Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: błędy do zweryfikowania po kupnie Alfy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał tomio Zobacz post
    ściągnięty z neta lub legalny
    A jak ściągniesz z internetu wersję demo to jest nielegalna?
    Do zdiagnozowania wystarczy wersja demo programu MES (MultiEcuScan - link) oraz odpowiedni kabel.
    Jak mniemam do 159 ten też się nadaje: http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html

Inwestujesz w kabel raz i się nie zastanawiasz przy następnej zapalonej kontrolce silnika co zrobić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A jak ściągniesz z internetu wersję demo to jest nielegalna?
    Dobrze wiesz o jakiej wersji pisałem.
    Owszem wystarczy ale jak już się ma kabel to program do samego ECU silnika to trochę za mało.
    Tym bardziej, że jak przy sprzedaży miał tyle błędów, to nie wiadomo co tam jeszcze w pozostałych modułach siedzi. Warto by się połączyć ze wszystkimi.
    Ostatnio edytowane przez tomio ; 02-07-2014 o 18:50
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    Dobre dobre.Kolega jest hardcorem kupujac auto z jakimis bledami i swiecacym checkiem.Pozniej bedzie pisal jaka to alfa awaryjna
    Błąd nie występował jak kupowałem. Pojawił się już po kupnie, ale o to nikt nie zapytał oczywiście. Wszyscy mądrzy.

Już jestem po kompie:
    1. Błąd żarówki tablicy rejestracyjnej, to wiedziałem.
    2. Błąd parktronic, też wiedziałem.
    3. Jeden wtryskiwacz leciutko odbiega od normy.
    4. Świece żarowe do wymiany przed zimą.
    5. Kontrolka check engine zgłaszała prawdopodobnie błąd przekaźnika pompy paliwa. Być może skutek zalania słabej jakości paliwa (nie miałem wyjścia, bo opary były). Już się nie pojawia, pojawił się tylko raz.

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Dajcie mu spokój- kupił to kupił, po ch** drążycie Trzeba mu pomóc i przywrócić Alfę do świetności

Marcin, Lubin daleko nie jest więc jakbyś przypadkiem przejeżdzał to daj znać- popatrzymy!
    Dzięki za szczerą chęć pomocy.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ad 4 – Zapisz sobie kod błędu – do wymiany mogą być świece lub sterownik/przekaźnik świec.
    Ad 5 – Również zapisuj sobie kod błędu. Jeśli będzie powracał to trzeba będzie dalej drążyć temat. Ja tak miałem u znajomego z błędem ABS i ostatecznie nawracający kod błędu zmusił go do wymiany centralki.

Generalnie pamiętaj, że w 159 ważne są kody błędów, bo one mogą pomóc odrzucić lub potwierdzić różne uszkodzenia. Przykładowo – parktronic może zgłosić błąd czujnika, błąd wiązki lub błąd centralki – to są inne kody błędów, a dla Ciebie będzie to po prostu niedziałający układ i kontrolka na desce. A rozwiązanie problemu może być inne w każdym z przypadków.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

3.jeden wtryskiwacz leciutko odbiega od normy i wywalilo blad??Nie wierze.Nie jednemu tu wtryski lzej lub mocniej odbiegaly od normy ale nie pamietam zeby komus blad taki wyskoczyl??Napewno leciutko??Chlopaki robili korekty wtryskow,proby przelewowe, sprawdzali wtryski na maszynach,wymieniali koncowki.Sprawdz sobie dobrze ten temat.Moje wtryski tez leciutko odbiegaja od normy ale nie wali mi zadnym beldem

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czarny... przeczytaj ze zrozumieniem... punkt 5 wypowiedzi Marcina

Marcin, wtryskiem sie za bardzo poki co nie przejmuj. Jezeli chcesz sprobowac cos poprawic to polecam zapoznanie sie najpierw z tym tematem: http://www.forum.alfaholicy.org/foru...y_pigulce.html
    Jak to nie pomoże to daj sobie spokój... a jak bardzoś uparty to powalcz z EGRem, klapami wirowymi, końcówkami wtrysków...

Generalnie wyglada na to, że Twoja Alfa jest sprawna, ale tak jak Jahu podpowiada- obserwuj przekaźnik pompy.

Słabe miałeś przywitanie na forum... na dzień dobry wyszło to, co od jakiegoś czasu mnie tu irytuje- chamstwo, ironia i brak zrozumienia.
    Zatem WITAJ SERDECZNIE i wbrew pozorom PYTAJ ŚMIAŁO (ale wcześniej użyj wyszukiwarki hehe)
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 04-07-2014 o 06:35
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Brzesko
    Auto
    Stelvio / 75

Domyślnie

Panowie nie ma co sie kłócić temat sie rozwiązał za sprawa kabla i kolega pomału ogarnia autko.
    Forum jest po to żeby pomagać i każdy to robi na swój sposób.
    Ja swoja 9 kupiłem nie na za 20tys a prawie 2 razy tyle a i tak pracy(tutaj ukłony dla kolegi TomekKrk który ogarnął co się działo i wyprowadził na prostą) i kasy pochłonęło multum.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Witajcie, kolega prosił o pomoc przy błędach i tego się trzymajmy, bo zamiast 2 stron dochodzimy do niepotrzebnych wycieczek osobistych i postów nie na temat z czego robią się 4 strony. Ciężko się to czyta.
    Tym bardziej w stosunku do nowych użytkowników od grona "starych wyjadaczy" oczekiwać można więcej wyrozumiałości.
    Zamiast się naśmiewać z błędów pomóżmy, tym bardziej że wiekszość z nas zęby zjadła na swoich alfach, więc podejście "coś Pan kupił" nic nie wnosi do tematu.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 05-07-2014 o 14:03

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    3.jeden wtryskiwacz leciutko odbiega od normy i wywalilo blad??Nie wierze.Nie jednemu tu wtryski lzej lub mocniej odbiegaly od normy ale nie pamietam zeby komus blad taki wyskoczyl??Napewno leciutko??Chlopaki robili korekty wtryskow,proby przelewowe, sprawdzali wtryski na maszynach,wymieniali koncowki.Sprawdz sobie dobrze ten temat.Moje wtryski tez leciutko odbiegaja od normy ale nie wali mi zadnym beldem
    Błędu nie wywaliło, źle się wyraziłem. Na słupkach widziałem jak to wygląda.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

uporales sie juz z tymi bledami??Ustaliles cos.Ratuj alfine zeby nie bylo placzu