U mnie po wymianie bendiksu zero poprawy. Metodę powyższą zastosowałem jako pierwszą, 2 x pomogło
Btw. W 159 świece są przy starcie podgrzewane bez względu na temperaturę?
U mnie po wymianie bendiksu zero poprawy. Metodę powyższą zastosowałem jako pierwszą, 2 x pomogło
Btw. W 159 świece są przy starcie podgrzewane bez względu na temperaturę?
Kolega, który założył wątek ma niedziałające świece żarowe. Skoro kontrolka się świeci podczas zapalania i po odpaleniu to znaczy, że trzeba się tym zająć. Rozumiem, że elektryk sobie z tym nie poradził, były wymieniane świece i sterownik, ale to nie znaczy, że problem jest rozwiązany.
Prześlij kody błędów świec żarowych - może to kogoś naprowadzi.
Zawsze czekam jeszcze chwilę po pojawieniu się komunikatu "press start". Ale za Twoją poradą poczekam jeszcze dłużej![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Też posłucham rady i poczekam dłużej przy porannym odpalaniu , wymienię jeszcze akumulator i jak to nie pomoże to dobiorę się do rozrusznika może ma gdzieś przebicie. A więc za kilka dni dam znać czy problem będzie rozwiązany
Spróbuj kilka razy włożyć kluczyk i dopiero później odpalić. Tak 3-4 razy. U mnie jest delikatna poprawa:-)
Ty czekasz aż usłyszysz "pstryk", ja wyjmuję kluczyk:-) Nie istotny sposób, najważniejsze aby efekt był taki jak w normalnych autach, czyli zapalać bez wstydu...;-)
Moim zdaniem jest zasadnicza różnica między odczekaniem przed uruchomieniem silnika na dźwięk przekaźnika (prawdopodobnie wyłączający świece żarowe), a wkładaniem i wyjmowaniem kluczyka i być może ta różnica jest również przyczyną problemów z odpalaniem.
Tym bardziej, że zanim zacząłem uruchamiać silnik wg mojej "instrukcji" postępowałem dokładnie tak jak Ty, ale niestety ze średnim skutkiem...
Pozdrawiam.
- Rafał
A moim zdaniem, nie powinno być tak, że w samochodzie takiego segmentu, ludzie kombinują, szukają, nasluchują, i to wszystko tylko po to, aby odpalić auto. Paranoja.
Wybacz, Rafał, ale ja już różnych sposobów próbowałem, i ten który stosuję jest najlepszy w moim przypadku.U Ciebie może się to nie sprawdzić, i ok. Masz swój sposób, super korzystaj z niego. Myślę, że nie ma sensu licytować się tutaj, kto robił lepiej a kto gorzej.
Powiedzmy to wprost, tak być nie powinno i jest to jakieś nieporozumienie.
No widzisz, próbowałeś i nic to nie dało. Trudno. Auto, autu nie równe. Jest wiele czynników wpływających na to jak nam odpala auto. Po to jest forum, aby wymieniać się pomysłami, a nie licytować kto to robi lepiej.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez marti ; 21-06-2014 o 17:51
Marti, ale ja się nie licytuję, forum to nie allegro
Metodą prób i błędów przez kilka lat eksploatacji swojej 159 opanowałem sposób, który w moim przypadku sprawdza się najlepiej. Widząc ile osób na forum ma problemy z normalnym uruchomieniem Alfy chcę po prostu pomóc i w tej kategorii powinieneś to traktować.
Wspomnę jeszcze, o czym już pisałem, że nie bez znaczenia była wymiana bendiksu rozrusznika na nowy. U mnie wymiana była podyktowana tym, że zaczął po prostu już "przeskakiwać", ale nie spodziewałem się tego, że taki korzystny wpływ na uruchamianie zimnego silnika będzie to miało.
Pozdrawiam.
- Rafał