Zrobilem test kompresji i powodem usterki musiala byc urwana klapka ktora uszkodzila zawor. Nie naprawilem bo nie mialem czasu byc bez samochodu i wolalem nie wyrzucac pieniedzy by reanimowac samochod z przebiegiem 230k kilometrow
Cześć, dzięki za podpowiedź. W moim silniku nie ma klap wirowych, więc ewentualna przyczyna braku kompresji musiałaby być inna. Czy tak, samo z siebie mogło się rozwalić? Podam jeszcze kilka faktów: przed zakupem auto stało dosyć długo na parkingu z powodu awarii alternatora ok. pół roku, przy odpalaniu słychac jakiś stukot pod maską ( nie mogę go zlokalizować) który ustępuje po rozgrzaniu i jest mniejszy po dodaniu np. oleju 2T do paliwa. Moc samochodu wydaje się ok. i raczej ma te 140 KM.
Przebieg to 170 tys i raczej nie był kręcony, mam na to jakieś papiery.
Jak się sprawdza kompresję, sa jakieś czujniki czy do mechanika trzeba z tym?
Trzeba wykręcić wtryskiwacze i manometrem sprawdzić ciś. Ma być ok.30Mpa. Sam tego bez manometru nie sprawdzisz
Nie jestem ekspertem ale trzeba na pewno sprawdzic w necie ze twoj silnik nie ma klapek. Tez myslalem ze nie mam a byly.
Korekta nie idzie za wtryskiem to jest zle. Idz do pozadnego mechanika zrobic test i bedziesz wiedzial. Poczytaj moje posty wyzej bo w styczniu byla tu ozywiona dyskusja na ten temat. 170k to sporo i moze tam sie dziac cos.
Sprobuj zamienic ten wtrysk z innym i podlacz kompa i zobacz czy wartosc 5 poszla za wtryskiwaczem czy zostaje na tym samym cylindrze
Dięki za radę, na pewno się przyda takie sprawdzenie. Jednak mam przeczucie, że to jednak wtrysk. Mam możliowść wymiany końcówki wtryskiwacza w bardzo niskiej cenie- max 150zł z robotą . Tylko czy przy takiej korekcie ( +5 na zimnym) to właśnie końcówka padła, czy może coś więcej w tym wtryskiwaczu?
Jeśli okaże się że to jednak kompresja to i tak tych 150 zł nie zauważę przy całym remoncie ( jeśli bedzie się opłacało remontować).
Zamień najpierw wtryski miejscami, nie martw się na zapas kompresją.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Hej , naprawiłem w sobotę wtrysk. Okazało się, że z silnikiem jest wszystko ok- kompresja w porzątku. Mój znajomy mechanik zrobił próbę przelewową i okazało się że wtryski 1-3 są równe, a z 4 sporo paliwa wraca z powrotem do pompy. O jakieś 35% więcej paliwa było w menzurce 4. Chciałem wcześniej kupić końcówkę wtrysku ( oczywiście zamiennik bosch), ale po podłączeniu wtrysku do jakiegoś urządzenia diagnostycznego bosch eps 200 wyszło, że słaba jest dawka paliwa odpowiedzialna za wolne obroty. Wystarczyło wymienić we wtrysku jakąś uszczelkę i "gniezdo zaworka" albo zaworek i cały wtrysk wyczyścić. Koszt części 100zł. Czas pracy mechanika ok. 1h.
Teraz korekty są przyzwoite na wolnych obrotach:
1 cyl. -0,21
2 cyl. -0,99
3 cyl. +1,85
4 cyl. -0,64
Dodam że pomiar był przy rozgrzanym silniku do 75 C( uszkodzony termostat- nowy w drodze), 20 minut po naprawie.
Samochód mniej dymi przy odpalaniu, obroty trzyma równo +- 5, jest wyraźnie ciszej w środku i nie ma drgń na wolnych obrotach. Smród spalin jest sporo mniejszy, ale nie powiem że mi nie przeszkadza. Mam jeszcze Polo 1,4 diesel z 2007 i zapach spalin jest wielekrotnie lepszy. Może te silniki tak mają, że trochę śmierdzą ( nie biegałem za innymi Fiatami czy Alfami).
A teraz pytania:
Czy po naprawie wtrysku komputer się jakoś dostosowuje do nowych parametrów, czy trzeba mu pomóc-np. odłączając aku?
Czy przypadkiem nie mam kolejnego problemu z wtryskiem 3, chociaż próba przepływowa pokazała, że wtryski 1-3 zużywają tyle samo paliwa?
Załączam wykres:
-na początku wolne obroty, -a potem ok 2,5 - 3 tys. - pod koniec znowu wolne
![]()
Wedłu mnie trzeci wtrysk wygląda jakby się zacierał - korekta na plus - tutaj może pomóc dolewanie oleju 2T do paliwa - temat o tym i miła lektura tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/foru...y_pigulce.html. A drugi ma już spory minus - jakby dawał za dużą dawkę, ale nie wiem czy przypadkiem nie będzie to winna trzeciego.
U mnie na jednym jest -1,15 - wymieniłem na nim końcówkę nic nie pomogło - był u sprawdzenia właśnie na EPS 200 i wszystko wyszło w normie. Dzisiaj dolałem jakiś środek do czyszczenia zobaczymy jak po wyjeżdżeniu baku paliwa bedzie się zachowywał.
Przy próbie przelewowej nie miałem różnicy większej niż 20% - przy pięciominutowej próbie przelało mi od 54 do 64ml.
Ostatnio edytowane przez krzyzie ; 17-03-2014 o 01:21
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM