Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: POMOCY opadam z sił alfa nie odpala

Docent3w
    Gość

Domyślnie POMOCY opadam z sił alfa nie odpala

Witam,
    posiadam alfe z silnikiem 1.6 105ps pewnego razu na szczęście niedaleko domu alfa zgasłą i nie chciała jechać, odpalała i chodziła tylko na wolnych obrotach ledwo ledwo po dodaniu gazu głos zmieniał się jakby nie dostawał powietrza albo paliwa i gasł i tak cały czas. zostałem zholowany, następnego dnia gdy silnik był już zimny nie odpaliła wcale to znaczy podczas kreceniem rozrusznikiem tak złapała i tak jest do dziś. 4 dni temu udało mi się odpalić na wolnych obrotach ale po oddaniu gazu ta sama bajka udało mi się wtedy odczytać błędy FiatECUscan jak i inne programy odczytały błąd przepływomierza i błąd 1dnej sądy. Przeszukiwałem forum i doszedłem do wniosku że to padł czujnik położenia wału i choć nie było błędu to na forum tez ktoś nie miał błędu a było to właśnie to dziś wymieniłem czujnik i to samo więc to na pewno nie czujnik. Mam prośbę czy ktoś może powiedzieć co to może być ? Dodam że cięzko mi go by było holować do ASO bo to 45km i na nie odpalony silniku w takich warunkach to jednak strach.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Docent3w
    Gość

Domyślnie

mam jeszcze jedno pytanie czy wiecie do czego służy ten mały przewód z powietrzem odchodzący od kanału biegnącego do przepustnicy?
    link do zdjęcia
    http://www.fotoszok.pl/show.php/277901_1.jpg.html

A wracając do poprzedniego tematu to wykonałem też reset parametrów ECU lecz nie udało mi się wykonać resetu silnika krokowego bo nie przyjmowało mi 00xFD tej wartości co w artykule do 156 możliwe że to wina tego że moje ECU to Me.7.3.1 a fakt że dwa dni przed tym jak padła była czyszczona przepustnica.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Docent3w Zobacz post
    mam jeszcze jedno pytanie czy wiecie do czego służy ten mały przewód z powietrzem odchodzący od kanału biegnącego do przepustnicy?
    link do zdjęcia
    http://www.fotoszok.pl/show.php/277901_1.jpg.html

Odpowietrzenie komory zaworów...

A co do bolączki nie palącej alfy sprawdź czy pompa paliwa chodzi, ile daje ciśnienia, czy jest iskra jak kręcisz.
    Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 13-01-2011 o 21:22

Docent3w
    Gość

Domyślnie

dzięki za info. Pompa chodzi bo ją słychać i tu mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić jakie daje ciśnienie ?? iskra raczej też jest bo przewody świece nowe i wymienione 2 cewki.

---------- Post dodany o godzinie 21:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:27 ----------

A i właśnie ten przewód od odpowietrzenia komory zaworów był taki zasyfiony czymś że prawie zatkany i czy to mogło mieć jakiś wpływ że teraz nie pali ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Na listwie wtrysków jest zawór z plastikową zakrętka podłączasz ciśnieniomierz i włączasz zapłon powinno być około 3,5 bara.

Co do odpowietrznika:
    -w trakcie pracy silnika od strony miski powstaje ciśnienie (pierścienie puszczają itd.) i to ciśnienie musi gdzieś uchodzić więc od tego jest odpowietrzenie komory zaworów inaczej miarkę oleju by Tobie wyje..... w kosmos
    Więc raczej to nie jest przyczyna... ale może się mylę

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Docent3w Zobacz post
    jakie daje ciśnienie
    Zdejmij przewód paliwowy, zakręć rozrusznikiem, jeśli etylina siknie na parę metrów to pompa ok
    Edit: Winiar00 był szybszy...

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Sprawdź cały układ dolotu do przepustnicy czy jest drożny, sprawdź czy uchyla się zawór w przepustnicy po naciśnięciu gazu a jak jest wszystko w porządku sprawdź czujnik położenia przepustnicy.

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Docent3w
    Gość

Domyślnie

układ sprawdzałem już 2 razy przepustnice czyściłem i dziś właśnie sprawdzałem czy się otwiera w dość nietypowy sposób bo zostawiłem telefon pod maską z kamerą więc się otwiera. a gdzie jest czujnik położenie przepustnicy i jak go sprawdzić? Co do pompy paliwowej to teraz sobie przypomniałem że gdy odpalił i przełączył się na gaz było to samo więc chyba można ją wykluczyć. A czy takie zachowanie może być spowodowane przeskoczeniem paska rozrządu bo teraz już różne problemy mi przychodzą do głowy. I trochę też męczy mnie to zatkane odpowietrzenie komory zaworów bo w tą rurke była wsadzona inna która zmniejszała jej średnicę i była nie oryginalna bo jakaś docięta i to się zatkało.

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Odpowietrzenie zaworów - tzw odma - niedrożna spowodowałaby opisany przez kolegów efekt. Skup się na ciśnieniu pompy , wtyskiwaczach, skoro moduł zapłonowy wykluczasz. A sprawdzałeś czy Ci immmo odblokowuje ? Przy braku prawidłowego odczytu transpondera immo nie pozwala odpalić auta...ale analogicznie nie byłoby iskry i świeciłby się "kluczyk"

Docent3w
    Gość

Domyślnie

Immobilizer ok to na pewno mogę wykluczyć. wtryskiwacze jedynie robiłem jakiś test w programie diagnostycznym i wyszło kompletne. Jest może na forum jakiś magik z dalszych lub bliższych okolic Kielc który byłby wstanie coś zaradzić.
    Pozdrawiam i dziękuje za zaangażowanie w pomoc wszystkim