Oj... 30 000 to za długo! Z DPFem wszyscy radzą 15 000km max!
Oj... 30 000 to za długo! Z DPFem wszyscy radzą 15 000km max!
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Pewnie dlatego pierścienie zdechły przy relatywnie małym przebiegu.
Teraz wiem ale nie miałem niestety na to wpływu.
Swoją drogą po jaką cholere tam jest czujnik degradacji oleju który w razie zmiany parametrów każe wymienić olej. Mi pokazywał że sumarycznie zrobie na oleju 37 000 km czyli jeszcze prawie 20kkm. Wskazania komputera zarówno co do przeglądu(30 000 km a po 18 filtr powietrza był czarny) można sobie w d... wsadzić. Tak samo zresztą jak wymiane paska rozrządu po 150 000
Czujnik czujnikiem... sam nie wiem po co on tam jest- chyba tylko dlatego zeby w razie szybszego zuzycia ostrzec uzytkownika. Ja olej niedlugo bede wymieniac, niedlugo dojde do 14k km i juz zaczynam zle sypiac z nerwowWydatek niewielki, a spokoj ducha bezcenny
Pewnie przesadzam, ale lepiej dmuchac na zimne.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Takie zabawki sprawdzają się co najwyżej w autach flotowych, gdzie samochodami się zazwyczaj tylko jeździ, a przegląd to dopiero jak coś pierdyknie bądź wg książeczki![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
To było właśnie auto poflotowe ze średnim rocznym przebiegiem 30 kkm, pełna historia serwisowa w bazie Fiata była, i co z tego? Zalecenia producenta i wskazania czujnika oleju można sobie wsadzić w d...
Autko dziś odebrałem z serwisu (Kotowicz, Poznań).
Po przebadaniu wyszło (albo raczej nic nie wyszło):
- klapy OK, pracują płynnie, szczelne.
- EGR pracuje płynnie
- wtryski pracują dobrze, korekty OK, jeden coś ok +1 ale w normie
- błędów nie ma żadnych , w historii również
- głowica OK
Można sprawdzić przepływkę, ale komp jej nie pokaże pozostaje podmiana lub zakup nowej...
Czy ktos miał lub zna objawy niedziałąjącej przepływki w dieslu?
Autko zimne lekko dymiło dziś lub po prostu parowało z wydechu przez kilka minut, trudno poznać.
Po rozgrzaniu czyściutko, nawet po maksymalnym deptaniu ( jechałem za Alfą drugim autem) zero dymu, siwego czy też czrnego, nic.
pozdr
Ostatnio edytowane przez tommi ; 04-09-2013 o 21:15
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Alfa zrobiłą 4 tyś km od zakupu, wszystko się unormowało, silnik chodzi równo, nie kopci po odpaleniu ani poźniej, odpala normalnie.
Jak dłużej w zimnym postoi tylko dłużej podgrzewam świece.
Poza czyszczeniem EGr i klapy gaszącej nic nie robiłem. Zastosowałem na 2 zbiornikach preperat do czyszczenia wtryskiwaczy ( 2 firmy).
Zobaczymy w lecie jak będzie gorąco, bo chyba wtedy miałem te objawy nierównej pracy po odpaleniu...albo po prostu wtryskiwacze po tygodniach stania (sprowadzenie z zagranicy) musiały się przeczyścić.
Poza tym Alfa jest rewelacyjna,
PS pozostaje tylko pewien niesmak po wizycie u Pana Kotowicza, dotyczy to jego diagnozy na opisane objawy mojego silnika.
Serwisowałem u niego moją poprzednią 147 a teraz się zawiodłem.
Ostatnio edytowane przez tommi ; 06-10-2013 o 19:06
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
mam podobny problem z tym telepaniem w swojej ar 159 2,4 jtdm. i już nie mam pomysłów co zrobić, bo rozrząd nówka sztuka, wywalone klapy wirowe, zaślepiony egr, wyczyszczona pompa paliwa i zawór sterujący ciśnieniem w pompie wysokociśnieniowej i dalej nic, ledwo pali czasem trzeba kilku prób tak z 7 szczególnie jak dłuższy czas nie był odpalany i z tego wszystkiego to już myślę o rozstaniu się z tym samochodem
A koledzy co powiecie na takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=FT_0...ature=youtu.be
Jak chodzi źle to korekty na 1 cylindrze +3 i więcej, na pozostałych +-1. Jak się poprawia to na 1 spada do 1,5.
Dodatkowo kompresja (nie wiem jaka ma być dokładnie) w okolicach 21-22 BAR. Silnik 2.4 20v JTD.