końcówkę wymienia sie ta która najbardziej odstaje od 0
końcówkę wymienia sie ta która najbardziej odstaje od 0
Jeśli wtrysk by się przycierał to miałbym problem z mocą. A auto idzie pełną parą bez zająknięcia. No i przy przycierającym się wtrysku nie miałbym zwiększonego spalania, które jest teraz. Zrobię próbę przelewową, bo to żaden problem. Jednak z tego co sczytałem MESem najbardziej podejrzany jest wtrysk na 1 cylindrze![]()
Mozna zamienic miejscami i spr czy korekta pojdzie za wtryskiem
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
nie zgadzam się, ja miałem przytarty wtrysk i po jego wymianie spalanie spadło ok 0.5 litra,
a to dlatego że jeżeli jeden z wtrysków niedomaga niezależnie w którym kierunku komputer próbuje to rekompensować
powodując zwiększone spalanie.
Zresztą koszt końcówki to nie majątek jeżeli nie masz czasu na test przelewowy to kup końcówkę i wymień na podejrzanym wtrysku.
pozdrawiam
Proszę o podpowiedź - 2 tyg. temu przy rozgrzewającym się silniku (60-70 st.) nagle moja AR 159 zupełnie straciła moc, wręcz zaczęła się dławić, po zatrzymaniu nie mogłam ruszyć bo gasła, po 5 minutach jej przeszło i wszystko było ok. Dwa dni minęły i znowu to samo, przez tydzień dojazdów do pracy (100 km dziennie) sytuacja powtarzała się już codziennie. 2 dni temu moja AR została podpięta pod komputer i okazało się, że wtrysk nr 4 leje (ok.-2,00 na biegu jałowym, najbardziej odstawał od 0). Poza tym, nie było żadnych błędów, DPF zanieczyszczony w 45%. Wczoraj, po odpaleniu (odpala za pierwszym razem) nie mogłam już nawet wyjechać z garażu, przy puszczaniu sprzęgła, choćbym nie wiem ile gazu dodawała - AR nie miała mocy i przygasała. Czy wtrysk może być jedyną przyczyną, czy może zwrócić uwagę na coś jeszcze? Na innym forum przeczytałam, ze takie zachowanie AR całkowicie pasuje do uszkodzonego EGR. Dodam, że DPF wypalał się parę dni temu (przed podpięciem komputera).
Dodam, że na ciepłym silniku zachowuje się dużo lepiej, przy czym do 3.000 obrotów nie ma mocy, a powyżej już idzie jak burza...
Ostatnio edytowane przez wenus ; 08-04-2013 o 07:25
Gdy któryś wtrysk przelewa i występuje to zwiększone spalanie, to czy wtedy wartość wskazywana przez komputer też jest odpowiednio większa?
I od razu zapytam o klapy wirowe, bo czytałem, że urwana klapa również powoduje zwiększone spalanie - wtedy też komputer pokaże większą wartość przepływu paliwa?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Na próbę zaślep całkowicie EGR
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Wklejam info z programu, czy ktoś podpowie czy jest OK?
Silnik miał 73*C, jeśli to jest ważne.
Załącznik 91498