Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 202

Temat: Kupilem AR 159 i lipa

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    Ale ciagle zastanawia mnie jedno, jak trzeba nieudolnie jezdzic, jakim trzeba byc nieudacznikiem zyciowym, nie wiem, hultajem co o nic nie dba, zeby doprowadzic w sumie nie stary samochod, to takiego stanu...
    Wystarczy, że auto było wcześniej flotowe
    Ale są wyjątki. Nie oszukujmy się, sporo ludzi traktuje samochody jako dupowozy i zaczyna się zastanawiać nad stanem faktycznym dopiero, jak coś naprawdę niedobrego zaczyna się dziać (często z niewiedzy). I wtedy decyduje się sprzedać samochód, bo przecież nie opłaca się inwestować...

I potem można kupić taką AR 159 za 19 tys. Bez urazy dla założyciela tematu - swoją nauczkę już na pewno odebrał. Na pewno nie spodziewał się takiej reakcji tutaj na forum. Mam nadzieję tylko, że podzieli się wynikiem sprawy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Ale się larum podniosło, coby się nie pastwić nad nikim, tylko pomagać. No faktycznie, pomoc za pośrednictwem forum i bawienie się w internetowych mechaników z odległości paruset kilometrów jest w takich przypadkach nieoceniona.

Kolego,

Kupiłeś samochód zdecydowanie poniżej normalnej ceny. Zapewne ta wartość ma przełożenie w jego stanie technicznym. Z resztą - badałeś go chociaż czujnikiem lakieru ?!

Jedyna pomoc jaką możesz otrzymać, to dobra rada:

Pakuj się w furę, jedź do porządnego mechanika, przeglądnij samochód od A do Z, podepnij pod kompa itd.

Następnie walcz o swoje. Lepiej wydać ~500 zł na porządne przeglądnięcie (nawet w ASO), niż ~5 tys. na doprowadzenia samochodu do używalności.

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Mam wrażenie, że sam założyciel tematu stracił zainteresowanie tematem...
    Wydaje mi się, że gość wsadził kij w mrowisko, a my jak zwykle bijemy pianę

Mateof1, jesteś?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Mam wrażenie, że sam założyciel tematu stracił zainteresowanie tematem...
    Wydaje mi się, że gość wsadził kij w mrowisko, a my jak zwykle bijemy pianę

Mateof1, jesteś?
    Jasne, że to napisał tylko po to żeby się pośmiać z reakcji forumowiczów.
    Zarejestrował się, napisał 2 posty i już się więcej nie logował. Wszystkiego ma 19min jako zalogowany na forum.
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Panowie zainteresowania nie stracilem bo przecież jak bym mógł...
    Jestem umowiny z mechanikiem na wtorek moze srode jak nie zdazy, ma podpiac komputer i obczaic co i jak.
    Na pierwszy rzut oka powiedzial mi ze te silniki tak chodza czyli jak stare dislowskie mercedesy i ciezko palą.
    Mowil ze alf nie robil ale z jtd mial juz do czynienia bo zachwalal jedynie ten silnik. Mechanik dobry bo wiem z doswiadczenia.
    Vinu nie sprawdzalem, miernikiem obeszlismy caly samochod w komisie i nie bylo zle, jedynie na jednym blotniku pokazal grubszy lakier.
    Sprawdzalem testerem akumulatorow ladownie i wskazlo dobrze, podobna wartosc jak w rodzinnym tedeiku.
    jesli chodzi o spalanie to nie ejst tak krytycznie acz kolwiek jak sie przycisnie to wir w baku.
    Mechanik powiedizal ze ten silnik nie bedzie palil jak wspomniany wczesniej tdeik, zbytnio mnie to nie uspokoilo ale wszystko okaze sie niebawem.

Wszystkie komentarze sa wazne. Mam nauczke a jak na razie jeszcze nie koniec tematu.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał mateof1 Zobacz post
    Panowie zainteresowania nie stracilem bo przecież jak bym mógł...
    Jestem umowiny z mechanikiem na wtorek moze srode jak nie zdazy, ma podpiac komputer i obczaic co i jak.
    Na pierwszy rzut oka powiedzial mi ze te silniki tak chodza czyli jak stare dislowskie mercedesy i ciezko palą.
    Mowil ze alf nie robil ale z jtd mial juz do czynienia bo zachwalal jedynie ten silnik. Mechanik dobry bo wiem z doswiadczenia.
    Vinu nie sprawdzalem, miernikiem obeszlismy caly samochod w komisie i nie bylo zle, jedynie na jednym blotniku pokazal grubszy lakier.
    Sprawdzalem testerem akumulatorow ladownie i wskazlo dobrze, podobna wartosc jak w rodzinnym tedeiku.
    jesli chodzi o spalanie to nie ejst tak krytycznie acz kolwiek jak sie przycisnie to wir w baku.
    Mechanik powiedizal ze ten silnik nie bedzie palil jak wspomniany wczesniej tdeik, zbytnio mnie to nie uspokoilo ale wszystko okaze sie niebawem.

Wszystkie komentarze sa wazne. Mam nauczke a jak na razie jeszcze nie koniec tematu.
    To jeszcze sprawdź podowzie czy nie jest lepiony.
    Wcale te silniki nie chodzą jak sugeruje Twój mechanik. Jeśli tak chodzi to masz wyeksploatowaną jednostę lub wymagającą większego wkładu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli są wyeksploatowane, to tak. Ale dobrze utrzymany i doinwestowany JTD będzie odpalał od strzała.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Przed chwila sprawdzalem dokladnie akumulatro, przekladalismy go do passata i z passata i wszystko ok, na mienirku tez bez bledow.
    Dodam ze jesli podczas zapalania za krotko bedzie go sie krecilo to silnik tak jak by nie wszedl na obroty i warczy wtedy niesamowicie a do tego sie trzesie. Teraz wiem ze trzeba go krecic do puki zaldnie nie bedzie chodzil, bez przesady ze trwa to dlugo ale jednak starszy tdeik lapie szybciej. Takie moje spostrzezenia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

mi odpala od strzala i nic sie nie trzesie.W zimie jak mi rozwalilo aku i odpalil po kilku dniach na wielkich mrozach to rpzez chwile trzeslo cala buda jak niewiem co.Nie wiedzialem co sie dzieje.to bylo raz i teraz nie mam problemow.Sprawdz aku,rozrusznik,swiece,kolektor,EGR,DPF.Nic innego nie rpzychodzi mi do glowy.Skad jestes??Moze ktos doradzi Ci dobrego mechanika w okolicy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jaso
    Mieszka w
    WAW
    Auto
    MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'

Domyślnie

to znaczy ile konkretnie Ci spali i z jakimi prędkościami się poruszałeś na trasie??
    napisz u siebie na forum regionalnym, że szukasz kogoś z kompem, na pewno ktoś w okolicy bedzie i nie bedziesz musial czekać do środy
    Brera Team Warsaw