Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Wymiana zawieszenie - jakie narzędzia

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Ściągacz 250zł, klucz dynamometryczny prawie 100zł (ten już napewno muszę kupić - możecie jakiś polecić?), imbusy też będę musiał zakupić chyba - robią się nie małe pieniadze...
    Dżeju wielkie dzięki

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Przede wszystkim jest pytanie czy masz gdzie opuścić sanki
    Pytanie pierwsze - po co?
    Gumy stab robisz spokojnie bez opuszczania sanek, wystarczy poluzować kilka śrub. Nawet jeżeli obejmy są jeszcze fabrycznie zespolone.
    Wolałem zapytać bo zdarzają się agenci którzy tylko dokręcali koła w Golfie i myślą że wymiana zawiechy w belli jest równie prosta i że zrobią to na parkingu przed blokiem
    Jest bardzo prosta, zrobie to na parkingu pod blokiem - z wyjątkiem może gum staba, bo nie chciałbym się kłaść pod auto na brudnej ulicy, ale w garażu z płaską podłogą jak najbardziej do zrobienia.

W każdym razie ja wiem zbyt mało na temat całości wymiany więc nie będę mieszał.
    No właśnie nie mieszaj - bo wzystko to co jest tu opisane, osoba wiedząca w którą strone kręcić śrubki zrobi bez problemu.
    Cytat Napisał Dżeju Zobacz post
    Dodatkowo: szlifierka kątowa, brzeszczot. Czasem ciężko odkręcić nakrętkę od drążka stabilizatora i wówczas trzeba ciąć.
    to albo szlifierka albo brzeszczot, osobiście wybieram drugą opcje - brzeszczotem wszędzie dojdziesz.
    Jak piszą koledzy, można użyć młotków, ale osobiście nie polecam. Dobry ściągacz, to koszt ok. 200 - 250 zł, co przy kosztach zawieszenia nie jest wielkością oszałamiającą.
    Po cholere płacić ponad 200zł za kawałek metalu ?
    Podstawowy ściągacz kupisz za 15zł - ale potrzebujesz do niego młotka,
    Ja kupiłem ściągacz na śrubę, pasuje do wszystkich sworzni w alkach, zapłaciłem całe 27zł ( teraz kosztuje coś koło 32) W każdej castoramie na stoisku z prostownikami, podnosnikami itd. bardzo ale to bardzo wytrzymały,
    przeżył już ponad 12 wymian zawieszenia w alfach i nie tylko, porządny gwint i śruba drobnozwojowa zapewnia pewność pracy.

Ogólnie. Potrzebujesz zdecydowanie po 2 płaskie 17, 19, płaską 15, 13, tak samo po jednej nasadce do kompletu, długa przedłużka do klucza, rura do przedłuzenia, długi majzel,
    Zamiast inwestować tyle pieniędzy w niepotrzebne rzeczy - zagadaj z jakimś mechanikiem, że za jakieś piwko wypożyczyłbyś klucz dynamo. nie ma sensu za niego płacić. Bo więcej jak za wymiane, zapłacisz za narzędzia - więc gdzie tu oszczędność ?

Ogólnie sprawa bardzo ale to bardzo prosta. Do ogarnięcia spokojnie w jeden dzień. Dużo ułatwia klucz udarowy. Kiedy nie mam dostępu do pneumatyka, w bagażniku śmiga takie cudo, które podłączasz pod 12v w zapalniczce - w zawieszeniu jeszcze nie trafiłem śruby której nie ruszyło ( z wyjątkiem tej łączącej widełki amortyzatora z amortyzatorem, ale tam bez palnika nie ma sensu podchodzić
    http://www.jula.pl/klucz-udarowy-1-2-12v-009020

Jak masz pytania wal śmiało. Operacja przy takiej skali jest dużo prostsza, bo rozbierając cały zawias unikasz problemów z wyciąganiem pojedyńczych elementów utrzymywanych przez reszte.

- - - Updated - - -

Jeżeli planujesz poduszki amorów to potrzebujesz jeszcze przelotowe klucze fajkowe 17 i chyba 22 na tył, do kupienia w każdym ogólnobudowlanym na sztuki ( coś koło 7-9zł za sztuke) no i ściągacze do sprężyn - te też mozna pożyczyć, ale na allegro dorwiesz juz za około 40zł.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

A ja Ci tylko mattom powiem że nawet żarówki bym Ci nie dał wymienić w moim aucie. Nie twierdzę że nie potrafisz, twierdzę że nie podoba mi się metodologia Twojej pracy. Zdecydowanie wolałbym kupić lub wypożyczyć cały komplet i zrobić to porządnie ale to tylko moja opinia

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Metodologia kup wszystko co Ci się nie przyda jest dobra ? OKEJ
    w takim wypadku najlepiej kup sobie od razu warsztat cały - bo przecież coś się zawsze przyda z niego.
    Skoro można to wszystko zrobić za odsetek pieniędzy, który karzecie wydać koledze, to szczerze was nie potrafie zrozumieć.
    Wszystkie niezbędne narzędzia można wypożyczyć - ale skoro lepiej jest coś kupić na jedną robotę - to tylko pogratulować zasobności portfela.
    Bawię się troszkę w takie remonty zawieszenia po znajomych i dopiero po którejś wymianie zdecydowałem się na kupno ściągaczy itd - ale nigdy nie pomyślałem nawet, żeby wydawać tyle kasy w błoto.

A co do żarówki - nie będę się polecał, bo nie lubię teoretyków, którzy piszą jak się robić powinno, a nie jak się faktycznie robi.
    A tak parafrazując cały temat - vademecum każdego alfisti
    http://forum.alfa156.net/forum/forum...TID=45177&PN=1

Po prostu - nie wymieniłeś zawiasu w alfie - nie mieszaj, bo doradzając tylko pogłębiacie kolegi koszty.

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    ...bo doradzając tylko pogłębiacie kolegi koszty.
    Nie będę polemizował. Niektórzy używają młotka, a inni ściągacza. Moja Alfa młotka jeszcze na zawieszeniu nie poczuła, a zawieszenie kilka razy wymieniane. No, ale każdy ma swoje metody
    Na upartego, to całe zawieszenie wymienisz, mając tylko brzeszczot, kawałek młota i dobrą żabkę To tak humorystycznie na zakończenie. EOT
    Alfy się nie psują tylko grymaszą. AR 147 - 300 tys. przebiegu w mych rękach i nadal śmiga.

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Nie będę polemizował. Niektórzy używają młotka, a inni ściągacza. Moja Alfa młotka jeszcze na zawieszeniu nie poczuła, a zawieszenie kilka razy wymieniane. No, ale każdy ma swoje metody
    Na upartego, to całe zawieszenie wymienisz, mając tylko brzeszczot, kawałek młota i dobrą żabkę To tak humorystycznie na zakończenie. EOT
    Dżeju - akurat młotka nie polecam, ale ściągacz za 250zl ... no sory, ten za 30 wystarczy na kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wymian ...
    i to sprawdzone narzędzie przez wiele osób na tym forum

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

No jak nie polecasz młotka, to OK A że ja lubię mieć b.dobrej jakości narzędzia, to też takie z przyzwyczajenia polecam
    Alfy się nie psują tylko grymaszą. AR 147 - 300 tys. przebiegu w mych rękach i nadal śmiga.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Cóż, też bym wolał mieć wysokiej jakości narzędzia, niestety jakby mnie było na nie stać, to nie miałbym problemu z oddaniem auta do mechanika Trzeba przyoszczędzić niestety. Czyli powiedzmy że ściągacz do kupienia bez problemu, z dynamo może być różnie niestety... W sumie ten klucz udarowy to sprawa do przemyślenia.

Sama wymiana problemem nie będzie, bo pomagać będzie mi Ojciec, który z mechaniką jest za pan brat (w przeciwieństwie do mnie, ale mam się od kogo uczyć ). Muszę tylko zorganizować narzędzia potrzebne do całej operacji.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Akurat w jednym się zgodzę z kolegą mattom - zagadaj do jakiegoś mechanika to może Ci wypożyczy narzędzia. Ewentualnie zapytaj na forum regionalnym

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Mattom, które śruby nalezy poluzować by wymienić gumy przedniego stabilizatora?