Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Temat: Problemy Brera 2.2 JTS

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał patol881 Zobacz post
    Powinienem go ciągać po serwisach alfy zanim go kupiłem
    Wystarczyło skorzystać z google, żeby wiedzieć, że ten silnik nie ma turbiny - czytasz to, czego ja nie piszę, nie odnosiłem się do usterek w kupionym przez Ciebie egzemplarzu, tylko do braku podstawowej wiedzy o tym silniku. Od początku koledzy tłumaczą Ci, że w tym silniku nie ma turbo doładowania, a Ty z uporem godnym lepszej sprawy twierdzisz, że jest, chcąc nawet udowadniać to zdjęciami - zadzwoń do tego mechanika, u którego stoi samochód i poproś, żeby sprawdził, czy ta turbina tam faktycznie jest, bo później mechanik skasuje Cię, za naprawę czegoś, czego Twój samochód nawet nie posiada.
    Przeczytaj jeszcze raz moje posty - nie ma tam nawet cienia uszczypliwości, a Twoja reakcja, jak mniemam, bierze się z tego, że uświadomiłeś sobie, że niedokładnie otrzymałeś to, czego się spodziewałeś, a za co zapłaciłeś, ale to przecież nie moja wina. Nie spodziewałem się podziękowań za moje posty, ale przecież nie tak totalnej krytyki - na tym kończę, bo nie chce się tłumaczyć z kolejnych opacznych Twoich interpretacji moich wpisów - w każdym razie, życzę Ci powodzenia, bo to przecież piękny i wart uznania samochód.

Tak dla jasności
    Mechanik powiedział mi, że jest jeszcze opcja, że turbina nie domaga i pobór oleju może być tym spowodowany.
    Nie byłeś uprzejmy napisać, skąd u mechanika wiedza o turbinie w tym silniku, co przy wcześniejszym wpisie o wizycie u mechanika, nie pozostawia pola do interpretacji, skąd mechanik, u którego jest samochód, powziął informację o rzekomej turbinie
    Ostatnio edytowane przez janio ; 28-12-2012 o 18:59

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

patol881 - trzeba być dobrej myśli. Dwa lata jeśli chodzi o wymianę oleju to nie jest jeszcze tragedia. Niepokojący na pewno jest apetyt tego silnika na olej. Grunt to teraz oddać do dobrego mechanika i zobaczymy co powie. Wtedy daj znać na forum co i jak.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS Skyview

Domyślnie

Spoko, nie skasuje mnie o to się nie martw. Bo to mój najlepszy przyjaciel. Takich ludzi jak on jest bardzo mało, a znam go od dzieciństwa. Po prostu zdenerwowałem się, że nazywasz go "konowałem". Co do silnika, sprawdzałem opinie. Jak wspomniałem nie sprawdzałem danych technicznych czy też jego specyfikacji. Interesowała mnie moc, pojemność i spalanie ( na końcu). Byłem bliski kupienia 3.2 ale egzemplarz, który widziałem był zajeżdżony i właściciel tego nie ukrywał. Samochód chce doprowadzić do idealnego stanu, bo będą nim jeździć bliskie mi osoby. O zdjęciu też już pisałem, że jak będzie to zrobię zdjęcia, myślałem, że byłoby to interesujące. Co chwila słyszę opinie: kupiłeś Alfę? Nie masz na co pieniędzy wydawać? albo "będzie stał cały czas u mechanika?" Jak taką osobę przewiozłem, zmieniała zdanie. Wiem tylko, że zrezygnowałem z tego samochodu na poczet Audi S3, i BMW M3, pewnie ze względu na wygląd i dlatego, jeżeli chodzi o BMW to nie lubię napędu na tył. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. I jak naprawa się skończy to wstawię ją na forum z opisem i zdjęciami. Myślę, że wiedzą trzeba się dzielić i zrobię to z przyjemnością. Za co dziękuję tym, którzy pomogli mi z problemem przeze mnie przedstawionym. Także tym, którzy uświadomili mi o tym, że seryjnie ten silnik nie ma turbiny i przepraszam, jeżeli źle się wyraziłem i sprawiałem wrażenie uporu. Pozdrawiam.

janio
    Gość

Domyślnie

Po prostu zdenerwowałem się, że nazywasz go "konowałem".
    Porównałem do "konowała", kogoś kto twierdzi, że w silniku 2,2 JTS, jest więcej niż jeden filtr oleju oraz, że ten silnik ma turbinę, którą podaje jako potencjalną przyczynę zwiększenia zużycia oleju - u mnie w 1,9 JTS (praktycznie ten sam silnik, jeśli chodzi o jego konstrukcję) przez ponad 6000 km, jest 0 (słownie: zerowe zużycie oleju). Jeśli mechanik zna się na rzeczy, zacznie od sprawdzenia kompresji w cylindrach i jeśli te będą niepokojące, zrobi tzw. próbę olejową, która określi powód spadku kompresji, ale to każdy mechanik chyba wie

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS Skyview

Domyślnie

powiedział mi bez sprawdzania i potem powiedział dokładnie to samo co Ty, że zaczniemy od sprawdzenia ciśnienia na cylindrach. Więc zobaczymy.Spoko. Nie denerwuje się bo to jedno wielkie nieporozumienie. Była poruszana kwestia pierścieni, we wcześniejszych postach, wszystko zanotowałem. Teraz pozostaje czekać na wizytę u mechanika. Do tego czasu będzie stała w garażu, a szkoda bo strasznie kusi, żeby nią jeździć. Teraz jeżdże suzuki grand vitarą 1.9 DiD i wolę swoją piękną. Pod każdym względem. W razie "W" zna ktoś dobrego mechanika w Trójmieście? Bo tamten jest w Płocku, a w nagłych przypadkach będę musiał korzystać z usług kogoś w Tricity

janio
    Gość

Domyślnie

Była poruszana kwestia pierścieni,
    To właśnie określi próba olejowa
    Póki co, niech raczej stoi i to nie ze względu na zużycie oleju, ale raczej z powodu błędu wałka rozrządu, bo to wskazuje na wyciągnięty łańcuch rozrządu - kosztów Ci nie podam, żeby nie psuć Ci humoru na weekend, jeśli jednak będziesz mocno chciał wiedzieć, znajdziesz te informację na forum. Jeśli chodzi o mechanika w 3miescie, to niestety nie pomogę, co innego gdybyś pytał o Ostrołękę, Warszawę lub Kraków...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

W razie "W" zna ktoś dobrego mechanika w Trójmieście?
    Pisz na podforum pomorskim, pewnie mają kogoś zaufanego.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Świeżak Avatar warsztatpusz
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    159 Ti SW 2.4 JTDm

Domyślnie

[QUOTE=janio;1056954]Przepraszam kolego, ale czy znasz chociażby jeden 1,9 JTS z rozciągniętym łańcuchem, bo ja przed zakupem bardzo się tym interesowałem i nie znalazłem ani jednej takiej opinii o 1,9 JTS, a więc nie rozpowszechniaj proszę tych "dyrdymałów", bo później opinia idzie w świat na zasadzie "bo na forum AR tak pisali"

Czytałem juz duzo o rozciągajacych sie łancuchach w JTS takze sobie tego nie wymyslam.
    Nawet w opinii Auto Swiat była taka wzmianka o wadach tego silnika.
    Nie oznacza to jednak ze silniki są złe.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał warsztatpusz Zobacz post
    Czytałem juz duzo o rozciągajacych sie łancuchach w JTS
    Pytałem o 1,9 JTS problemy z 2,2 JTS znam, chociażby z tego forum i jak mniemam, taki właśnie problem ma nasz nowy kolega.

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

W razie "W" zna ktoś dobrego mechanika w Trójmieście? Bo tamten jest w Płocku, a w nagłych przypadkach będę musiał korzystać z usług kogoś w Tricity
    Z www.alfapomorze.pl polecają firmę http://www.lecar.com.pl (chociaż zdania są podzielone) większość osób tam serwisuje swoje AR. Osobiście nigdy nie byłem.

Życzę powodzenia w naprawie AR oraz trzymam kciuki za pozytywne zakończenie
    Jest:
    Maserati Quattroporte V

Były:
    AR Spider 916 / Maserati Quattroporte V / Maserati 3200 GTA / AR 159 SW JTDm / AR 156 GTA / AR 159 SW 1,9 JTDm / AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD