Gdybyś wkleił numery z opisami to szybciej można byłoby coś napisać. Ale sam błąd od tego czujnika nie spowoduje, że silnik nie odpali.
Printable View
Gdybyś wkleił numery z opisami to szybciej można byłoby coś napisać. Ale sam błąd od tego czujnika nie spowoduje, że silnik nie odpali.
"Z tego co kojarzę to przerwa we wiązce lub bezpiecznik jeden się spalił - powodowało to właśnie taką konfigurację błędów."
wiązce czego?
jeśli bezpiecznik to koło akumulatora czy któryś w środu auta ?
Wiązka silnika - to takie kabelki od ecu po wszystkie elementy potrzebne do pracy silnika
Sprawdź F11 przy akumulatorze.
magil jak dostaniesz nowy czujnik to napisz czy wymiana pomogła na lekko odchyloną wskazówkę turbo. U siebie zauważyłem jeszcze, że wskazówka pozostaję wychylona na rozgrzanym silniku, na zimnym po odpaleniu i przygazowaniu opada do 0. Mam nadzieję, że to wina czujnika, bo auto wg mnie sprawuje się normalnie.
OK.
Ten wadliwy czujnik od razu zastąpiłem starym (poprzednia wersja tego z numerem 845) i ten do tej pory wskazuje poprawnie. Gdy przyjdzie nowy to od razu go przetestuję.
mam pytanko:
czy jak się zmieni ten czujnik ciśnienia to trzeba coś w komputerze przestawiać czy sam komputer samochodowy zauważy zmianę...:)
Nic nie trzeba robić.
Można łatwo sprawdzić porównując ciś. powietrza wymagane i dostarczane do silnika, przed i po wymianie czujnika.Jeżeli pomimo wychylenia wskazówki na wolnych obrotach, ciś. powietrza jest prawidłowe to wymiana czujnika nie wpłynie na pracę silnika.
U mnie również wskazówka jest wychylona o 0.2, po przeczyszczeniu jest trochę niżej ( a może tylko tak mi się wydaje ) i mam w związku z tym pytanie. Auto podczas spokojnego rozpędzania (tak do 50 - 60% wciśnięcia pedału) szczególnie z 2 na 3 ci bieg przy obrotach ~ 2800 jest wyczuwalne szarpnięcie, tak jak by auto na moment dostawało kopa a wskazówka doładowania momentalnie spada o 2 kreski. Czy przyczyną może być ten czujnik ? Wziąłem używkę ale jest to samo a nawet jeszcze bardziej się wychyla, chyba nie zaryzykuję drugi raz kupna używki chyba że tej 845. Ma ktoś może takiego chińczyka ? http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...929906730.html
Nie sądzę, aby ten czujnik był tego powodem. Spróbuj wyk. próbną jazdę z pełną zaślepką EGR - często on jest powodem szarpań.
To mnie zadziwiłeś :eek: Też mam usunięte klapy, zaślepiony i wyłączony przez kompa egr, niestety poza wiedzą że te modyfikacje są wykonane nie wiem w jaki sposób to było robione, czy egr ma zaślepkę w ogóle, czy jest cała czy częściowa i sposób usunięcia klap z kolektora też jest wielką niewiadomą (a gdzieś się natknąłem, że takie objawy mogą się pojawiać właśnie po wywaleni klap) Wniosek taki, że trzeba jeździć z butem w podłodze ;) Najpierw to muszę się zająć nieszczelnościami i sprawdzić obejmy, zaciski bo okropnie zasyfione miałem przy wlewie oleju, drugie upocone miejsce zauważyłem przy czyszczeniu czujnika doładowania, nie mam pojęcia z kąd to i co to. Tutaj są zdjęcia: http://tufotki.pl/9RzBc
Cieknie z odmy. Możesz zniwelować pocenie się w tych miejscach jeśli zmienisz fabryczne opaski na zwykłe metalowe skręcane.
Moim zdaniem problem z czkawką nie łączy się z klapami. Przed usunięciem klapek i wyłączeniem EGR było tak samo.
Zapomniałem wcześniej dodać, że overboost również wymieniłem.
Pisałeś wcześniej, że po włożeniu używki wskazówka zachowuje się normalnie. U mnie po założeniu sprawnego czujnika wskazówka pokazuje teraz prawidłowo, wcześniejszy czujnik był jednak niesprawny. Pytałem też mechanika o ten czujnik i mówił, że najczęściej, poza czujnikiem, trzeba wymienić wężyki od overboosta i powinno być ok, ale to jego teoria. U mnie wymina czujnika załatwiła temat, a też mam usunięte klapy, EGR Off i chip.
Czujnik ciśnienia doładowania i jego wskazanie nie ma wpływu na opisaną tu czkawkę (chip również, wgrywałem kiedyś w celach testowych wszystkie mapy jakie mam - z działającym EGR, z chipem i bez chipa). Założyłem używkę po to, żeby wskazówka grzecznie wracała na 0 :)
Wszystkie przewody podciśnieniowe również wymieniłem. Nie wiem czy winy za to nie może ponosić gruszka sterująca zmienną geometrią turbosprężarki :confused:
...hmmm wymieniłem czujnik doładowania turbiny wskazówka jest na 0 czyli działa(tak to była troszę wyżej) w błędach mi pokazało ten egr również...czy to przez to może nie oddpalać samochód???(tzn czasami odpali, ale dając gazu nic nie reaguje ) :( pomóżcie
Jak już wielu pisało w innych wątkach, można się nawymieniać, naczyścić różnych elementów a szarpnięcie i tak w okolicach 2500-2800obr jest. U mnie (i u wielu innych) dopiero indywidualne (nie piszę o wgrywaniu jakiś gotowców) strojenie komputera na hamowni podczas tunningu znacznie zredukowało ten efekt.
zmieniłem czujnik, wyczyściłem EGR...nadal odpala i gaśnie? co to może być? czyżby turbo-turbosprężarka było zawalone tym wszystkim?
pokazało mi błąd p2455 DPF czy to przez niego?
EGR się zaślepia pełną zaślepką, żeby zamknąć przepływ spalin. Na początek do testów i diagnozy, potem na stałe. Samo wyczyszczenie EGR nie rozwiązuje problemu (jeśli problemem jest uszkodzony zawór EGR). Tańszej i lepszej diagnozy niż zaślepienie nie ma.
Turbiny bym w to nie mieszał.
P2455 wskazuje błąd czujnika ciśnieniowego, tutaj do poczytania:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ck_engine.html
Nie wiem czy niewypalający się DPF mógłby spowodować takie objawy. Inna sprawa, że jeździłem 159 z błędem tego czujnika i auto poza błędem na desce jechało bardzo ładnie.
po wykręceniu Egr odpaliłem autko i działało bez zarzutów...może kolektor dolotowy jest zapchany i to przez to nie odpala?
https://www.youtube.com/watch?v=D_ectjSZPhE takie coś
a tutaj podane na przykładzie BMW bo zachowują się podobnie:
https://www.youtube.com/watch?v=CslB...ature=youtu.be
Nie, po prostu EGR w JTDm są kulawe (delikatnie mówiąc) i najlepiej jest je zaślepić na stałe i wyprogramować. Poprawia się wtedy kultura pracy silnika. Kolektor może być zapchany swoją drogą i należy mu się czyszczenie i usunięcie klap wirowych. Ale główny problem to niedziałający EGR. Skoro po odłączeniu EGR silnik działał prawidłowo to zajmij się EGR. To co u ciebie się dzieje to typowy objaw uszkodzonego EGR.
...czyli wymiana go na nowy załatwi sprawę???
....czyli przez EGR samochód nie odpala?
Zaślepiłbym EGR pełną blachą i z kompem na kolanach spróbowałbym przegonić auto na wysokich obrotach. Być może DPF został zapchany przez złą pracę EGR, przepustnicy bądź turbiny.
Magil ma rację. Właśnie odebrałem samochód z serwisu i EGR, który się zacinał (mechanicznie i nie dawał błędów na kompie) spowodował, że zapchał się katalizator wstępny. Pisałem o tym w temacie o DPF. Samochód odpalał i dusił się własnymi spalinami. Zero reakcji na gaz. Wstawili blachę z otworami, a jak to nie pomoże to nowy lub pełna blacha. Dzisiaj zrobiłem 50 km i na razie wszystko ok. Ważne żeby potem dobrze przegonić furę.
Zrób tak jak radzi Jahu,daj pełną zaślepkę.Ja zanim programowo wyciąłem EGR, z kilka m-cy jeżdziłem z komunikatem check-engine - nie ma to wpływu na pracę silnika. Jeżeli u Ciebie EGR niedomaga, to przez te dziury w zaślepce i tak spaliny nie w tym czasie co powinny trafią do cylindrów.
tak
jak to co. nie będą przechodziły :D
traktuj to rozwiązanie jako doraźne.
no niestety ale te sposób u mnie nie działa...coś ktoś jeszcze pomoże?
coś może być zapchane?
Nie czytałem twojego problemu.
Odpala i gaśnie tak?
Może być to zapchany dpf
...a zapchany kolektor dolotowy?
bo kazali mi wstawić blasze na EGR i niestety to nic nie dało?
Może być, ale DPF sam się nie zapchał ;) To nie jest problem do rozwiązania przez forum. Lejące wtryski, niesprawne turbo, przepustnica, filtr paliwa...
nom tylko po odłaczeniu EGR normalnie odpala, więc coś musi być zapchane :)
Gdy odłączysz wtyczkę od EGR silnik będzie pracować w trybie awaryjnym (ograniczona moc, obroty silnika). Jeśli problem leżałby po stronie EGR - jego zaślepienie pełną blachą rozwiązałoby problem.
Mechanik sprawdzał auto pod kątem błędów oraz pracy układu? Tj. ciśnienie turbo, ciśnienie paliwa, korekty wtrysków, % zapchania DPF, masy powietrza. W takim wypadku dobrze mieć MES, który podaje wartości oczekiwane.
nic mi o tym nie wiadomo...
jak odłącze wtyczkę od EGR to odpala ale na chwilkę, a ja piszę że normalnie pracuje po wykręceniu EGR...