WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
dziś zwalam kolektor i się okaże, oby tylko klapy były na swoim miejscu, dziwie się troszkę bo listwa chodzi bez problemu nie przycina się tylko listwa jest luźna na sworzniach wyrobione ma mocowanie w samej listwie nie sworznie klapek.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Cześć.
Tomek_KRK - czy jeżeli na jednym z wtrysków mam korekty "-1,25" (mój post http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1230609)
to czy pomoże wymiana samej końcówki. Chciałem dodać do paliwa jakiś środek czyszczący, ale powiem że jak mam wydać 50zł i dalej mieć problem to wolę dołożyc i wymienić końcówkę - tylko czy na lejące wtryski to pomaga.
pzdr
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
dziś wywaliłem kolektor i klapy są wszystko szczelne nigdzie nie ma luzu tak mi się przynajmniej wydaje tylko listwa jest luźna. Jak dziś sprawdziłem tą korektę to było tylko (w porównaniu do ostatniego razu) +1.5 na jałowym
Najskuteczniejsza mieszanina jaką znam na zmniejszenie korekt to dodatek/dodatki Millersa i olej 2T, stosowane jednocześnie. W przypadku szczelnych klap, odłacz od spodu cięgno siłownika i ustaw manualnie w pozycji otwartej, zabieg równoważny wyrwaniu i zaspawaniu a całkowicie darmowy. Klapy z czasem trochę zarosną nagarem i osadami i się połaczą na amen z kolektorem.
przy korektach do +-1.5 raczej nie rusza się wtrysków, bo wszystko jest jeszcze w miarę OK. środek czyszczący wtryski i tak się powinno lać co jakieś 5000km - poza tym kosztuje on tylko ok 25zł. Daj sobie na razie spokój z końcówką, zalej środek czyszczący przy tankowani, wyjeździj bak i sprawdź korekty. Rozumiem że wtrysków nie miałeś zmienianych (może nie wiesz że np. poprzedni właściciel coś wymieniał?), na wszelki wypadek sprawdź czy wszystkie kody z wtrysków są poprawnie wpisane do komputera.
Jak sprawdzić czy wtryskiwacz ma wpisany poprawny kod? Tzn wiem gdzie ustawia sie te parametry, ale gdzie sprawdzić fizycznie kod wtryskiwacza?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Trochę mnie martwi ta duża rozbieżność jednego wtrysku od pozostałych -1,25, gdzie pozostałe trzymają się w okolicy +0,xx.
Kody wtrysków sprawdzę jak będę czyścił kolektor przepustnicę i zakładał zaślepkę częściowa EGR.
- - - Updated - - -
a da radę to odczytać bez wyciągania wtrysku.
pzdr
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM