Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Ogrzewanie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 1.9 JTDm & 2.0 Cougar ;-)

Domyślnie

Przy okazji, kiedyś miałem podobny problem w fordzie - brak ogrzewania bez względu na to ci się nie ustawiło, zawsze leciało chłodne powietrze. Problemem okazała się zapchana nagrzewnica. Zapuściliśmy kretopodobny środek który po 24 godzinach przepchał wszelkie syfy i auto zaczęło grzać jak w kotłowni. Jeżeli z elektroniką wszystko OK, to polecam przyjrzeć się nagrzewnicy.

karolek
    Gość

Domyślnie

W ASO wstępna diagnoza to centralka klimy, sterowniki itp.itd. Problem w tym że nie ma do nich żadnego dostępu i musze sie liczyć nawet z demontażem deski- szok.Dziwne bo w ASO na postoju klima zaczęła "PARZYĆ" a podczas jzzdy testowej zaczęła dmuchać zimmnym p[owietrzem-po przełączeniu na HI. Mam czas do poniedziałku na decyzję- jak myślicie czy powinienem pozwolić na totalną demolkę wnętrza ktora mnie przeraża ? czy ktoś spotkał się z takim problemem ?-

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

W trakcie czynności śledczych skąd ubywa płynu chłodz. mechanik zawęził krąg podejrzanych do dwóch winnych :
    1. nieszczelnego zbiorniczka wyrównawczego w miejscu zgrzewu (ślady różowego nalotu na rancie wokół )
    2. wymiennik ciepła - ale chodzi o ten z prawej str. silnika gdzie ponoć równolegle biegną węże z płynem chłodz. i spaliny,celem szybszego dogrzania silnika.
    UPG wykluczono.

Ad.1 - Czy spotkał się już ktoś z kolegów/koleżanek z nieszczelnym zbiorniczkiem oraz AD.2 - czy możliwe jest rozszczelnienie się owego wymiennika co skutkowałoby zabieraniem płynu ze spalinami do wydechu bo czasem po rozruchu przez jakiś czas leci biały dymek. Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Podpinam się po temat, bo tez mam problem z ogrzewaniem ale innego rodzaju. U mnie dziala az za dobrze
    Po uruchomieniu zimnego silnika i ustawieniu ogrzewania na 16 stopni (nie wazne, czy z klima, czy bez) po jakims czasie do wnetrza leci bardzo gorace powietrze. Przy ustawieniu nawiewow na twarz wrecz w nia piecze.

Dodatkowo irytujace jest, ze dzieje się tak dosc dlugo tzn, kiedy w samochodzie już dawno jest 16 stopni. Nie mierzylem wprawdzie tego ale jestem praktycznie pewien, ze jest wiecej, a on ciagle dmucha goracym. Po mniej wiecej pol godzinie problem ustepuje i z nawiewow leci już chlodniejsze powietrze.

Wiecie, co może być przyczyna? Jak to naprawic?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Gary Zobacz post
    Podpinam się po temat, bo tez mam problem z ogrzewaniem ale innego rodzaju. U mnie dziala az za dobrze
    Po uruchomieniu zimnego silnika i ustawieniu ogrzewania na 16 stopni (nie wazne, czy z klima, czy bez) po jakims czasie do wnetrza leci bardzo gorace powietrze. Przy ustawieniu nawiewow na twarz wrecz w nia piecze.

Dodatkowo irytujace jest, ze dzieje się tak dosc dlugo tzn, kiedy w samochodzie już dawno jest 16 stopni. Nie mierzylem wprawdzie tego ale jestem praktycznie pewien, ze jest wiecej, a on ciagle dmucha goracym. Po mniej wiecej pol godzinie problem ustepuje i z nawiewow leci już chlodniejsze powietrze.

Wiecie, co może być przyczyna? Jak to naprawic?

Też tak mam. Ale wg mnie jest ok bo ja mierzyłem temperaturę.Jak przestawało dmuchać gorącym a zaczynało zimniejszym, było w samochodzie 16-17 stopni. ( nastawione 16,5 stopnia )

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał ernest159 Zobacz post

Też tak mam. Ale wg mnie jest ok bo ja mierzyłem temperaturę.Jak przestawało dmuchać gorącym a zaczynało zimniejszym, było w samochodzie 16-17 stopni. ( nastawione 16,5 stopnia )
    To jest normalne działanie. W trybie auto, klima jak najszybciej osiąga temperaturę docelowa a później ją utrzymuje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    To jest normalne działanie. W trybie auto, klima jak najszybciej osiąga temperaturę docelowa a później ją utrzymuje.
    CodeMaker, u mnie dzieje sie tak rowniez w trybie manualnym i, tak jak pisalem, niezaleznie od tego, czy klima jest wlaczona, czy nie.
    Dla mnie zdecydowanie to nie jest ok.