No takie info wyskakuje bodajze po 3 nie zakonczonych probach wypalania... interfejs dobre wyjsciebez niego dobrym rozwiazaniem jest licznik km srednio co 1000km trzeba czuwac czy sie wlasnie nie wypala
Send by Tapatalk 4 S4
No takie info wyskakuje bodajze po 3 nie zakonczonych probach wypalania... interfejs dobre wyjsciebez niego dobrym rozwiazaniem jest licznik km srednio co 1000km trzeba czuwac czy sie wlasnie nie wypala
Send by Tapatalk 4 S4
kurcze, mam nadzieje ze nie jest za pozno dla mojego DPF`a... teraz bede duzo bardzej czujny...tylko ze zona czesciej jezdzi i chyba bede musial wywiesic jakis manual przy skrzyni biegówtylko dziwi mnie ze nikt nie wpadł na to zeby umiescic jakas kontrolke o wypalaniu dpfa. jak duzo by to ułatwiło...
Samz poczatku mialem ze komunikat wyskoczyl... przegonilem auto po trasie zeby wywolac wypalanie , jazda 80km/h, 3 bieg, 3tys obrotow... tak podobno najskuteczniej wywolac wypalanie w trasiea jak nie to wymusic interfejsem... chociaz cos czytalem ze po tym zabiegu powinno sie wymienic olej, zdania co do tego sa rozne. Nie wiem bo tak nie wypalalem bo nauczylem sie zyc z mussem wypalania
Send by Tapatalk 4 S4
kurcze, ja dzis tez bylem sie przejechac, 3 bieg 70km/h obroty w granicach 2,5 tys i taka jazda ze 20 min. ale czy sie wypalił to nie wiem bo jeszcze wtedy nie wiedziałem na co zwrocic uwagę ale generalnie komunikat sie nie wyswietlał. btw. ciekawe czy w manualu cos jest wspomniane o wypalaniu DPF co jakis czas... musze przejrzeć instrukcje
... wystarczy że ustawisz na wyświetlaczu chwilową konsumpcje paliwa , jeśli będziesz na nie zerkał raz na pięć minut raczej nigdy tego nie przeoczysz...
tak tez bede musiał uczynic bo innego wyjscia nie ma. rozumiem ze w momencie gdy spalanie wroci do normy to znaczyc bedzie ze dpf sie wypalił?
Witam Panowie,
Chciałbym sie podzielić pewnym spostrzeżeniem..od pewnego czasu mam wrazenie,że auto dość opadło z mocy (oczywiście pomijam fakt ze przy tej wersji 120 konnej trudno mowić o jakiejś mocytzn objawia sie to tym,że dośc ciężko wchodzi na obroty nawet gdy pedał w podłodze
..oczywiście nie byłoby w tym nic dziwnego jesli problem
był stały ale zdarzają sie dni kiedy auto postoi dłuzszy czas (kilka dni) i gdy odpalam i ruszam auto zasuwa jak z procy, poprostu nie ten samochód
Niestety po dłuzszej jeździe po miescie auto wraca do stanu zamulenia..można też zauważyć po wskażniku doładownia najczęsciej na 3 biegu przy pełnym gazie nie reaguje doładowanie dopiero po chwili wchodzi na obroty i czuć przyspieszenie..niestety bywa również ze gdy juz przyśpiesza to jest moment jak opada z mocy dopiero po
chwili przyśpiesza
Oczywiście od razu sprawdziłem FESem kilka parametrów i co mnie zaniepokoiło to stan zapchania PDF 95%.Nie wiem czy to ma cos wspólnego z tym zachowaniem
I tu pytanie do Was Panowie czy ktoś z Was miał podobne objawy?
Pozdrawiam
Robiłeś coś z EGR? Od tego bym zaczął - pełna zaślepka.
DPF może właśnie szybciej zapełniać się z powodu niesprawnego EGR. Ale 95% to nie tragedia, wartości powyżej 100% występują. Zależy jak często Ci się wypala.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
EGR na 100%. W moim przypadku wyglądało to identycznie. Jak silnik był zimny wszystko ok a jak się trochę rozgrzał zaczynał zamulać.
EGR w pełni zaślepiony..czyli mam rozumieć,że w tym jest problem?..dodam jeszcze,że programowo nie jest wyłączony bo jeszcze nie zdążyłem się wybrać zeby go przemapować..a kolega Marcin jak sobie z tym poradził?
Ostatnio edytowane przez pablitoo24 ; 30-06-2014 o 08:09