Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 202

Temat: Kupilem AR 159 i lipa

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał grabo_s Zobacz post
    czasami nie ma reguły z tymi autami...
    chociaz przypadek kolegi jest powazniejszy niz moj.

AR kupiona tydzien temu spod ASO (krajówka z pełną historia) - po 500km padło łożysko przód, dziś sprężyna tył..... czekam co jeszcze ;/
    I nie kosztowała mnie 20 a 30k (2008)
    Przed chwila napisałem długiego posta w mega watku zakupowym ze do krajówki z 2010 musiałbym dolozyc jakies 10 tysi (no dobra 8k jeżeli nie licząc ubezpieczenia) i to bez zadnych szaleństw: pakiet startowy z rozrządem i oponki x 2 Jakby cos konkretnego padlo to koszta mogą być wyższe przecież

Nie wiem skad zalozyciel watka pisze ale niech poszuka na forum lokalnym jakiegoś sensownego mechanika i będzie cacy

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał szymon1987 Zobacz post
    Zgadzam się z tym, że wykładnia pojęć w kc, dot zagadnienia jest bardzo szeroka. Generalnie chciałem tylko zaznaczyć, że to nie jest tak, że podpisanie "znam stan techniczny auta" zwalnia sprzedającego z jakiejkolwiek odpowiedzialności. Inna sprawa, że sprzedający może się powołać na fakt, że wartość auta była niska ze względu właśnie na w/w wady. W ustawie mowa przecież o wadzie obniżającej wartość rzeczy. Kupujący zakupił auto po bardzo niskiej cenie, która nie wynikała przecież z dobroduszności sprzedającego. Innymi słowy - kupił po prostu auto za cenę taką ile jest naprawdę warte. Sprzedający może więc stwierdzić - tak - auto ma zatajone wady, ale jego cena była zgodna z rzeczywistą wartością. Dalej intryguje mnie ten rocznik.. Bo jeżeli ma w umowie sprzedaży inny rocznik niż rzeczywisty, to nie wiem, czy to nie jest sprzedaż towaru niezgodnego z umową. Jeszcze jedna rzecz, może głupia. Na zdjęciach z aukcji, plastikowa osłona silnika jest czarna. Czy takie osłony nie były montowane po 2008 roku? Na miejscu sprzedającego nie pierdzielę się. Jeżeli ma czym jeździć to niech nie katuje tego auta bo nie wiadomo co w nim siedzi. Jechać na komputer, porządny serwis, podliczyć na spokojnie co trzeba zrobić w tym aucie i powoli, sukcesywnie remontować sobie auto zaczynając od rzeczy najważniejszych. PRZEDE WSZYSTKIM jednak, tak jak pisali koledzy - sprawdzić czy aby nie zlepione. Jeżeli tak to jak najszybciej szukać możliwości dochodzenia swoich praw. I głowa do góry. Mam nadzieję, że okażę się, że auto nie jest składane. Pewnie będzie wymagało trochę wkładu i pracy żeby doprowadzić do stanu użyteczności. I błagam - nie bierz ALFY do mechanika, który nigdy nie miał do czynienia z takimi autami. Uwierz mi - nie stać Cię na taniego mechanika, który się na tych autach nie zna. Szczerze polecam Ci Autka.pl z Krakowa. Ceny nie są z kosmosu, a jakoś naprawdę bardzo dobra co potwierdzą forumowicze.
    Fajnie ale przy aucie za 20k szanse na wygranie sporu sądownie sa znikome. Trzeba ponieść koszta wpisu, rzeczoznawcy, zastępstwa prawnego, poczekać swoje bo Temida nie rychliwa, itp. Nadzieja w tym ze jak koles dostanie pismo wstępne to będzie skory do ustępstw. Ale jak pojdzie w zaparte to nic bez sadu nie zrobisz. Przy aucie za 100k bym zawalczyl, za 20k szkoda sensu, chyba ze sam to robisz dla sportu. Ale w sadzie ciężko się poruszać jak nie jesteś obyty i nie masz wsparcia radcy prawnego. Tyle z mojej strony
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 07-08-2014 o 09:02 Powód: Dodano

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Napisz jakie jest w ogóle stanowisko sprzedającego. Przypuszczam, że mogłeś z nim do tej pory rozmawiać.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 jtd sports wagon 2006r

Domyślnie

Witam przepraszam bardzo że wcinam się z innym tematem ale mam wielką prośbę a mianowicie mam problem ze wspomaganiem w mojej alfie 159 czy mógłby mi ktoś na ten temat coś poradzić ?? Bardzo bym prosił i z góry dziękuję boje się że może byc to związane z maglownicą

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Bartek 24 Zobacz post
    Witam przepraszam bardzo że wcinam się z innym tematem ale mam wielką prośbę a mianowicie mam problem ze wspomaganiem w mojej alfie 159 czy mógłby mi ktoś na ten temat coś poradzić ?? Bardzo bym prosił i z góry dziękuję boje się że może byc to związane z maglownicą
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...i_problem.html
    86 stron wątku masz. Nie musisz się wcinać w inny...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Bartek napisz tam o co konkretnie chodzi to ktos Ci napewno odpowie

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    30tys. to jakoś nie specjalnie dużo za 2008rok.
    Ja dwa lata temu za 2008 w wersji progression zapłaciłem ponad 40tys.
    Na szczęście dzięki informacją z forum alfaholicy.org kupiłem na autka.pl i jestem bardzoo zadowolony
    Kamal bez urazy ale za 2 lata twoja Alfa ( i moja ) będzie warta 15tysięcy. Auta lecą z dnia na dzień na łeb . Nie wspominając ,że Alfa wogóle . Po drugie rynek polski jest tak zawalony autami używanymi ,że powoli robi się jak na zachodzie ,że auta 8-10 letnie idą za cene skrzynki gorzoły . Teraz nawet auta ,które zawsze trzymały ceny jak Audi tanieją w oczach . Kumpel kupił niecały rok temu A4 B6 2003 r za 24tyś teraz by kupił B7 2007/2008. Ja nawet nie myślę ile dostane za moją 159 za 5-6 lat jak będę ją chciał sprzedać bo pewnie popłyne tak samo na niej jak na 156ce którą oddałem za cene dobrych alusów z kompletem nowych opon . Takie życie .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Z całym szacunkiem dla wszystkich. Jeśli ktoś kupuje samochód 5-6 letni i liczy na to, że po 2-3 latach jeżdżenia odsprzeda go za cenę, która zwróci mu chociaż wkład włożony w doprowadzenie samochodu do stanu używalności to ma nie po kolei w głowie. Za swój samochód zapłaciłem prawie 4 lata temu 40tys. Przez ten czas włożyłem ze wszystkim pewnie połowę jeśli nie więcej tej kwoty w niezbędne poprawki i remonty. Nie liczę na zwrot nawet 10% tej sumy (pomijając fakt, że nie zamierzam sprzedawać). Tego typu zakupy to dla większość jednorazowy strzał. Pzdr.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Cycu
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Tak czytam ten temat i połowa ekipy z forum to tylko patrzy jak gościowi dosłownie doj....! Dał za auto ile dał,może się nie zna ale żeby od razu tak kopać leżącego?! Widać gość nie ma w ogóle pojęcia o autach więc trzeba mu wszystko wyoślić, poradzić, wskazać osoby do których może zwrócić się o pomoc...
    A co do reguły zakupu auta czy dasz 20 tys czy 30 tys już bywa różnie... Mam nie pierwsze auto,trochę ich przerobiłem od Fiata,VW,Opla czy inne czary japońskie i pierwsze co trzeba się liczyć z tym że auto ma 6-7 lat i przed nami mogło tam w nim być wielu magików. Jak kupowałem swoją 159 oglądałem auta za 23 tys i za 35 tys z rocznika 2007-2008 a i tak dałem 28tys. Do tego doszedł pakiet startowy,ubezpieczenia,opony,etc. Kwota już się robi większa. Z auta jestem bardzo zadowolony a mimo to od tygodnia już walczę z błędem blokady kierownicy który może kosztować mnie 1500zł. Ale nie mam do nikogo pretensji,ani do siebie,ani do sprzedawcy bo auto ma 6 lat i swój przebieg.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Z całym szacunkiem dla wszystkich. Jeśli ktoś kupuje samochód 5-6 letni i liczy na to, że po 2-3 latach jeżdżenia odsprzeda go za cenę, która zwróci mu chociaż wkład włożony w doprowadzenie samochodu do stanu używalności to ma nie po kolei w głowie.
    Hmm... Ja kupiłem 24 letni i mam nadzieję sprzedać go za jakiś czas zdecydowanie drożej, niż za cenę zakupu )
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Hmm... Ja kupiłem 24 letni i mam nadzieję sprzedać go za jakiś czas zdecydowanie drożej, niż za cenę zakupu )
    heheh to tak jak ja sprzedałem mojego Golfa MK1 cabrio . Kupiłem za 8 tys , sprzedałem po pół roku za 12 tys. A teraz na sezon ceny dochodzą do 20 tysi za odjechane egzemplarze .