Bo jak jest spora różnica między wymaganym a rzeczywistym to regulator do czyszczenia , tyle że w tym przypadku często wywala check engine. wydaje mi się że powinno być pod 300bar , ten wynik to w czasie jazdy czy postoju ?
najlepiej zrób sobie logi na przepływkę, overboost, egr , ciśnienie paliwa . Daj to na forum to może jakiś łebski coś podpowie
tutaj parametry w normie wydaje mi sie ze problemem jest zacinajaca sie geometria w turbo bo dlaczego jak silnik zimny t wskazowka od turbo przy 1500 opada na zero i zaczyna lekko szarpac jak odbije sie od zera czyli dodam gazu jest ok na cieplym silnikutego nie ma poniewaz wskazowka przy tych obrotach nie jest na 0. pozatym zauwazylem ze gdy zdejme przewod podcisnienia od turbo i dmuchne w niego to slychac jak odbije gruszka. sprobuje cos wymyslic bez rozbierania. pozatym nie wiem czy to normalne ale jak depne to wskazówka od turbo idzie do 1,6 potem spadnie tak na polowe i podnosi sie spowrotem . pod gorke ladnie trzyma gore takze obstawiam t. Jak u was dziala ten wskaznik??? dzis padla mi swieca zarowa 2 cylindra i teraz zastanawiam sie czy je wykrece z latwoscia
Panowie a ja mam taki problem jak robi się cieplej po wyżej 15 stopni,jadę powiedzmy na czwartym biegu 80 km/h puszczam gaz auto poszarpuje delikatnie.W momencie poszarpywania wskazówka od turbo podskakuje.Dzisiaj zauważyłem również tak jak by opóźnione działanie turbo,mianowicie jadę powiedzmy na trzecim biegu 2 tyś obrotów dodaje gwałtownie gazu i jakieś 1-2 sekundy nic się nie dzieje,po czym dostaje kopa i idzie już bez problemu.
Dodatkowo w kabinie jest słyszalny cichutki pisk którego częstotliwość zwiększa się wraz z obrotami.
Auto z 2006 roku.8v.
Egr czysty i w połowie zaślepiony,przepustnica czysta.
Ktoś pomoże ?
Jeszcze jedno kupiłem auto rok temu we wrześniu było ciepło i miał takie same objawy.Cała zimę był spokój a teraz jak trochę cieplej objawy powróciły.
Ostatnio edytowane przez zwoli ; 19-05-2014 o 21:03
Z szarpaniem też mam problem. Występuje na niskich biegach i niskich obrotach w okolicy 1500 do 2000 podczas wolnego dodawania gazu. Wymieniłem egr na nowy przy okazji regeneracji turbiny. W efekcie już mniej szarpie prawie nieodczuwalnie ale ja to czuje i nadal mnie to wnerwia. Na zimnym silniku nie szarpie. Dopiero zaczyna jak wskazówka temp dojdzie do 80 st.