Wiesz może, z którego wyjścia idzie wężyk do gruchy ( z VAC czy z OUT) ?
W drodze do pracy zrobiłem logi, z tego co na szybko przeglądnąłem to chyba niewiele się zmieniło. Wyczyszczony overboost, przepływomierz i wymieniony fragment pękniętej rury.
mes logi po.txt
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem
W sumie masz rację pod warunkiem, że będzie to w zakresach poniżej żądanego ciśnienia doładowania. Powinno to dać podobny efekt jak za niskie ustawienie mapy sterowania overboosta.
To jest jego:
- powinno po osiągnięciu zadanej wartości ustabilizować się, bo nie ma o co "walczyć"
A, to jest efekt właśnie walki o ciśnienie. Krótkie ale pokazuje o co chodzi - jest pod krechą.
Chociaż, lepiej sprawdzić, bo różnie to bywa z maszynami![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Po tym co pokazałeś według mnie jest problem ze zbyt skręconą geometrią. I takie jaja właśnie się dzieją dobija do żądanego ciśnienia i nie jest w stanie go ustabilizować, gdyż ilość spalin i bardziej przymknięta geo niż widzi to mapa powoduje otwarcie kierownic, aby uniknąć przeładowania.
Wężyki podciśnienia wymienione, bez łączeń, zabezpieczone trytytkami, stare były łączone w kilu miejscach i luźno siedziały na króćcach. Zaworu nie rozbierałem, zdjąłem tylko kapselek i napsikałem smarowidła do środka. Teraz zawór brzęczy cichutko po zgaszeniu silnika (trzeba się przysłuchiwać) i po ok 10 sekundach słychać psssyt (nie wiem czy to dobrze). Przed zabiegami brzęczał tak, że słyszałem go będąc dobre 10 metrów od auta. Autko chyba lepiej reaguje, ale między 2 a 3 dalej jest bączek i chwila zastanowienia. Mam pewne podejrzenia co do gumowej rury wychodzącej z turbo. Ma ok 30 cm, jest bardzo miękka i przy delikatnej przygazówce (na jałowym) robi się z niej "balon", nie chcę wiedzieć jak ona wygląda przy pełnym bucie. Zastanawiam się tylko po jaką cholerę ktoś to zostawił robiąc cały FMIC z kwasówki?! Niestety nie robiłem logów bo padł mi laptop :/.
A u mnie właśnie pojawił się problem z zaworem overboost, jak przedtem go nie było w ogóle słychać to teraz po zgaszeniu silnika dość głośno brzęczy, co z nim może być? Jutro zobaczę na tą sztangę i się okaże czy coś to da.
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem