Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Nieszczelnośc układu chłodzącego

Użytkownik Świeżak
    Auto
    było 159 SW 08, 2.4 Jtdm, jest Giulietta 1.4 MA 170 km

Domyślnie

U mnie też ubywało płynu chłodzącego bez wyraźnego powodu i kilku mechaników łamało sobie głowę nad przyczyną. Wreszcie dałem do Twardowskiego i tam od ręki stwierdzili, że leci bodajże przez zepsuty zaworek odpowietrznika układu chłodzenia. Już naprawione, problem zniknął.

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Ten zaworek to ciekawy trop. Mam taki efekt że jak silnik jest już dobrze zagrzany i poluzuje korek od zbiorniczka płynu chłodzącego to schodzi ciśnienie i momentalnie wzrasta jego poziom. Przykładowo najpierw mam 3cm poniżej Min a po odkręceniu korka poziom wskakuje prawie na Max. Tak jakby ten zaworek nie odpowietrzał układu i dopiero po poluzowaniu korka następuje odpowietrzenie.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Robert a zerkałeś w okolice kolektora dolotowego po lewej str koło pompy CR ? tam wychodzi taki króciec który jest zdejmowany podczas ściągania kolektora. Szkopuł jest taki że jak tam cieknie to pewnie ucieka do cylindra i tego nie widać.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    Robert a zerkałeś w okolice kolektora dolotowego po lewej str koło pompy CR ? tam wychodzi taki króciec który jest zdejmowany podczas ściągania kolektora. Szkopuł jest taki że jak tam cieknie to pewnie ucieka do cylindra i tego nie widać.
    Paweł narazie zbieram informację gdzie szukać potencjalnych przyczyn problemu. To miejsce o którym piszesz też sprawdzę. Będzie to widać z zewnątrz bez rozbierania kolektora?

Nero Provocatore - AR159

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

U mnie znikał płyn, a jego śladów nie było nigdzie. Alfa nie dymiła na biało, nie było masła w oleju, nie było banieczek w zbiorniczku a jednak znikało. Objawy po odkręceniu korka miałem takie same, nagle wracało 2cm płynu. Wymieniłem korek, ale nic się nie zmieniło. Ostatecznie okazało się, że na wężu wychodzącym od spodu zbiorniczka wyrównawczego było mikropęknięcie, które znalazłem przypadkiem. Dopiero przy ściśnięciu węża ręką, bardzo mocno udało się wycisnąć kropelkę płynu i tak, kropelkami spływając po tym wężu i później parując znikało jakieś pół litra przez 4-5 miesięcy. Kupiłem nowy w ASO, problem rozwiązany.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Kupić nowy korek do zbiorniczka !!!!!!!!!!
    Już to przerabiałem dolewałem ciągle po trochu i wciąż ubywało. Wrezcie zgibiłem korek, kupiłem nowy i ubywanie sie skończyło

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Dziś sprawdzałem specjalnym testem obecność spali w układzie chłodzenia. W układzie nie ma spalin więc potencjalnie najgorszą usterkę mogę odrzuć. Kilka dni temu oglądałem też korek od zbiorniczka wyrównawczego. Uszczelki korka wyglądają na OK więc rozruszałem sprężynę która tam jest, bo w zasadzie to nie ma się co tam zepsuć.
    Ostatnio edytowane przez sickboy ; 15-07-2014 o 12:37

Nero Provocatore - AR159

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprężyna mogła stracić swoje właściwości więc może nowy korek to dobry pomysł.

Zadymił diesel!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ultra Violence
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Maserati Quatroporte GTS

Domyślnie

Heja,

Wczoraj gdy jechałem bellą zauważyłem że temperatura jest za wysoka. Po otworzeniu maski zobaczyłem że płyn chłodniczy jest rozbryzgany na całym silniku. Myślałem że to sparciały przewód tuż przy zbiorniczku ale jednak okazało się że w zbiorniczku urwał sie ten wypust plastikowy na którego nakładamy wężyk i teraz nie mam do czego przymocować wężyka :/ szukałem na allegro ale nie znalazłem takiego zbiorniczka, kupno nowego to ostateczność...może ktoś z was koledzy ma albo zna kogoś kto może mieć taką część na stanie? jeżeli byłaby to osoba z okolic trójmiasta to już w ogóle

pozdr.

Dodano po 4 minutes:

a sorrry...źle szukałem na allegro już mam tylko czy jest jakaś różnica w tych zbiorniczkach w wersji 1.9 jtdm ? ja mam 2.4...na zdjęciach wyglądają podobnie
    Ostatnio edytowane przez Ultra Violence ; 16-08-2014 o 10:32 Powód: Dodano

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Zbiorniki wyrównawcze do 1.9 16v i 2.4 mają ten sam numer: 50516508 (w przedliftowych, ale podejrzewam, że w nowszych jest podobnie). Do 1.9 8v i pozostałych benzynowych nie mogę sprawdzić, bo coś eper szwankuje. Raz wychodzi ten sam numer, innym razem błędy.

Nowa część w ASO kosztuje ~150 zł i ja dostałem ten zbiornik razem z korkiem, który jest dość ważną częścią układu chłodzenia. Za te pieniądze odpuściłem sobie szukanie sprzętu używanego.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-08-2014 o 17:08