Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: [166] alfa nie odpala POMOCY!

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomim23
    no widze,że nikt z właścicieli 166-tek nie ma pojęcia,albo nie chce pisać,
    A co my k...a wróżki jesteśmy?
    Przyczyn zapalenia się tej kontrolki mogą być dziesiątki.
    Cytat Napisał tomim23
    Klemy chciałem odłączyć,ale ten mechanior pow.że nie trzeba,bo ma urządzenie do wyrównania napiecia,kiedyś też mi tak spawał i nic się nie stało.
    To weź mu wystaw za to piątkę do dziennika.
    Kiedyś się nie stało a teraz się stało.
    Cytat Napisał tomim23
    wyjęcie tłumika środkowego z mojej 166,3.0 benzyna,i wspawanie w jego miejsce rurki.
    Kto Ci to doradził?
    Na zdrowy rozum jeżeli tam jest to w jakimś celu.

Ogólnie to samochód Ci jeździ w trybie awaryjnym.
    Więc się nie dziw, że się tak zachowuje.
    Tym bardziej, że masz automat.

Co teraz robić? Sam sobie odpowiedziałeś.
    Cytat Napisał tomim23
    to że na kompa przydałoby sie jechać
    Pozdrawiam i życzę powodzenia

tomim23
    Gość

Domyślnie

"A co my k...a wróżki jesteśmy"Oj kmito chyba wczoraj za dużo wipiłeś,bo mogłeś sobie darować ten text i lepiej tego nie skomentuje,bo pewnie ten nasz dialog nie miałby końca,a nie mam czasu i ochoty ci pojeżdżać!dodam tylko,że to co napisałeś to tylko twoje domysły,tak naprawde nie masz pojęcia o tym co piszesz,bo np.ten aparacik który podpioł mechanik do aku był też podpinany do samochodów z dużo większą elektroniką i nic sie nie działo..a w dodatku wiem o takich sytuacjach gdzie odpięcie klem przed spawaniem nie pomogło i został uszkodzony alarm i sterownik silnika,a w jaki sposób to nie wiem.Poza tym moja alfa ma jedną sonde i dobrego kata,więc z tego co sie dowiedziałem brak środkowego tłumika nie wpłynie na sonde. Nie chciłem nikogo urazić poprzednią wypowiedzią i myśle,że tego nie zrobiłem. Kończe na tydzień ten temat i tak jak juz napisałem,po wizycie w serwisie napisze coś konkretnie, a jak ktoś będzie wiedział coś więcej to prosze napiszcie...z góry dzięki wszystkim.

smuz
    Gość

Domyślnie

Oj tomim23....zastanów sie lepiej sam co piszesz... i raczej radze troszkę pokory a nie pretensji.

Dziwisz się że kmito napisał Ci co my ku.. wróżki jesteśmy???
    to sie nie dziw bo ma racje co ty myślisz że auto przez internet sie naprawia...

Skoro nikt nie napisał to znaczy że widocznie nie wie bo twojej lakonicznej informacji co sie stało....

Wymontowanie tłumika środkowego to głupota !!!! i już!!!! bo efekt uzyskany= złudzeniu-innymi słowy g. to daje a zabieg dziwny.

Pytasz czy ma to związek z operacją - a skąd mamy to wiedzieć dedukować na odległość i gdybać to można w maluchu !!!nie tu

i na koniec przeanalizuj pisownie słowa"prubóje"-raczej próbuje :?:

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomim23
    Oj kmito chyba wczoraj za dużo wipiłeś
    Akurat wczoraj wyjątkowo jak na sobotę nic nie piłem.
    Poza tym rano robiłem kosmetyczną poprawkę postu więc zarzut raczej bezpodstawny.
    Ale nie o to chodzi.
    Jak gdzieś już się wyraziłem:
    Tu nie ma co się obrażać tylko trzeba ją ratować.
    Za duży tutaj zbiegów okoliczności.
    Więc albo to spawanie - skutki raczej trudne do przewidzenia.
    Albo brak tłumika.
    Paliwo raczej bym wykluczył.
    Jednym słowem bez sczytania zapisanych błędów raczej nie da się dalej nic uradzić.
    Modyfikację układów wydechowych to raczej delikatna i skomplikowana sprawa.
    Domowym sposobem to raczej nie da się nic poprawić.
    Tutaj trochę teorii:
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...mik+%B6rodkowy
    Być może to tylko wspomniany czujnik ciśnienia spalin.
    Choć nie wiem czy i gdzie on może być.
    Pozdrawiam i daj znać o postępie prac bo sam jestem ciekaw jak to się skończy.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

tomim23, o co ci kaman? wpadasz na forum i masz pretensje że ci nikt nie doradzał :-)

tomim23
    Gość

Domyślnie

Przede wszystkim do Smuz,Kmito i Blackalfa Panowie już spoko luzik z mojej strony,nerwy opadły i usterka prawie opanowana,także sorki za nieprzemyślane texty w waszą strone.Wsumie to z tego forum dowiedziałem się wszystkiego co wiem o alfach i jeszcze wiele musze sie nauczyć.Dzięki za wszystkie podpowiedzi :roll:
    Smuz napisał-"Wymontowanie tłumika środkowego to głupota !!!! i już!!!! bo efekt uzyskany= złudzeniu-innymi słowy g. to daje a zabieg dziwny" Smuz wiem,że najlepiej byłoby nic nie zmieniać i jezdzić takim samochodem jak go fabryka zrobiła,najlepiej,bo wtedy jest małe ryzyko,że sie coś spierdaczy,ale ja mam fioła na punkcie głośnych rasowych wydechów,stąd te modyfikacje.Wymontowałem tłumior środkowy,bo wcześniej wykosztowałem sie na 2 tłumiki końcowe zajebistej firmy,ale w efekcie nie było tak rasowego,zajefajnego dzwięku jak teraz po po wyrzuceniu środkowgo,więc nawet jak ten tłumik wygląda jak zwykły przelot to nie pisz,że nic nie daje i co najważniejsze jego brak nie oddziaływuje ujemnie na moc silnika. A co do awari mojej alfki to okazało sie,że to była wina tego przewodu od podciśniienia,który pękł i jakoś to pomieszało ustawienia w kompie,oczywiście to jest moja teoria i nie wiem czy do końca prawdziwa he!Wystarczyło odłączyć aku nie na 2godz.jak to najpierw robiłem,tylko na12godzin i dopiero komputer sie zresetował.Teraz alfcia jeżdzi jak dawniej,tylko ta kontrolka dalej sie świeci,ale w sobote w serwisie ją zgaszą POZDRAWIAM I DZIĘKI JESZCZE RAZ.

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomim23
    ale ja mam fioła na punkcie głośnych rasowych wydechów,
    Oj coś mam przeczucie, że katalizatora też już nie masz?
    Cytat Napisał tomim23
    Wystarczyło odłączyć aku nie na 2godz.jak to najpierw robiłem,tylko na12godzin i dopiero komputer sie zresetował.Teraz alfcia jeżdzi jak dawniej,tylko ta kontrolka dalej sie świeci,
    Chyba jesteś wyznawcą zbawiennej roli resetu przy naprawach samochodów. :wink:
    Obawiam się, że jak znów przyciśniesz to problem wróci.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

ciekaw jestem jak brzmi taka alfa z wycietym środkowym tłumikiem ... ja mam u siebie dedykowany REMUSa i jak jeździ się spokojnie to jest cichy ale przy depnięciu ryczy niemiłosiernie.

houek
    Gość

Domyślnie

Ja tez mam dedykowanego Remus-a (środkowy tłumik jest) i równiez jak sie auto pokręci to az ciary mam

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

no własnie dlatego dziwi mnie po co ktoś jeszcze chce majstrować i wycinać tłumiki katalizatory etc ...