii posmarował (smarem miedzianym do 1100 st. C). Skasowałem błąd, włączyłem logi i pojechaliśmy na długą prostą. Pedał w podłogę i do odcięcia ! I tak kilka razy w podłogę, na czerwoną działkę obrotomierza i odpuszczamy i na czerwoną i... Jeszcze błąd się pokazuje ale sporadycznie. To znaczy jak wracaliśmy do domu błąd już się nie pokazał, a turbawka przestała gwizdać. No jak się wsłuchać, to jeszcze coś tam ją słychać ale myślę, że to z czasem zniknie. Sztanga po odpaleniu jest wciągana, a potem widać jak ładnie "faluje" regulując ustawienia kierownic.
Wygląda na to, że powodem problemów była jazda na "emeryta".
W załączeniu logi oznaczone w nazwie jako:
1. *_przeladowanie - pierwszy pomiar z dojazdem do prostej
2. *_przelad2 - pomiar przed zakończeniem
3. *_pow - powrót do domu w warunkach jazdy miejskiej.
Jest coraz bliżej ideału. Dzięki za pomoc.
I robiłeś test z odłączoną przepływką jeżeli tak to pewnie nowa też padnięta
PS skąd jesteś ??????
no własnie z odłączoną nie zrobiłem
zrobić i podać odczyt błędów tak?
Mam pierdykniety termostat i po wykasowaniu MCSF przy dluzszej (ok 30km)jezdzie znow sie wlacza-chyba termostat bo nic innego sie nie dzieje
u mnie mcsf pojawia się przy większych prędkościach (wyższych obrotach na 4 i 5 biegu) pokaże się popiszczy i nic się nie dzieje jak trzymam gaz to się pali cały czas do póki nie puszcze. Poczyściłem wszystko jak w temacie zmian to nie przyniosło overboost założyłem nowy (stary się popsuł podczas czyszczenia). Dodam że dzieje się to od momentu wymiany rury turbo ic. Błąd na kompie to p0235 egr mam zaślepiony od 3 lat oczywiście komputer też mi pokazuje jego błąd. Silnik to 1,9 8v 115KM. Co mogę jeszcze zrobić by się tego komunikatu pozbyć bo stresuje podczas jazdy:)
ale jego też czyściłem w takim razie pozostaje wymienić?
no masz racje, dzięki dlatego czyszczenie nie pomogło:)
Od niedawna mam Alfę i od tego samego dnia też mam małe problemy z MCSF :). Na razie kontrolka zapala się tylko przy przyspieszaniu na 4 biegu, ale po krótkim czasie gaśnie. Dziś pokombinowałem troszkę z podpięciem komputera i zapisane są dwa błędy:
P0110 czujnik temperatury powietrza
P0236 zawór overboost
Czy to oznacza uwalony przepływomierz i overboost?
Raczej tak - jesli po skasowaniu wracają
czy w GT 1.9JTD jest jakiś inny czujnik temperatury oprócz tego w przepływomierzu z którym mógłby być związany błąd P0095 ?
Maciek-156 > widać że masz o tym ogromną wiedzę, wymiana przepływki na nową nic nie dała, masz jakiś pomysł - jeśli tak bardzo proszę o pomoc :)
U mnie również pojawiał się błąd P0110 i jeszcze jeden właśnie od przepływki. Po jej wyczyszczeniu AIR SENSOR CLEAN błędy po usunięciu zniknęły i już się nie pojawiły. do tego auto odzyskało wcześniejszą moc, bo było czuć delikatny spadek. Przydało by się pojechac na hamownię, bo miałem okazję sprawdzić gdy był właśnie "uszkodzony" 114KM i 240NM.... teraz jak gdyby czuć z powrotem te NM....
Witam w mojej alfie na 5 biegu przy 4 tys obrotów zapala się motor control system failure i auto traci moc . Po zgaszeniu i odpaleniu auto odzyskuje moc lecz check się dalej pali. Myślałem ze może to być od częściowo zaślepionego egr ale wczoraj wyjąłem zaślepkę i jest to samo ;/ na komputerze pokazywało blad zaworu overboost został on wymieniony i dalej jest to samo . Gruszka na turbinie chodzi lekko i po odpięciu kostki z overboostu rusza sie energicznie . ma ktoś jakiś pomysł jak to zniwelować
Bartuś, opcja szukaj nie boli ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
już trochę sprawdziłeś, przeczysc czujnik bosch na kolektorze ssącym.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Dokładnie. Wyczyść przy okazji przepustnicę dławiącą i dolot ile się da.
niestety czyszczenie czujnika doładowania tez nie pomogło ;/
ja miałem bardzo podobną sytuację i u mnie okazał się słabej jakości chip box założony gdzieś w niemczech, po usunięciu w wszystko ok nawet nie odczułem spadku mocy itp. Możesz sprawdzić i tą opcję życzę powodzenia.
u mnie nie ma żadnych chip boxow;/ błedy jakie wyskoczyly na fese to P1237 i P0238
U mnie to był też błąd P0238, ja z mojej strony mogę poradzić jeszcze sprawdzenie szczelonści węży całego układu, bo pisałeś że zawór VGT wymieniony
u mnie przy tych obiawach winowajcą był overboost