Chodzi właśnie o to, że zwykła maszyneria nie jest w stanie wydobyć całego oleju z układu. Trzeba by chyba zastosować czyszczenie specjalną chemią, ale to raczej droga zabawa.
Wg katalogu w Vivid do 1.9 8V/16V ilość czynnika to 550 g i 130 ml oleju, tylko ilość tego drugiego bardzo trudno sprawdzić. Dziś rano też byłem na przeglądzie klimy, bo jak się okazało ostatni raz byłem ponad 2 lata temu (), a poza tym ze dwa razy klima zaczynała brzęczeć. Maszyna wyciągnęła 300 gramów czynnika oraz 25 ml oleju, potem uzupełniła czynnik w ilości 550 g plus olej, który wyssała. Nie wiem czy dodała coś od siebie
Gość z serwisu sprawiał wrażenie, że wie o czym mówi (nie bajerował, wręcz sprowadził mnie na ziemię kilkoma faktami). A starałem się go wypytać o wszystko co mi do głowy przyszło w tym momencie. Wspomniał, że oleju na ogół się nie uzupełnia (to, co serwisy mają na stronach albo co serwisanci mówią, to często chwyt marketingowy), bo zbyt duża ilość oleju może blokować jakiś elektrozawór, co z kolei powoduje niespodziewane wyłączanie się lub nie wyłączanie się układu. Nie znam budowy sprężarki, powtarzam tylko co usłyszałem.
Co nie zmienia faktu, że zbyt mała ilość oleju może doprowadzić do zatarcia sprężarki. I bądź tu mądry![]()