Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Stuk sprzęgła na luzie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Są u mnie czasem, ale nie zawsze, stuki przy puszczaniu sprzęgła 1-2, 2-3, jak ktoś napisał to wada oplowskiego mechanizmu - bodajże luz na "różnicówce". Ale stukanie przy puszczaniu sprzęgła na luzie również nie jest normalne. Bynajmniej u mnie to nie występuje, ale jestem kilka miesięcy po wymianie kompletnego sprzęgła.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

U mnie również nic nie stuka, wyje, rzęzi.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

dwumasówka raczej to nie jest: przy gaszeniu samochodu na sprzęgle nie telepie, bez sprzęgła może minimalnie, na 5 czy 6 przy 1200 obrotach i nagłym bucie na gaz powoli przyspiesza nie szarpie nic się nie dzieję, słychać tylko obroty.
    Dobrze mówię?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Raczej nie jest. Przy mocno zużytej dwumasie np. odczuwalne byłyby wibracje podczas przyspieszania z dolnych obrotów. Ale stuków raczej być nie powinno.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

dzisiaj kolejny raz sprawdzałem także przebieg na mes 120899, (na liczniku 123160) ponadto hodometr od ostatniego programowania, razu czy jak tam dokaldnie jest 120086, dpf wypalany co 770 km, od ostatniego programowania centralki 16tys km z hakiem. ilośc ponownych zapisów 2? (nie wiem co to jest akurat)'także raczej nie możliwością byłoby by dwumas padł a przebieg już kilka razy raz w viamocie, dwa razy mesem, i wydruki z napraw w wersji exel.
    Ostatnio edytowane przez czapel ; 01-02-2014 o 14:08

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Piotrek156StCe
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km sedan 2005 rok

Domyślnie

Witam u mnie po odpaleniu na zimnym silniku wrzucony luz słychać takie hurgotanie jakby z okolic skrzyni biegów. Po wciśnięciu pedału sprzęgła następuje cisza. podczas jazdy przy zmianie biegów 1,2,3,4 słychać moment rozłączania sprzęgła. Jak silnik jest już nagrzany nie słychać już tak bardzo tego hurgolenia ale moment rozłączania sprzęgła podczas zmiany biegów tak. Czy to może być wina wysprzęglika ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek156StCe Zobacz post
    Witam u mnie po odpaleniu na zimnym silniku wrzucony luz słychać takie hurgotanie jakby z okolic skrzyni biegów. Po wciśnięciu pedału sprzęgła następuje cisza. podczas jazdy przy zmianie biegów 1,2,3,4 słychać moment rozłączania sprzęgła. Jak silnik jest już nagrzany nie słychać już tak bardzo tego hurgolenia ale moment rozłączania sprzęgła podczas zmiany biegów tak. Czy to może być wina wysprzęglika ?

Zapraszam do ogladniecia filmiku mojego autorstwa :p
    https://www.youtube.com/watch?v=I_Qg...e_gdata_player
    O takie chrobotanie Tobie chodzi? Niestety jakosc audio nie jest najwyzszych lotow, ale mysle, ze bez problemu mozna to uslyszec
    Kiedys byl poruszany na tym forum temat dotyczacy tego odglosu. Padla informacja odnoscie skrzyni biegow...po prostu tak jest i juz...zimna skrzynia=zimny olej=gesty olej=halasowanie. Na ile to prawda to nie wiem, ale jak nic nie stuka na rozvrzanym aucie to nie szukalbym dziury w calym

Jesli ktos inny ma podobne objawy i wie co jest tego przyczyna to pisac!!:p

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpio Zobacz post
    Kiedy był u mnie mróz powyżej -10 stopni,również u siebie słyszałem taki dzwięk .Tylko na wolnych lub tylko na luzie .Złaszcza gdy ustałem po górkę autem.Po 2-3 minutach dzwiek zanikał.
    Podobno wina skrzyni i jej oleju.

Przebieg 35 tys.km

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek156StCe Zobacz post
    Po wciśnięciu pedału sprzęgła następuje cisza.
    Może to być wysprzęglik (dźwięk zużycia łożyska - szuranie, ocieranie itp), może być to też koło dwumasowe. Sprawdź, czy pojawiają się wibracje podczas przyspieszania - np na 4. biegu przy 1500 obr/min wciśnij trochę mocniej pedał gazu. To jeden z objawów zużytej dwumasy.

Scorpio u Ciebie mało wyraźnie słychać. Ale na pewno masz grzanie silnika do roboty
    Padla informacja odnoscie skrzyni biegow...po prostu tak jest i juz
    To nie jest normalne. Ale może wynikać ze zużycia mechanizmów skrzyni biegów.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Piotrek156StCe
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km sedan 2005 rok

Domyślnie

Zapraszam do ogladniecia filmiku mojego autorstwa :p
    O takie chrobotanie Tobie chodzi? Niestety jakosc audio nie jest najwyzszych lotow, ale mysle, ze bez problemu mozna to uslyszec
    Kiedys byl poruszany na tym forum temat dotyczacy tego odglosu. Padla informacja odnoscie skrzyni biegow...po prostu tak jest i juz...zimna skrzynia=zimny olej=gesty olej=halasowanie. Na ile to prawda to nie wiem, ale jak nic nie stuka na rozvrzanym aucie to nie szukalbym dziury w calym

Jesli ktos inny ma podobne objawy i wie co jest tego przyczyna to pisac!!:p
    Tak to jest ten dzwięk dokładnie takie hurgotanie. Byłem z tym kiedyś u mechanika i powiedział że to właśnie wysprzeglik czy łożysko oporowe jak zawał tak zwał. Ale nie wiem czy do końca mu wierzyć?

Magil jeśli chodzi o dwu mase to nie występują u mnie takie objawy jak opisałeś, czasamii tylko przy gaszeniu troche zatrzęsie ale to czasami.