witam po 7 tygodniach jestem w kraju i wsiadam do mojej ALFY i problem klima nie działa na wyświetlaczu wszystko OK ale wentylator nie chodzi i po chwili wyświetla się napis AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP co robić
witam po 7 tygodniach jestem w kraju i wsiadam do mojej ALFY i problem klima nie działa na wyświetlaczu wszystko OK ale wentylator nie chodzi i po chwili wyświetla się napis AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP co robić
Na początek sprawdzić bezpiecznik od wentylatora który znajduje się pod maska koło filtra przeciwpyłkowego.
Odepnij akumulator i podłącz ponownie - u mnie pomogło.
2 sprawa, w jakim stanie masz aku?
Miałem to samo , klima rozszczelniona, wyciekł płyn i spalony wentylator , u mnie w Zielonej Górze ze wszystkim uporałem się za 450 zł z częściami, oczywiście częsci uzywane na allegro , wentylator 120 zł , spawanie przewodu 50 zł , reszta to robocizna i nabicie klimy.
AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP witam , u mnie czasami to samo sie wyswietla ale klima chodzi, wiec myslalem ze to po prostu klima sie konczy .... poradzcie cos o tym wiecej co to moze byc .....
polecam opcję szukaj juz temat byl poruszany i obszernie wyjaśniany
Wiec tak u mnie tez sie czesto pojawia komunikat AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP i klima niedziala chodz byla ladowana tydzien temu i jest szczelna. teraz tak na wyswietlaczu pokazuje mi ze na zewnatrz jest minusowa temperatura czasami dochodzi nawet do minusb --40 stopni. pojechalem na komputer skasowal mi blad klimy i chodzila ale przez chwile do puki niewyswietlil sie ten komunikat i znowu minus bo czasami jest plusowa temperatura ale tylko ok 8 stopni. co sie okazalo termometr temperatury zewnetrznej jest pod lewym lusterkiem kiedy ruszalem nim to odrazu wyskakiwal komunikt AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP i temperatura pokazywala -40. rozebralem lusterko i sie okazalo ze czujnik temperatury sie popsul . wiec musze go kupic a kosztuje on 150 zl wymienic pojechac na komputer skasowac blad i bedzie ok. pozdrawiam. czyli ten komunikat musi oznaczac ruzne zeczy u mnie akurat chodzi o czujnik temperatury
U mnie wyskakiwal taki komunikat jak wlaczalem nawiew,zaczynalo mocno dmuchac i nagle sie wylaczalo i zero nawiewu,okazalo sie ze wentylator nawiewu padl,tak bylo u mnie...pozdrawiam
klima dobita do pelnego - komunikat wczesniej wyswietlany zniknal. pozdrawiam
Poniżej doklejajcie tematy poruszające kwestię ww. komunikatu
http://www.forum.alfaholicy.org/166/9820-166_problem_z_ogrzewaniem.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...atury_itd.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...etlaczu-5.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...er_faulty.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...matyzacja.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...lny_zamek.html
U mnie pojawia się jak nie wcisnę porządnie wtyczki od panelu sterowania klimą (chodzi o guziki pod icsem). Wtyczka jest niby wyposażona w mechanizm dociskowy, ale i tak czasem "nie styka".
Witam
U mnie wyskakuje Air Conditioner Faulty. Sczytałem błąd komputerem i okazało się, że siłownik recyrkulacji powietrza nie działa. Ktoś tak miał? Może to nie siłownik tylko te cięgna? Aczkolwiek jeżeli coś się przyblokowało a siłownik mielił to pewnie się spalił. Gdzie w ogóle można dostać taki siłownik oprócz rozbitych używek? Wolałbym nówkę.
Pozdrawiam
Może to tylko cięgno przymykające klapę obieg zamknięty:cool: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tml#post597360
u mnie pojawił się komunikat jaszcze z ze słowami "work shop".
Problemem się okazał przepalony bezpiecznik 30 A w skrzynce bezpiecznikowej na podszybiu.
Witam mam taki problem :
Załączam zdjęcie. Pojawia mi się ten błąd tylko jak włacze przycisk włączenie/wyłączenie recyrkulacji powietrze. ! Pomocy ! Mechanik uznał do wymiany wentylator (okolo 1000zł usłyszalem za to )
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...i-imag0286.jpg
Więc może coś nie tak z klapką od nawiewu wew/zew.
A gdzie ona się znajduje ? Mozna jakoś dojść do tego ? jakis pomysł na rozwiazanie tego problemu ?
Jak zdejmiesz podszybie to, jeśli dobrze pamiętam, można ją zobaczyć.
zatwierdz ok i dalej bedzie hulac, przynajmniej ja tak mialem...
Jak by to było takie proste to bym nie pisał na forum!
,
miałem ten sam problem, raz wyświetlalo właśnie ten komunikat a raz taki jak w gównym wątku, poczytaj moje posty..., generalnie jak ci nie rusza z miejsca to wiekszy problem, mnie wyłączyło wszystko co związane z reculkulacją i ogrzewaniem, skończyło się na tym, że rozebrałem całe podszybie przeczyściłem i spsikałem wszystkie wtyki, kostki itp, poruszałem róznymi elementami metodą stuk - puk, i chwyciło, do dziś hula wszystko nienagannie, ale wcale nie twierdzę, że u ciebie jest to samo ale warto sprobowac - dużo roboty nie ma...PZDR.
Koledzy mam podobny problem i proszę o podpowiedż. Po włączeniu kluczyka przepala mi bezpiecznik 30A na podszybiu. Co z niego jest zasilane i ewentualnie gdzie tego szukać. Przekażniki w kabinie po stronie pasażera wyglądają ładnie, nagrzewnica nie cieknie. Brak nawiewu no i komunikat na wyświetlaczu.
Dzisiaj, próbowałem dojść dlaczego nie działa oświetlenie wnętrza automatycznie tylko manual, dokopałem sie do tych przekaźników za ICSem - okazało się, że szary jest już tak przepalony, ze nie dało się go wyciągnąć, więc go prawie wyszarpałem, reszta w nienagannym stanie jednak żółty byl delikatnie jakby wilgotny. Odczyściłem żółty i zielony i wsadziłęm na swoje miejsce, szarego niestety już nie udało się poskładać;/ Po wszystkim jak oświetlenie wnętrza działało przynajmniej manualnie to teraz nie działa wcale;/ i co mnie bardzo wkur.. wyświetla ten komunikat "Mommentary Air Conditioner faulty" czy jakoś tak jak w temacie. Pozostałych bezpieczników porozrzucanych po aucie niestety już nie sprawdziłem bo brakło czasu. Pomóżcie, żeby nie tracić kolejnych godzin żmudnego poszukiwania. Proszę o odpowiedzi
pzdr
Baku
Fajnie było by spytać na serwisie co to tak naprawdę znaczy ? ja miałem tak samo wcisnąłem ok i jeżdże dalej napełniłem klimę bo myślałem że w tym problem no ale teraz znowu mnie to zainteresowało fajnie jakbyś podjechał z zapytaniem na serwis i dał nam wszystkim fachową odpowiedż.
---------- Post added at 21:03 ---------- Previous post was at 20:59 ----------
Szary jest na bank od oświetlenia wewnętrznego sam wymieniałem.
---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 21:03 ----------
Baku szary jest na bank od oświetlenia wewnętrznego sam wymieniałem.
nie no wolałbym naprawić samemu ;) albo raczej z waszą pomocą a nie jakiegoś durnego serwisu;/
przerabialem to 7 miesiecy temu sprawdz bezpiecznik na podszybiu jesli bedzie go wywalalo prawdopoobnie wentylator ci sie spalil ja kupilem na allegro za 200zl. Wymiana trageia (ciezki dostep) ale udalo sie bez rozszczelniania klimy, no i dlonie mi ucierpialy:(
---------- Post added at 22:42 ---------- Previous post was at 22:34 ----------
ja tak mialem po wymianie wentylatora taki komunikat wyskakiwal mi gdyz zapomialem polaczyc silniczek do zamykania obiegu jesli masz nawiew a jest to tylko komunikat raze to sprawdzic
mam taka mala rade pod podszybiem a nad wentylatorem jest plastik po ewentualnym demoztazu radze go uszczelnic u mnie przez pekniecie na nim dostawala sie woda i wentylator szlak trafil powodzenia
dokladnie jak pisze kolega powyzej, u mnie sytuacja wygladala tak: Wsiadlem rano (samochod garazowany) odpalilem puscilem ogrzewanie i pojechalem do elektromechanika na odczyt bledow zostawilem auto, po 20 min odbieram, wsiadam i komunikat na wyswietlaczu. Oczywiscie w serwisie wszystkiego sie wyparli i odeslali z kwitkiem. Na drugi dzien sam sie za to zabralem pomierzylem multimetrem wszystkie kable ktore odpowiadaja za nawiew (bezpiecznik na podszybiu ciagle wywalalo) i doszedlem do tego ze wentylator sie spalil. Wyjac to cholerstwo jest niezmiernie trudno bez rozpinania klimy, Wentylator znajduje sie po lewej stronie podszybia patrzac od przodu auta, trzeba sie liczyc z tym ze cos peknie lub sie zlamie przy szarpaniu sie z tym bo bez odlaczania klimy, nie ma sie co oszukiwac trzeba uzyc duzo brutalnej sily ;). Po wyjeciu dalem to zakladu ktory przezwaja silniki elektryczne i za 100 zl mialem nowke silnik, nawet mocniejszy od seryjnego. Szkopol polega na tym ze ten silnik chyba w zalozeniu nie jest rozbieralny, zeby dostac sie do zwojow sa tam takie 3 bolce metalowe i teraz wlasnie nie pamietam czy to sa nity czy co innego ale generalnie po rozwaleniu tych zabezpieczen wpadlem na pomysl zeby nagwintowac te bolce i zlozylem to wszystko do kupy :). Wiec generalnie nie polecam kupowania uzywanych silnikow nawiewu, z tego wzgledu ze kupujecie kota w worku a dajac do przezwojenia macie pewnosc ze jest to dobrze zrobione. Do wymiany silnika potrzeba malych dloni :P, duzo sily, dlugich najlepiej elastycznych przedluzek do roznego rodzaju nasad i baaaaardzo duzo cierpliwosci bo niektore srobki sa tak poukrywane ze trzeba lusterkiem sobie pomagac, aha i ostroznie wyginac przewody od klimy. Powodzenia w naprawach !
Mi ten komunikat też wyskakiwał, tylko, że u mnie problem był z kablami w lusterku, gdzie jest czujka temperatury i automatycznie po tym błędzie jak potwierdzałem OK, to temperaturę pokazywał -40 stopni. Okazało sie, że kabel był przerwani i nie łączył
Witam. Mam taki problem właczylem klime po zime w sumie jakos nie dawno pierwszy raz mam dziwny obiaw bo z nawiawu co chwile słcyhac takie syczenie. Trwa to chwile i powtarza sie caly czas. Dochodzilem do tego i w podszybiu po lewej stronie tam syczy to najbardziej. Sa tam rurki od klimy i cos innego i nie wiem co to moze byc przyczyna tego ? Jakas nieszczelnosc ? ( Wydaje mi sie ze jak właczą sie wentylatory to wtedy najbardziej slychac to syczenie ) a włanczaja mi sie czesto i cos czuje ze tak nie powinno byc ? Oraz nie wspomne o bledzie na wyswietlaczu(Air conditioner faulty. Please contact workshop!)
wiec podejrzewam ze blad jest zwiazany z ta przyczyna.
Syczenie z nawiewów przy załączonej klimie oznacza niedobór czynnika chłodzącego w układzie. Jedź do klimiarza niech uzupełni i będzie hulać (błąd na wyświetlaczu też powinien zniknąć).
jak będziesz z klimą to niech ci doleją barwnika uv w razie wycieków , sam walczyłem z klimą ponad rok i uszkodzony na początku okazał się zawór rozprężny na podszybiu , późnij też uciekało i sprawdzali mi sprężarkę a na końcu się okazało, że mam uszkodzoną chłodnicę w taki miejscu że było to widoczne dopiero po zdemontowaniu chłodnicy a dziurki były tak małe,że jak odpalali klimę to było brak jakichkolwiek oznak , dopiero po nagrzaniu się chłodnicy dawało o sobie znać a i tak klima działała parę dni . w sumie przez ten rok napełniałem klimę z 10 razy i byłem bliski sprzedaży belli
Aha no to nie ciekawie. A zawór rozprężny na podszybiu jaki koszt i duzo jest z tym roboty ? A z ta chlodnica jak sprawa wyglada ? Duzo Cie to wszyło wszystko ?
Maateusz i u mnie był taki objaw jeszcze kilka dni temu, miałem szkolenie z obsługi klimy nie miałem klienta to wstawiłem swoje auto i okazało się że czynnika miałem tyle co kot napłakał aczkolwiek klimka działała, komunikat: Air conditioner faulty. Please contact workshop! też o tym świadczył.
To mam nadzieje ze to tylko brak tego czynnika a nie jakies powazna sprawa :( Po swietach pojade i okarze sie ;)
witam,od jakiegos czasu miałem - 40 stopni na zewnatrz,niedziałały szyby,lusterka i wyskakiwalo work shop. poczytałem ze w lusterkach sa jakies czujniki,ale po rozebraniu jest kostka tylko. okazało sie ze nie w lusterku był problem tylko w drzwiach jest kostka od elektryki i ona poprostu jak by sie odpieła, niebyła całkiem włożona.Dobrze poczysciłem ,docisłęm ja i po problemie.temperature pokazuje juz dobrze ,szyby działaja work shop niewyskakuje. myśle ze pomogłem.pozdrawiam.
Nabilem klime i w sumie ok juz nie slychac z podszybia takiego syczenia, ale teraz jak zalancza sie klima to troche slcyhac w srodku auta syczenia i przestaje pochwli... Normlane to czy gdzies uchodzi czynnik ?
Klimatyzacja nie powinna syczeć, stawiam na to, że masz jeszcze gdzieś nieszczelność, pojeździj trochę i się okaże.
Dokładnie, gdzieś jest nieszczelność. U mnie tez tak sobie syczała, ale wytrzymywała kilka miesięcy a później do znajomego na nabicie z automatu.
Ostatnio wymieniałem sobie nagrzewnice (ło, matko:)) i przy okazji pouzupełniałem oringi w tym zaworze rozprężnym na podszybiu. U mnie dwóch brakowało więc zobaczymy.
A nagrzewnica jak cieknie to bedzie syczec ? Ona ma cos z tym wspolnwgo ? O co chodzi w tym zaworem w podszybiu ? Tam tez cos sie uzupelnia ?
Nagrzewnica nie ma nic do tego, to osobny układ.