Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z asr 147 1.9jtd

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Michasss87
    Mieszka w
    silesia
    Auto
    alfa 156 FL 2,0 jts

Domyślnie Problem z asr 147 1.9jtd

Witam wszystkich mogących pomoc mam problem z ASR od jakiegoś czasu coraz częściej w czasie jazdy po przekroczeniu ok 50-60km/h włącza się kontrolka ASR i miga nieprzerwanie aż nie puszcze pedału przyspieszenia,dodam ze samochód nie wpada w poślizg żeby asr miał powód aby reagowac (oczywiście w czasie włączenia asr moc minimalnie spada tak jak to powinno byc w czasie jego normalnego działania ) ABS działa prawidłowo... Dodam ze objaw ten kiedyś się pojawił po założeniu koła dojazdowego na przednie prawe koło ale po założeniu alu z kompletu ten objaw ustąpił teraz samochód dalej jeździ na komplecie alu takim jak wcześniej... ciśnienie powietrza zostało sprawdzone z góry dzięki.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    159 SW 2008 2,4 JTD 210KM GRIGIO TITANIO MET

Domyślnie

Jeżeli dobrze zrozumiałem twoją wypowiedź to pomyliłeś ASR z ESP, ponieważ w czasie poślizgu któregoś z kół podczas jazdy działa ESP a ASR działa tylko podczas ruszania i w wtedy ogranicza moment obrotowy na danym kole przyhamowując je, a co chodzi o dojazdowe koło to tak będzie bo zmienia się średnica na jednym z kół i czujnik przekazuje inne wartości stąd błąd.
    Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

To że występował przy założonej dojazdówce to standard gdyż miałeś jedną oponę węższą.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

solek, nie masz pojęcia jak działa ASR/ESP - nie pisz nic, bo tylko ludzi w błąd wprowadzasz. ASR nie przyhamowuje jednego koła, to raz, a dwa, działa nie tylko przy ruszaniu. Poza tym, ESP wcale nie działa jak jedno koło wpadnie w poślizg.

Michasss87, sprawdzałeś błędy? Wszystkie czujniki ABS działają?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    159 SW 2008 2,4 JTD 210KM GRIGIO TITANIO MET

Domyślnie

Cytat Napisał siewcu Zobacz post
    solek, nie masz pojęcia jak działa ASR/ESP - nie pisz nic, bo tylko ludzi w błąd wprowadzasz. ASR nie przyhamowuje jednego koła, to raz, a dwa, działa nie tylko przy ruszaniu. Poza tym, ESP wcale nie działa jak jedno koło wpadnie w poślizg.

Michasss87, sprawdzałeś błędy? Wszystkie czujniki ABS działają?
    kolego w takim razie skoro nie mam pojęcia to czym się różni moja wypowiedź od opisu w instrukcji obsługo załączam wycinek dotyczący ASR o ESP czyli alfowskim VCD jest tam więcej informacji, bo składa się na jego działanie dużo więcej składników
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ASR.JPG
Wyświetleń:	181
Rozmiar:	51.1 KB
ID:	76432
    Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR147 1,9JTD ROK 2001

Domyślnie problem z ASR ar147 1,9jtd

witam,mam prawie ten sam problem co Michasss87.tylko ze ja zalozylem 3 nowe opony i dojazdowke ,bylo OK.bo prostowalem 4 felge.gdy zalozylem 4 kolo do kompletu to wtedy pokazaly sie te same objawy jak u Michasss87.
    czyli przy przyspieszaniu 50/60km/h,mruga kontrolka ASR i trace moc.Gdy ja recznie wylacze to pali sie ale jade normalnie. I jeszcze przy duzej predkosci wlacza sie ABS na prawe przednie kolo.A gdy zaloze ponownie dojazdowke ,juz nic nie mruga.I jest ok.
    Z gory dzieki za wskazowki

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    To zależy
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

1. Podpiąć kompa w celu sprawdzenia błędów.
    2. Zdjąć koła i sprawdzić stan czujników ABS i ich okablowania. Podmienić, jeśli istnieje taka możliwość.
    3. Oczyścić pierścienie ABS, o ile to możliwe (nie wiem, nigdy nie zaglądałem tam) - jedno z moich poprzednich aut miało ten problem, jakiś syf dostał się w pierścień i zaczepił o czujnik, co powodowało wariację odczytów (i dodatkowo automatycznej skrzyni biegów)
    Ostatnio edytowane przez WengeX ; 03-02-2015 o 15:00 Powód: dodano punkt

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR147 1,9JTD ROK 2001

Domyślnie

komp nic nie pokazuje,wszystko jest OK .zbierznosc ok, nawet czujnik wymienilem,nic. Dopiero gdy zaloze dojazdowke spowrotem, to problem znikl.Ale nie moge jezdzic na dojazdowce.dziwna sprawa