Ja mam w planach zalać 2,4l fuchsa titan suntifluid 75w80 i 250 ml archoila 9100.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ja mam w planach zalać 2,4l fuchsa titan suntifluid 75w80 i 250 ml archoila 9100.
Tutaj
http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/
w tabelkach widnieje dla F40 np. w 2.4 JTDm 210 KM wartość 2,8 l... Dla M32 2,3 l. Popytaj może jeszcze w skrzynie.com.pl albo u kolegi BelferMJZ ile zwykle wlewają do niej.
Tylko te 2,8 to całość chyba ile powinno być. Po zlaniu zostaje ok 200ml wg eper. Wychodzi więc na to, że trzebaby zalać 2,6l do mokrej.
Tak też to interpretuję, tylko pytanie czy w przypadku F40 nie trzeba robić tego samego numeru co w M32 i dolewać pól litra więcej... Gdybym miał F40 i wiedzę, że w przypadku skrzyń instrukcja nie równa się życie - pytałbym albo w skrzyniach albo wspomnianego wyżej kolegi BelfraMJZ. Koszt fatygi niski w stosunku do potencjalnych późniejszych strat :)
Ponoć właśnie w F40 zdecydowano się zmniejszyć ilość zalewanego oleju celem zniwelowania haczenia i ciężkiej pracy lewarka.
A nie odbije się to później na niedostatecznym smarowaniu przekładni? Skąd w ogóle taka informacja jakoby mniejsza ilość oleju skutkowała lepszą pracą skrzyni i lewarka?
Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
@Casio - właśnie też mi się nie chce odgrzebywać, na której to stronie było w tym temacie. Ale ktoś na stronie producenta skrzyni tak doradził.
A jednak mi się chciało...
To co zacytowałeś to żaden dowód, że tak powinno się robić. To tylko wpis jakiegoś anonimowego użytkownika, który powtarza coś za innym forum. Na forach internetowych znajdziesz pierdylion różnych porad i nie zawsze są to porady, które wyjdą z pożytkiem dla funkcjonowania naszego samochodu. Wymiana oleju w skrzyni biegów to z pozoru bardzo prosta czynność, ale wystarczy, że zaczniemy kombinować ze specyfikacją oraz ilością oleju i wkrótce zaczną się problemy.
Ja się mechaniką nie zajmuję. Nie uważam też, żeby na forum trzeba było dawać dowody. Tutaj się wymieniamy informacjami.
Zapytałeś, "skąd w ogóle taka informacja jakoby mniejsza ilość oleju skutkowała lepszą pracą skrzyni", co świadczy, że nie przeczytałeś wcześniejszych wpisów -> a więc podałem Ci to, czego nie odnalazłeś wcześniej.
Osobiście nie mam zdania ile oleju powinno się wlać. Nie jestem kompetentny w tym temacie i przeciwnie do większości Polaków, nie mam zamiaru robić z siebie znawcę czy też specjalistę, tylko przez to, że przeczytałem 34 strony tematu o oleju w skrzyni i kupę innych :)
Jeśli chcesz się doktoryzować nad ilością oleju, to masz punkt zaczepienia (forum opla). Więc mój wpis potraktuj jako wskazówkę, a nie jako dowód.
Oczywiście, że tak.
Dokładnie tak samo, jak każda inna informacja na forum.
Pytałeś skąd taka informacja -> więc Ci napisałem. Nie rozumiem, dlaczego protestujesz? Bo napisałem Ci, skąd taka informacja? Czy będziesz podważał każdy wpis na forum? Wymagał do każdej informacji - dowodów?
Fakt, że Fiat/Alfa nie wprowadziła akcji korekcji ilości oleju w skrzyni F40 nie oznacza, że ilość podana w instrukcji jest optymalna. Tak samo, jak interwały przeglądów.
Dlaczego pytam na forum? Zapytałem jedynie o źródło, z którego pochodzi informacja dotycząca zalewania skrzyni mniejszą ilością oleju. Spodziewałem się cytatu z instrukcji serwisowej, Autodaty itp. Tymczasem otrzymałem info, że "ktoś, coś, gdzieś na forum Opla". Dla mnie nie jest to informacja wystarczająca i tyle, zwłaszcza że Opel stosuje środki smarne innych producentów w swoich skrzyniach niż Fiat i Alfa Romeo, a przecież doskonale wiadomo, że w przypadku haczenia nawet marka oleju może mieć znaczenie.
Co do instrukcji... Instrukcje tworzone są na potrzeby aut nowych, lub których eksploatacja nie przekroczy 5-7 lat zatem nie ma w nich raczej wzmianki o wymianie oleju przekładniowego, bo niby po co? W cywilizowanych krajch auto użytkowane będzie przez pierwszego właściciela średnio 5 lat, a tyle mniej więcej wynosi okres, po którym niektórzy producenci olejów przekładniowych zalecają jego wymianę.
Argument "wytrych" z wymianą oleju silnikowego co 30 tys. km pomijam, bo rozmawiamy o ilości, a nie interwałach. Założę się, że zalewając olej do silnika jednak zerkasz na bagnet.
Recycling, ewentualnie kraje wschodniej Europy. Posiadasz Alfę 156 więc jesteś w II grupie. A skoro to co piszę uznajesz za brednie to poczytaj sobie co piszą inni w temacie oleju przekładniowego:
Cytat:
Co to jest okres eksploatacji?
[Dygresja] Wiem, Polak potrafi i dociągamy żywot wielu aut do czasu w którym można zmienić tablice na “zabytkowe”, ale producenci nie są tak optymistyczni wobec aut, które produkują.
Okres eksploatacji to czas, który producent widzi swoje auta na drodze, a potem na złomowisku. Najczęściej to okolice 7 lat.
Pierwszy newralgiczny okres to gwarancja, potem sam fundujesz sobie naprawy, a po 7 latach jeździsz na własne ryzyko
Okres eksploatacji to taki bezpieczny czas dla producenta auta, w którym na początku żywota danego modelu można poznać wszystkie choroby i im zaradzić. Olej w skrzyni biegów w okresie eksploatacji spokojnie da radę w większości skrzyń biegów (są oczywiście wyjątki). Po tym czasie w zasadzie producent auta nie ma potrzeby i interesu w tym, żeby monitorować usterki związane z uszkodzeniami skrzyń biegów, których przyczyną był olej przekładniowy.
Jeśli konstrukcja skrzyni nie jest awaryjna i zastosowano dobry olej to spokojnie olej przeżyje w skrzyni “okres eksploatacji”.
Co to znaczy wiem lepiej? Najpierw próbowałem ustalić źródło informacji jakoby mniejsza ilość oleju poprawiała komfort zmiany biegów. Później musiałem tłumaczyć dlaczego w instrukcjach obsługi nie ma zaleceń dot. zmiany oleju przekładniowego. Co w tym co napisałem uważasz za "wiem lepiej"? I wybacz że nie zauważyłem, że już 156 nie posiadasz. Nie przyglądam się aż tak bardzo profilom. Koniec tematu z mojej strony.
Bzdury piszesz. 5-7 i recykling? W instrukcji ani słowa o tym, że przestaje obowiązywać po tym okresie.
Sam jeżdżę autami flotowymi, gdzie od wymiany do wymiany stan oleju na bagnecie jest max (wymiany co 30, a nawet więcej niż 40 tys km). Taki urok diesla z DPF.
Wrzucam link do wypracowania specjalisty od regeneracji przekładni. Zapytaj go o F40. Tylko potem napisz tutaj czego się dowiesz.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...egow_m32_.html
Czytałem to wypracowanie już dawno temu. Nie ma w nim ani słowa na temat konieczności zalewania skrzyni mniejszą ilością oleju. Mało tego, autor wspomina, że to właśnie zbyt mała ilość oleju jest przyczyną uszkodzeń współpracujących ze sobą kół zębatych. Cytat:
Cytat:
Kolejna przyczyna uszkodzeń trybów to zbyt mała ilość oleju w skrzyni. Stykające się ze sobą zęby przekładni z powodu tarcia wytwarzają ciepło. W momencie, gdy nie ma czynnika chłodzącego, jakim w skrzyni biegów jest olej, dochodzi do nadmiernego rozgrzania trybów i ich uszkodzenia.
Autor wspomina również o kiepskim oleju przekładniowym stosowanym przez Opla. Cytat:
Cytat:
- wada konstrukcyjna i źle dobrane obciążenia łożysk - brak diagnozy, wymiany, odpowiedniej ilości oleju - źle dobrany olej przekładniowy (testy a aparacie czterokulkowym), post powyżej potwierdza test, pseudo oleju np. oplowskiego, gdzie łożyska wyciągam, zespawane wałeczki z korpusem)
Wklej mi cytat z tego elaboratu w którym autor sugeruje zalewanie skrzyni mniejszą ilością oleju.
Umiesz czytać ze zrozumieniem? :)
Wypracowanie traktuje o przekładni M32. Wkleiłem link wyłącznie po to, aby przekazać "namiar" do specjalisty od regeneracji skrzyń, abyś mógł zadać pytanie osobie znającej się na rzeczy. Nie posiadałem nigdy auta z przekładnią F40, nie zagłębiałem się w zasady jej zdrowego użytkowania, ani nie mam żadnych doświadczeń z tym związanych.
Żadne białe i czarne. Chciałem zobaczyć konkretny zrzut ekranu z instrukcji serwisowej, która w przypadku problemów z płynną zmianą biegów (chociażby w skrzyni F40) zaleca upuszczenie oleju. Tymczasem oprócz uszczypliwości doczekałem się jedynie przeklejonego posta z forum Opla oraz linka do ciekawego, aczkolwiek bezprzedmiotowego wpisu dot. skrzyń M32. Trochę słabo wg mnie. Na forum Insigni, w której występują skrzynie F40 nie zabrakło głosów, że taki manewr w niczym nie pomógł, więc zdaje się że temat jest bardziej złożony niż nam się wydaje. Także apeluję, mniej wycieczek osobistych, więcej merytorycznych wpisów - najlepiej od osób, które temat przerabiały osobiście.
Użytkownicy Alfa Romeo nie mają problemów z tą skrzynią :)
CAŁE 5 MINUT SZUKANIA !!
http://insignia-club.pl/wodziki-skrzynia-f40-t517.html
http://forum.opel24.com/topic/51919-...a-skrzyni-f40/
Masz tu czarno na białym (łącznie z zaleceniem serwisowym), że Opel zalecił zmniejszenie ilości oleju w tej skrzyni z 3.2 l do 2.4, co w wielu ww. przypadkach wpłynęło na poprawę jakości użytkowania skrzyni F40.
Dodatkowo tutaj masz instrukcję regulacji mechanizmu zmiany biegów.
http://www.mamhopla.com.pl/Watek-tut...regulacja--663
- - - Updated - - -
Uszczypliwy byłeś Ty, bo zamiast wysilić trochę mózg i poszukać czegoś, co zostało już wielokrotnie opisane, biłeś pianę, jacy do użytkownicy forum Alfaholików są nietowarzyscy.
PS. Taki plus, że znów się czegoś niepotrzebnego, ale interesującego nauczyłem :cool:
Z kimś mnie pomyliłeś. Nie interesują mnie osobiste wycieczki. Wyraziłem jedynie swoje wątpliwości związane z zaleceniem co do ilości oleju w skrzyni, które ktoś zalinkował z forum Opla. Skoro jak twierdzisz posiadacze AR nie mają problemów ze skrzynią to po co kombinować z olejem? Wlać tyle ile mówi instrukcja lub zalecenia serwisowe AR. Tyle na temat. Link do regulacji wymaga rejestracji. Pozostałe wcześniej czytałem.
skoro wszystko,lącznie z zaleceniami serwisowymi , juz czytales ,i jest czarno na bialym, to czego jeszcze oczekujesz
W temacie m32 przydało by mi się jakieś podsumowanie, chcę zrobić wymiankę oleju i troszkę się pogubiłem w przebiegu tematu. Jaki olej polecacie i dlaczego? ( Tutela Car Matryx 75w85 GL4, Fuchs Titan Sintofluid 75W80, Motul Gear 300 75W90 a możeMillers Oils TRX synth 75W90, a może jeszcze z dodatkiem ARCHOIL AR 9100 ? ). No i druga sprawa, ile przy wymianie go wlać?
Co chwilę przejwijają się w tym wątku informacje nt. M32 - mokra skrzynia - wlać 2,6 l. Można dodać AR9100 w ilości jak w instrukcji. Tyle co wlałem AR, tyle odjąłem oleju. Kolega BelferMJZ, Pan, który zajmuje się serwisem skrzyń poleca Tutele albo Fuchsa z uwagi na dobre dodatki i fajne wyniki eksperymentów. Wlałem Fuchs'a, skrzynia się nie rozleciała.
Pozdrawiam.
Btw. też polecam przeczytanie plus minus 15 stron wstecz przed zadaniem pytania.
Jestem zdania, że wymianę oleju wykonuje się tak sporadycznie, że warto wydać te parę złotych i zrobić to w ASO. Co ciekawe byłem jakiś czas temu w ASO VW gdzie na moich oczach odmówiono klientowi wymiany oleju w skrzyni tłumacząc się tym, że olej w skrzyni się jedynie uzupełnia. Co do rodzaju oleju... Wg mnie dokładnie taki jaki przewiduje instrukcja.