Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Temat: Pytanie o szkodę AR 147

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 2001r.

Domyślnie

To jest jakaś parodia , kiedyś gościu cofał i mnie uderzył w przód. Uszkadzając maskę i zderzak dostałem wtedy 2,900 zł a teraz mam niby dostać mniej za całkę

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Cytat Napisał krzysztof_pul Zobacz post
    To jest jakaś parodia , kiedyś gościu cofał i mnie uderzył w przód. Uszkadzając maskę i zderzak dostałem wtedy 2,900 zł a teraz mam niby dostać mniej za całkę
    Nie parodia tylko kolego rzeczywistosc. Nie dostaniesz 10 tys.

Dostales 2900 bo pewnie zderzak i maske zaliczono do wymiany + lakierowanie a cala szkoda nie przekroczyla wartosci auta.
    Zderzak 1000zl, maska 1200 i reszta lekierowanie.

Nie ma sie co zloscic, tylko spokojnie poczekac na okledziny i decyzje. Mozesz ewentualnie poprosic znajomego blacharza aby wycenil Ci ile wezmie za naprawe a przedewszytkim zobaczyl na dach, prog, zbieznosc.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9jtd 8v 115KM 2002r.

Domyślnie

Raczej będziesz miał szkodę całkowitą musisz teraz popatrzeć co w samochodzie jest uszkodzone chodzi o wszystkie elementy tak żeby rzeczoznawca w swoim kosztorysie to zamieścił liczy się wszystko. Przy szkodzie całkowitej wyceni ci samochód przed szkodą według swojego cennika odliczy to co jest czyli wrak i taką kasę dostaniesz. Ty podejmiesz decyzje czy go wyremontujesz i albo będziesz jeździł albo pogonisz dalej jako nie bite i jeżdżone w niedziele HiHi. Jak się nie zgodzisz to będziesz walczył dalej. Teraz jeżeli to nie była twoja wina to zasuwaj po auto zastępcze bo należy się tobie za darmochę. Ja na wcześniejszym samochodzie zarobiłem 100 % przy szkodzie całkowitej

Dodano po 4 minutes:

I przestroga dla innych w takim przypadku lepiej jak przyjedzie policja od tego oni są i ich notatka jest ważniejsza. Skąd możesz wiedzieć za druga osoba była np. trzeźwa.
    Ostatnio edytowane przez marDub ; 20-04-2014 o 19:09 Powód: Dodano

Auto

Domyślnie

No to nieźle dostane 4 tys i kupie sobie malucha .....

Dodano po 10 minutes:

Cytat Napisał marDub Zobacz post
    Ja na wcześniejszym samochodzie zarobiłem 100 % przy szkodzie całkowitej
    Jak mam to rozumieć
    Ostatnio edytowane przez krzysztof_pul ; 20-04-2014 o 22:21 Powód: Dodano

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 było

Domyślnie

Przy szkodzie całkowitej, dostajesz różnice jaką straciło auto po przez kolizje + wrak który tez jest wart określoną kwotę. Ubezpieczyciel w tym kraju nie ma obowiązku zabrać auto i zwrócić Ci jego wartość. Wiec w większosci dostajesz kasę róznice i wrak który możesz sprzedać.

Rok temu sam walczylem z ubezpieczeniem, ja wygralem a też chcieli zrobic szkode całkowita, naprawili mi w ASO naprawa wyszła na 11,300 zł, A alfa była bita w tył. Robiąc w aturyzwoanym warsztacie napewno naprawa przekorczy wartość samego auta.

ty masz z 2001 roku wiec według wyliczen wartość twojego auta to 6 - 7 tyś, nie ważne ile ty wydaleś oraz za ile kupiles i czy coś wymieniałeś.
    Wylicza sie to po przez programy które podaja przyblizona wartość rynkowa auta. Można sie z ubezpieczycielem spierać ale to juz twoja decyzja. Powiem Ci ze dobrze trafiles jesli gość miał PZU (nie zmienia to faktu ze bedziesz miał na 100% szkode całkowita) - ja mialem TUW auto stało w fiacie 3 miesiące.

Dodano po 4 minutes:

No to nieźle dostane 4 tys i kupie sobie malucha .....
    Nie dokońca, wartość rynkowa twego auta to 6 - 7 tys - szkoda całkowita znaczy ze dostaniesz procent wartosci auta, o jaki straciło wartość przed kolizja. Wiec kasa i wrak który ma reszte wartosci, rzadko ubezpieczyciel zabiera wrak. Chociaż PZU to jeden z nielicznych ubezpieczycieli którzy to robią, lecz nie zawsze.

Jesli tak zrobia dostaniesz wtedy te 7 tys i bedziesz wstanie kupic auto w tym samym roczniku z podobnym przebiegiem, bez zmartwień jak sprzedać wrak.
    Ostatnio edytowane przez illu ; 21-04-2014 o 00:27 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9jtd 8v 115KM 2002r.

Domyślnie

2lata temu kupiłem za 2200zł żółte polo w dieslu z 95r w tym roku gość mi je skasował też tył pojazdu. Przyjechał rzeczoznawca trzeba z nimi miło rozmawiać i wycenił mi je na 4350 minus to co zostało czyli 700zl. wrak ze złomowałem a silnik sprzedałem oddzielnie akumulator zabrałem dałem jakiś stary dla sztuki i wyszło 5000zł. Przemyśl jak to zrobić żebyś chociaż trochę odzyskał tego co włożyłeś. Ja tylko zgłosiłem do ubezpieczyciela sprawcy ze mam auto zastępcze żeby szybciej zapłacili mi kasę. To jeszcze to dobiło 2000zł. Jak twój samochód był wcześniej robiony blacharsko to może Ci pomniejszyć to na wartości pojazdu.
    Jak masz ładne fele 16 to daj znać
    Ostatnio edytowane przez marDub ; 21-04-2014 o 10:22

Auto

Domyślnie

Tak się prezentowała przed dzwonem
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SAM_6150.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	117.4 KB
ID:	128938  

Auto

Domyślnie

Rzeczoznawca ma przyjechać 23.04 więc zobaczymy co powie

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 było

Domyślnie

Rzeczoznawca ma przyjechać 23.04 więc zobaczymy co powie
    Po rzeczoznawcy sie wiele nie spodziewaj, po robi zdjęcia sprawdzi papiery i pojedzie, nie ważne jest w sumie to co powie, ważny jest protokół, ty go zobaczysz dopiero jak otrzyma go ubezpieczyciel. Możesz wierzyć ze może on sie drastycznie różnić ot twoich oczekiwan po rozmowie z rzeczoznawca.

prosty przykład: przy mojej szkodzie rzeczoznawca mowił ze tylni pas mi wymieni, a co do podlogi bagaznika to zobaczy co mu wyjdzie w programie,

Na protokole napisał - że naprawa tylnego pasu zajmie 1 godzine - natomiast wyklepanie w gniotki na bagazniku 2 godziny, wiec powiedz czy to nie był żart.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał illu Zobacz post
    Na protokole napisał - że naprawa tylnego pasu zajmie 1 godzinę - natomiast wyklepanie w gniotki na bagażniku 2 godziny, wiec powiedz czy to nie był żart.
    No to ładnie cię podsumował.....

Powiem tak jak bym dostał te głupie 6 tys. zł. to może bym się zadowolił , bo wrak bym sprzedał na części ( z 3 tys. zł. by wyszło na pewno ).